10 April, 2014

Binjo-binjo minyo-minyo domdimbobs agumgum

My binjo-binjo minyo-minyo domdimbobs agumgum

Si kakak sudah selamat menginjak ke usia 6 tahun pada 29 Mac lepas. Kebetulan pada tarikh yang sama, aku sekeluarga ada buat majlis aqiqah si adik, maka adalah sambutan hari jadinya secara kecil-kecilan. Cik kinting tersangatlah gembira kerana hajatnya untuk mendapatkan kek 'princess' as birthday cake tercapai. Kek tersebut aku tempah di sini. So far, dah 3 kali aku tempah kek dengan Mummy Zara a.k.a Fara ni. Memang puas hati dengan rasa dan deko keknya. Btw, rainbow cake buatan beliau adalah recommended, sedap uols!

As for perkembangan cik kinting, ada masa pandai bawa diri & berdikari, ada masa pulak dia mendegilkan diri. Aku rasa dia nakkan perhatian tu. Kadang-kadang tak terlayan, sebab waktu si ibunya ni tengah sibuk nak uruskan si adik, waktu itulah dia nak tunjuk itu ini, nak cerita itu ini, minta buatkan itu ini. Ada masa naik angin juga lah aku dengan dia, makin tinggi jugalah tahap kegarangan aku. Tapi bila ada masa bergomol dengan dia, rasa sayu pulak hati, rasa macam cepatnya cik kinting ni membesar. Rasa macam tak puas pulak tengok dia membesar depan mata. Oh, bagaimana masa berterbangan, kan? Sekarang beliau suka menonton rancangan Tanah Kubur & Fear Factor. Ada satu hari tu, dia nampak En.F pakai t-shirt Fear Factor, dengan terujanya dia bertanya, "Wah, babah pakai baju ni, babah masuk Fear Factor eh? Bila babah masuk? Beraninya babah!" Dan si babah pun menjawab, "Mestilah babah masuk. Terer tak babah?" Huh. Padahal baju tu dia beli dekat member dia je. Kesian cik kinting kena tipu dengan bapa sendiri. 
Ciri-ciri keperempuan pun dah makin menyerlah. Waktu tidur pun nak pakai kelip rambut. Siap bawa roll-on perfume pergi sekolah. Pernahlah sampai aku rasa pening-pening dek penangan dia menonyoh roll-on perfume tu secara over. Bila dia tengok anak jiran sebelah rumah dah potong rambut, dia datang kat aku & cakap, "Ibu, Aqil dah potong rambut lah. Handsomeeeeee!" Errrksss...manalah Aqil tak panggil kamu gedik nak oii, huhu. 2,3 hari lepas aku dengar dia bersembang dengan Aqil pasal isu MH370. Pergh, terkesima aku. Bebudak sekarang umur 6 tahun dah reti sembang hal ehwal semasa tu. Bak kata mak Aqil, bila sel-sel otak anak-anak berhubung, boleh mati sel-sel otak para ibu nak menjawab soalan anak-anak. Hihi.

Budak kecik si botak si bulat itu pulak sudah ligat berpusing & bergolek. Sangat suka dan pandai bermain dengan cik kinting. Badan sudah kurang mok-mok, mungkin disebabkan oleh dia sudah makin aktif bergerak. Juga disebabkan demam, selsema dan batuk yang datang secara on off. Sudah 3 kali pergi klinik, ubat pun silih berganti. Setakat ini, alhamdulillah nothing bad has been detected due to his sickness. Semoga proses pembinaan antibodi my little gentleman ini berjaya & mampu mengusir virus-virus itu. Dan sekarang, my little gentleman sudah selamat diberi makanan pejal pada usia 5 bulan 3 minggu which is puri avokado & pisang + ebm. So far, dia sukakannya. No negative reactions, berak pun maintain lawas, heheh. Lepas ni boleh continue dengan puri sayuran atau buahan yang lain pula. Kalau ikutkan si nenek, dia cadangkan aku berikan aje bijiran beras untuk si kecik tu. Tapi aku sengaja ambil step by step dulu lah. Masa si kinting dulu, dek kerana teruja sangat nak sediakan makanan pertama untuk si anak, aku terus buatkan bubur + lobak +kentang + ikan bilis sangai yang dikisar. Bajet sedap & seimbanglah konon. Tapi si kinting makan sesuap aje. Bila suakan sudu untuk suapan kedua, dia dah kemamkan mulut, tak suka lah tu  (padahal salah teknik pengenalan makanan kepada bayi sebenarnya). Masa ni memang tak cukup ilmu/info tentang pemakanan bayi, ikut pandai sendiri aje. Sudahnya, cik kinting makan bijirin beras segera dan makanan bayi yang seangkatan dengannya which is menyukarkan aku untuk didik dia makan sayur-sayuran & keadaan itu menjadikan dia seorang picky eater. Lesson learned di situ. Btw, mujur juga dia pengemar buah, dapatlah juga khasiat yang sepatutnya. Anyway, sebagai ibu, aku harap dapatlah aku menyumbang untuk memberi makanan yang lebih berkhasiat & sihat kepada anak-anak aku terutamanya kepada si kecik tu. *Mode : Berusahalahhhhhhhhh*

03 April, 2014

Tinggi - Edisi KMJ

Bercerita pasal ketinggian, memang diakui lah aku ni tinggi sikit dari En.F tetapi tidaklah aku berniat untuk memandang rendah akan suami sendirik, mind you. Cumanya disebabkan keadaan inilah dulu aku dan En.F pernah ditertawakan oleh sekumpulan anak muda sewaktu kami keluar bersama masa zaman muda-mudi dulu. Kebetulan masa tu aku pakai kasut bertumit, maka sangat terserlah lah perbezaan ketinggian antara kami. Selamba aje mamat-mamat hingusan tu kutuk-kutuk aku dengan En.F depan-depan dan bergelak ketawa beramai-ramai sehingga mengundang perhatian orang sekeliling. Grrr. Tapi aku buat 'derk' aje lah, 'chenta' punya pasal kan, persetankan aja dong, hahah. As for En.F, aku tak pasti lah. Tengok muka dia macam takde perasaan je, mungkin dia pun fikir, apa nak jadi hal, partner aku cun lawa cantik jeliter, kau ada?? (tettttt, tuan tanah sudah 'perahsantan', puii!).

Lagi satu, dek masalah ketinggian ni, masa kenduri kahwin kami dulu, aku terpaksa tanggalkan kasut waktu bergambar. Nak-nak pulak bila bergambar potong kek depan jiran tetangga, kengkawan mak aku la sibuk cakap, "Kak long, tak balance-tak balance. Kena tanggal kasut baru balance." Hahahampeh sangat kan? Pfftttt. Apapun, ku terima dengan pasrah sambil berdoa semoga kelak anak-anak kami tinggi lampai (bajets sangat ko..) ikut aku..mihmihmih. Anyway, anyhow..rasanya tak hilang kot kemachoan seseorang lelaki bila berpasangan dengan perempuan yang lebih tinggi kan? Ala, macam Tom Cruise dengan Nicole Kidman, Tom Cruise dengan Katie Holmes tu, tak gitu? Ahaks.

Bagi mensedapkan hati, ada jugalah dulu aku dengar kata-kata orang tua yang kononnya kalau si isteri ni lagi tinggi dari si suami, itu dikira pasangan serasi & murah rezeki. Padahal serasi atau tidak, murah rezeki atau tidak itu bergantung pada diri pasangan tu untuk merealisasikannya, khennnn...?

01 April, 2014

Tinggi


Tasnim : Macam ibu dengan babah lah.
Ibu : Kenapa?
Tasnim : Yelah, ibu tinggi. Babah pendek.
Ibu : Bertuah punya anak. Mihmihmih.

14 March, 2014

Cekodok - my way, my style katanya

Gambar ihsan myresepi.com

Ini makanan kegemaran aku sekeluarga. Makna kata, kalau buntu tak tau hendak masak apa, buat sajalah cekodok, confirm selamat punya. Selalunya bila aku buat cekodok bilis, ikan bilisnya aku tumbuk sikit. Bukan apa, kang tengah syok-syok kunyah cekodok, terbegik pulak dek kehadiran ikan bilis di dalamnya. Nak-nak kalau pakai ikan bilis yang gred keras-kasar tu kan. Kalau nak 'mewah' sikit, aku letak udang yang dah siap dibuang kulit. Ada juga sesekali aku guna udang geragau kering. Sedap dan semerbak, menyelerakan bak kata anak aku (kononnyer).  Bahan-bahan lain adalah hirisan bawang atau bawang goreng, daun kucai, parutan lobak merah atau ubi kentang yang dipotong dadu. Tambah garam bersama serbuk kunyit, lada sulah atau lada hitam. Untuk mendapatkan cekodok yang lembut, aku tambahkan secawan air panas ke dalam adunan (ewah, dah macam hos rancangan masakan je bunyinyer). Btw, ada orang suka buat cekodok saiz comel-comel tapi aku prefer buat besar-besar. Bukan apa, senang keje. Cepat habis menggoreng, cepat kenyang dimakan kekdahnya. Kalau agak-agak tak senonoh sangat kebesarannya, aku potong-potong la. Untuk pencicah, it can be belen sambal sardin, kuah kari, kurma, masak lemak cili api. Kalau En.F, dia suka cicah dengan sos cili atau sos cili thai. Lepas tu, bukannya boleh cicah sesikit. Setengah botol sos tu boleh habis sekali makan cekodok kalau dilayan selera dia. Kekadang rasa macam nak suruh dia makan sos tu je..sebab yang tukang isikan sos tu aku, kekadang dia rela selet-selet sisa-sisa sos dalam piring tu dari tambahkan sos, even botol sosnya ada je depan mata...ggrrrr. Si kinting pulak, kalau ada hirisan cili dalam cekodok, memang dia reject even dia penggemar tegar cekodok. Tu pasal, hirisan cili tak termasuk dalam bahan pembuatan cekodok aku. Atuk Harun dia siap paksa lagi cucu dia yang satu ni makan pedas sebab cucu-cucu dia yang lain seme 'layan' pedas. Tapi dah taste bud si kinting gitu, paksa pun tak jalan jugeks khen. Mak aku pulak suka buat cekodok kosong. En.F kalau makan cekodok kosong ni, dia cakap macam makan tepung...pfftt. Ewah, kemain songeh lagi kan, dah memang tepung tu bahan utama memang ler makan tepung. Mak aku bukan apa, kalau buat cekodok kosong, boleh memasing pilih nak cicah dengan sos ker, kuah ker, gula ker etc. Si kinting kalau dapat cicah cekodok dengan gula, memang suka la..bukan cekodok cicah gula, tapi gula cicah cekodok dah gayanya. Aku pula suka cekodok kosong cicah gula merah. Kalau rasa nak makan cekodok manis-manis, aku suka buat cekodok dodol atau kurma. Dodol atau kurma tu disalutkan dengan adunan cekodok. Goreng garing..nak-nak bila makan cekodol dodol, cekodok jadi macam berinti, lemak masin manis gitu rasanya...memang ummpph lah.

Ok, inilah cerita cekodok; caraku gayaku. Sekian.*xde motif*

28 February, 2014

Hand made crochet with love ~ by Natrah

Kawan aku ni memang halus-tangan (lawan kepada keras-tangan) orangnya. Reti menjahit, reti mengait. Ciri-ciri ibu mithali gitew. Sambil sembang-sembang, tau-tau siap kopiah sepasang. Sambil layan tv, tau-tau siap satu sarung tisu. Aku ni mampu kait tali air je le sepanjang-panjangnya, nak matikan tak reti..hahah. Anyway, anyhow..kawan aku ni ada ambil tempahan mengait, katakan apa saja yang korang nak minta dia kaitkan, insya Allah jadi. Nak tempah alas tv, alas peti meja, alas peti ais, sarung tisu, sarung henpon, mittens & booties, kopiah, sweater, topi, beanie, bib etc..sila la korang kaw tim. Jangan risau, kawan aku ni walaupun pemalu, ramah-tamah & baik hati orangnya. For more details, ini blog nya: Jarum Dan Benang

Aku tayang sikit hasil kerja tangan kawan aku ni ye.







Koleksi kerja tangan beliau juga boleh dilihat di sini

Yang paling special, hasil kerja tangan beliau untuk my domdimbob Ukasyah ("_,)

.... kostum mickey mouse, wiwiwi.

Whatsapp / SMS : Natrah Norlin +0196925074

Kek lapis nan hado

Alkisahnya, aku telah berkolaborasi dengan sepupu aku untuk menjual kek lapis Sarawak tapi bukanlah kami yang membuatnya. Kami rancang untuk ambil secara borong dekat pengusahanya. Aku setuju untuk berkolaborasi pun setelah merasa kek tersebut sewaktu jamuan hari jadi anak sepupu aku, di mana pada deria rasa aku adalah sedap. Maka kami pun beria lah promote dan ambil tempahan. Menurut kata tauke tu, tempahan boleh disiapkan dalam masa seminggu, tapi dia minta kami bagi dia tempoh dalam 2 minggu untuk siapkan to be safe since tempahan yang kami dapat boleh tahan banyak. Bila dah submit order, dia minta bayar deposit separuh, jadi kami pun bayar lah deposit yang diminta dan dia berjanji untuk siapkan order minggu ni (ini pun dah kira lewat sebab customer aku dah tunggu 2 minggu lebih), so aku dah bagitau kat customer aku i.e kengkawan yang mengorder berkenaan hal ni. Mujur dorang tak kisah. Tup-tup semalam sepupu aku inform ada 2,3 jenis kek dalam tempahan yang dia tak sempat nak buat, so minta tempoh sampai Isnin minggu depan. Maka kami pun nego dengan customer yang order kek-kek tersebut samada nak tunggu atau cancelkan order, so dorang pilih untuk cancel. Berapa lama lagi kan dorang nak tunggu. Segan la kami dengan customer bila jadi cenggini kan. Then aku ingatkan boleh la proceed dengan memana order yang ada tu tapi bila sepupu aku nego-nego dengan si tauke tu, last-last sepupu aku bagitau semua order cancel sebab katanya si tauke banyak cengkadak. Memula kata boleh hantar, kemudian kata tak boleh hantar. Kalau nak cepat kena ambil sendiri sebab si tauke tak ada masa nak hantarkan. Masa suruh submit order plus deposit tak menyempat-nyempat, tapi bila dah sampai waktu untuk customer dapatkan order, memacam pulak alasannya. Kononnya kek tak siap sebab dorang tak mau buat cincai-cincai lah, nak jaga kualiti lah, nak buat kek tu semua renyah lah apa lah. Tapi masa submit order dulu, dorang juga yang sanggup. Mana pergi janji-janji manismu wahai tauke? Nasib baiklah aku tak minta duit lagi kat customer. Kalau tak, lagilah malu-malu alah kat customer, sikit punya lama tunggu tapi nan hado. Mujur juga duit deposit dah dipulangkan selepas sepupu aku beramukkan dengan si tauke. Hurm, sekali ni ajelah kami deal dengan si tauke tu. Lepas ni kena cari pengusaha lain la gayanya. Kalau produk berkualiti sekalipun tapi perkhidmatan kepada pelanggan tak diambil perhatian, susah juga orang nak terus berurusniaga dengan kita kan? Ingatkan boleh la sesama bantu-membantu, tapi cenggini pulak ceritanya. Bak kata sepupu aku, dah takde rezeki nak berurusniaga dengan dia, kita cari orang lain pulak.

26 February, 2014

My favourite foods katanya

Barisan makanan kegemaran si kinting. Ada durian, nasi, epal, oren, lobak, rambutan, anggur, kek, cupcake, cili, roti, honey star & susu, coklat, biskut dan telur. Aku tanya mana nasi? Si kinting tunjuk gambar bulat putih yang ada dotting panjang tu. Owh..oookaayyy. Cupcake? Yang segi-4 sebelah kek ada ceri tu. Yang sebelah cili, warna hijau kekuning itu adalah roti ye. Honey star adalah di dalam mangkuk dengan susu dalam kotak, siap ada anak panah yang menunjukkan susu perlu dituang ke dalam mangkuk untuk makan honey star. Aku tanya mana telur? Tuuuu, sebelah kek 3 tingkat. Aku tanya lagi? Betul ke tu telur? Si kinting jawab, yelah, telur tengah goreng dalam kuali bulat yang boleh pegang tu (read : frying pan). Motif lukis cili sedangkan diri sendiri bukan suka pedas. Dia kata, saja. Lobak tu, buat cukup syarat ada sayur je kot. Konon-konon je itu kegemaran dia, takde maknanyer. Tapi ada satu yang menjadi her most favourite food tapi takde dalam gambar, dia kata teacher tak bagi dia lukis. Aku tanya apa dia? Gula-gula (-_-)"