28 December, 2009

Kosakata


Budak kinting sudah 1thn 9bln. How fast time flies. Dari sekadar berbahasa Jerman xsedgthqouphtz snogum-snogum, sekarang sedang gigih menguasai kosakata. Sekarang kalau ajar sekali, dia dah boleh ikut even sebut yang hujung-hujung aje. Ada juga yang dia boleh sebut penuh, tapi every word will be start with 'A'..so ni le sedikit-sebanyak kosakata yang si kinting tahu.

Mama,babah & papa - antara perkatan awal yang dia tahu & dok pulun panggil kami ngan atuk neneknya ngan panggilan yg sama.
Atuk, nenek & atie (auntie) - jenuh nak ajar sebut auntie ni

Tatak (kakak) & abang
Atuh -
jatuh
Asu
- susu (memula kami ingat dia pandai panggil Asu a.k.a adik bongsu En.F..sangkaan yang meleset, huhu!)
Abu - saya a.k.a Ibu (pertama kali dengar, ingatkan dia sebut nama mamat mana..kecewa sebab anak saya lagi kenal abu dari ibu..haha..sebenarnya memang dia panggil saya la tue...adeh..deh..Abu pun abu lah nak oi, janji bukan abuya sudah.)
syom - bukan ciom tapi jom
habis - boleh sebut dengan lancar siap buat penegasan untuk bunyi 'sss' bersama aksi tangan ala cekur dan gamit
dhoog - ni bukan tajuk filem hindustan tapi adalah dog ye
kat/meow-meow - cat direct to the point..kalo ada yang tak paham jugak sorry to say just wait 3 jumaat lagi..gagaga
syik - bukan tgh nyanyi lagu asyik amelina ye, tapi itu adalah nasi. Dia memang budak nasi. Pagi-pagi dah cari nasi. Ngalahkan orang nak gi motong/bersawah plak dia.
cit - sit, bukan poodahcit
ating - puting
kak - bukak
tup - tutup
antu - asal tempat gelap je dia sebut perkataan ni,memula dengar cuak jugak le..tapi since dia sebut siap gelak-gelak maknanya dia tak paham lagi makna perkataan tue. Mujur jugak la sejak pindah umah baru ni si kinting takde gatal nak sebut perkatan-alah ni.


Chop..chop..ader selingan sikit, mak saya pernah jaga sorang budak perempuan umur 2 tahun lebih. Mulut dia boleh tahan keletahnya and dia suka sebut hantu-hantu ni. One day, mak saya tunjuk la gambar hantu dalam TV, hantu citer aper ntah..konon nak bagi dia tau aper kebenda yang dia dok sebut tu..dia boleh balas balik " Eii..antu tak cantik pon." Bwahahahah. Konpom kecik ati sang hantu itu. Make-up artist si hantu tu pon terasa jugak gamaknyer. Huhu.

24 December, 2009

Terabai sudah


Buah-buahan nan ranum sudah menunggu untuk dipetik. Nasib baiklah dalam Farmville ni bebuah yang masak tak buruk/rosak..kalo tak konpom semedang rugi. Tanah adalah dibiarkan begitu setelah dipajak sebab malas nak menanam dan menuai hasil tanaman. Api semangat petani siber dah makin kelam. Haiwan ternakan dah bosan duduk dalam kandang menunggu tuan punya ladang memperdagangkan aset diri (collect horsehair,eggs dan yang sewaktu dengannya). Sebahagian besar binatang ternakan telah dijual. Malas nak ngutip hasil sekor-sekor.


Hasil tanaman lebih banyak dicuri dari dituai. Semua pakat-pakat mencurik tanaman antara satu sama lain, huhuhu..aper nak jadi hal. Pernah juga kena giget ngan anjing kengkawan. Huhuhu. Serik dah nak mencurik kat kebun dorang. Takpelah, hasil curian korang di kebun haku adalah dihalalkan. Hahah. Kejahatan saya di sini hanyalah mencuri. Tidak penah la lagi membuat dajal merosakkan tanaman orang dengan meletakkan haiwan atau tumbuhan perosak. Selalu singgah kebun-kebun kengkawan untuk buang those weeds or bugs dan menyiram tanaman yang kering kontang. Itu dululah. Kebun saya adalah maintain 6 petak itu saja. Setakat ni tak kuasa nak beli petak baru.
*Nota: Pelik le camne boleh ada batu seketol kat petak depan tue ek? *garu kepala*. Adakah ini perbuatan khianat? Takkan le kot. Ntah lah. Weh, camner nak remove batu tue hah?


Ini game yang paling saya suka layan, walaupun tak berapa berkenan dengan bentuk sekor-sekor binatang yang di'design.' Sanggup tido lewat dan celik aje mata mengadap bendalah ini semata-mata kerana nak menjadi peladang berjaya supaya boleh beli traktor cantik, rumah agam, kolam dan yang sewaktu dengannya. Sekarang ladang adalah dibiarkan tak bertanam apa-apa. Lebih baik saya bercucuk tanam di belakang rumah walaupun luas tanah yang real itu hanyalah sekangkang Oggy the cockroach. Huhu.

Saya sudah tewas dek penangan blogging. Lagipun saya memang susah nak addicted pada game-game ni semua. Sudahnya hangat-hangat chicken poops saje le. Tapi manalah tahu kalau pintu hati tetiba terbuka nak jadi peladang siber semula bila misi bercucuk tanam di alam realiti tidak berjaya. Takpe..takpe, saya nak test dulu akan kesejukkan tangan saya ni ye.

22 December, 2009

Ketawa mampu hilangkan kepenatan.

Semalam saya putuskan untuk stay @ Kajang kerana badan masih sengal-sengal kepenatan dek penangan berpindah rumah. Konon nak tidur sekejap lalu menyorok di dalam bilik adik untuk mengelakkan si kinting. Sekali si kinting sudah menyelinap masuk bilik auntienya dan selamba badak henyak-henyak pewot saya. Lepas tu, walaupun mata kelat mengantuk giler..saya jadi risau nak lelapkan mata. Sudahnya saya capai komik APO? yang dah bertahun-tahun saya tak baca. Last baca time zaman belajar-belajar. Bila dah kerja, mula berkenal-kenalan dengan majalah yang lebih kewanitaan dan lebih ke'fesyen'an. Huhu. Engkau orang biasa baca APO?? Majalah kartun antara yang termasyhur selepas Gila-Gila dan Ujang (saya bajet cenggitu ler..betol ker tak yer?). Saya suka tengok kartun, baca majalah kartun dan pernah la berangan nak jadi kartunis macam LeEN MaFia ngan Cabai. Itu dua kartunis wanita yang saya admire amat. Kalau kartunis lelaki, hurm saya sukaaaaa ramaiiiiii. Thithithiii *gelak gediks*. Suka lawak dorang. Suka kartun dorang. Aper nak jadik hal kan? Saya suka Gayour - suka kisah kartun mat rock dia yang ensem nama Amar. Pernah tiru lukis pakai water color. Sejibik. Siap simpan dalam folder dan hilang entah ke mana. Isk. Saya suka Ujang dengan kisah Aku Budak Minang nyer. Pernah baca siri Aku Budak Minang yang dibukukan tu. Ada gelak tawa, ada suka duka. Haa..Jibam pun saya baca. Saya juga suka Ubi dengan kisah Budak Hostelnyer, Sukun dengan Workshopnyer, Rasyid Asmawi (actually saya sudah ingat-ingat lupa nama ini) dengan From Taiping With Lovenyer..ramai lagik lah yang tak tersebut dek saya.

Waktu baca APO?! tue, saya layan juga cerpen kisah seram yang ditulis oleh Nora Ismail a.k.a Rose Harissa. To be frank, saya tak tahu pun Rose Harissa ni sudah menulis 6 novel selain menulis di ruangan Artikel Misteri APO?!. Hampun kak!!(saya tahu beliau pangkat akak² kerana dalam salah satu entinyer beliau ada sebut beliau sudah masuk era 30-an, saya ini di ambang watiera 30-an..hihi!) Macam mana lah nak tahu kalau dah takde masa nak melayan hobi membaca ni. Setakat baca surat khabar atau katalog barangan umah boleh la. Sesekali sempat la juga baca majalah. Baca novel? Semenjak dah ada anak ni, misi sebegitu susah nak dijayakan lagi. Kalau pergi kedai buku pun bukan boleh belek novel santai-santai. Cari apa yang nak dengan rakus, beratur, bayar dan zass. Alasan..alasan. Heh..suka hati haku lah nak bagi alasan cenggitu cenggini bai. Huhu.



Oh yer, sila lawati blog penulis yang tersebut. Macam-macam ada. Kaler pebret beliau adalah merah kot. Banyak elemen merah di sana. Berjiwa minah rempitlitar juga rasanya beliau ini. Credit to her kerana beliau ambik inisiatif promote blog dalam ruangan sendiri. Adalah best kerana ada link dengan blog-blog kartunis APO?!. Kartunises APO?! ini pulak ada link dengan rakan-rakan kartunis seantero Malaysia. Jadinya, malam semalam saya sengkangkan mata yang dah sedia rabak ini untuk menelaah blog-blog mereka. Asyik dong ding dong ah! Memang asyik sebab boleh layan dengan aman kerana si kinting sudah lama pengsan. Hahaha.

Muahahahahaha...muekekekekeke... thithitihihihi...dan saya masih gelihati mengingatkan lawak-lawak yang dibaca malam tadi. Ketawa jangan tak ketawa, orang kata itu ubat awet muda. Jangan sampai kena hangkut gi hospital sakit jiwa sudah ler yek. Adios.

19 December, 2009

Pindah

Semua urusan yang berkaitan sudah diuruskan. Kunci juga sudah didapatkan. Wajib ucap terima kasih kepada En.F. Akhirnya permohonan kuarters teres saya telah diperkenankan BPH, JPM. Sekarang pun saya duduk di kuarters, tapi yang down-grade punya. Ini pun sudah cukup selesa buat keluarga kecil saya tapi oleh kerana saya pernah membuat rayuan untuk mendapatkan rumah berlaman tanah, jadi inilah dia.

Syukur kerana tak perlu tunggu bertahun-tahun seperti kawan saya untuk mendapatkannya. Hanya menunggu selama setahun 7 bulan. Eh,sekejap ke lama cenggitu yek? Ada kawan saya dekat 4 tahun baru dapat. Okeylah..ini kuarters saja, bukan rumah sendiri punya. Yang excited adalah En.F, saya? Hurm..saya rasa seronok juga nak duduk rumah baru tapi saya lebih looking forward untuk cari rumah sendiri. Sudah riki-riki, sudah ketemu dengan yang berkenan di hati tapi yang tinggal hanya lot tepi dan harganya di luar kemampuan sosio-ekonomi saya laki bini. So sekarang kira tengah mencari lagi, juga tengah mempertimbangkan perkara-perkara yang berkaitan supaya lepas beli rumah ada rasa puas hati, tak mahu pening kepala dengan pekara-perkara yang tidak diingini. InsyaAllah, adalah rezeki kami tue nanti. Layan sajalah duduk sini buat masa ni.

Petang tadi sudah pergi tengok rumahnya. Sudah bajet-bajet nak letak perabot semua kat mana. Esok En.F nak jalankan operasi cuci rumah dengan mengerah tenaga kengkawannya. Dah la dia plan tak bagitahu saya, tau-tau dia cerita esok nak cuci rumah..lusa angkat barang, pindah terus. Erk..apakah?! Barang satu haram jadah tak packing lagi ni. Saya bajet minggu ni nak cuci rumah, packing bebarang & angkut yang kecil-kecil aje. Weekend depan baru pindah secara 'official'nya tapi En.F cakap next weekend dia bz ada training menembak. Kami tak sempat nak berbincang habis-habis sebab baru semalam dapat kuncinya. Tak sangka lah En.F dah planning dan booked lori sesiap. Arghh..dah le bercinta nak packing barang-barang nih. Bila dipikir-pikir apa yang nak dipacking..terus pening kepala. Bebarang rumah saya bukanlah banyak mana tapi banyaklah juga sebab kebanyakkan barang dan perabot adalah dibeli selepas menduduki apartment ini. Nanti dah pindah, haruslah penat badan segala (saya tahu adatlah begitu, tapi..) Next week nak out-station lagi. Nak kena kemas umah baru lagi. Konpom saya jadi minah selenge. Haih. I'm not really into it lah pendek kata. Panjang kata apa? ...*malas nak tambah maggi cukup rasa, biar entry ini tasteless macam rasa hati saya*

Sekarang tengah berusaha menanamkan sifat rajin supaya esok saya boleh mengemas barang dengan efisyen dan hati terbuka. En.F yang malas nak dengar saya membebel ada cakap dia boleh kemaskan semua, saya boleh duduk goyang kaki saja (perli aku baek punyer..bluwekks!) sebab dulu pun beliau uruskan semuanya sendiri (yelah, waktu itu saya dalam pantang dan barang rumah semua boleh angkut pakai kereta aje sebabnya cuma mesin basuh,peti sejuk ngan kabinet dapur yang kena pikul naik lori kecik :P). Eksen dia ye, xpe..xpe. Kalau ikut ati perut jahat saya, nak je saya dajaikan dia mengemas sensorang. Huh, puas ati aku! Hehehe..tak..tak,tipu je. Saya tetap akan beri kerjasama..macam wonderpets kata..apa yang penting? Kerjasama!! Yer, esok sebagai tanda kerjasama, saya akan sediakan juadah untuk kengkawan dia yang datang menolong. Cas hidup bermasyarakat cengginilah kan?

Oklah, nak tido dulu..kumpul tenaga..esok saya harus FIGHTING!! *Hidup Geum Jan Di! Hidup Boys over flowers! Tetiba*

18 December, 2009

Salam Maal Hijrah 1430H


* credit to iluvislam.com*

Selamat Tahun Baru Hijrah 1 Muharram 1431H semua.

17 December, 2009

Dari Banjaran Titiwangsa ke Bukit Gambang - Part III

Huh..sampai part III. Macam kan bercuti ke oversea. Poyo jugak rupanya saya nih. Inti cerita secoet aje tapi saja tambah maggi cukup rasa nak bagi cerita panjang berjela-jela. Memang niat nak bagi engkau orang buang masa bila membacanya. Okeh la, saya takmo merapu lagi.

Hari Ahad adalah hari yang dinanti-nanti kerana inilah harinya untuk merealisasikan agenda utama kami. Kami itu adalah family saya dan family makcik-pakcik saya seramai 3 keluarga. Kami semua dah merancang nak mandi-manda di Bukit Gambang Waterpark.

Taman tema air pertama di Pantai Timur. Tempat ni takdelah segah Sunway Lagoon atau A'Farmosa Water World, tapi tetap menjanjikan keseronokan. Bayaran masuk pon murah. Dewasa RM19.90, kekanak dengan ketinggian kurang dari 90cm RM12.90. Harga promosi. Saya tak tau pulak sampai bila promosinya, mungkin ikut suka management resort nak bagi ler kan? Kalau takde promosi, tiket masuk dewasa adalah RM28.00 dan kekanak RM18.00. Not too pricey jugak kan? Kalau rasa nak bermalam, tempat penginapan ada disediakan. Carribean Bay Suite namanya. Kepada mereka yang sukakan aktiviti lasak, boleh layan main paintball atau ATV Fun Ride. Jungle & Night trekking pon ada. Untuk bebudak, boleh tunggang anak kuda. Pendek kata ada macam-macamlah outdoor activity kat Active Academy ni. For further details, korang tipon le BGRC sendirik okeh!Tak koser dah saya nak buat ulasan.

Sekarang saya adalah ber'koser' untuk membuat ulasan bergambar sajek.


Sementara menunggu insan-insan yang diamanahkan beratur membeli tiket, para kekanak ini tukar baju mandi siap-siap. Tengok la si kinting, bajet stylo abis.


Coco beach. Tempat yang happening dengan para pengunjung. Tempat favourite si kinting. Tak pandang beach kekanak sebab dia tak suka dengan pancuran air kat situ. Dia dah syok layan ombak ngan naik pelampung. Ada thrill kot. In the meantime,sempat jugak la saya ngan En.F mencurik masa main slide bersama yang bermacam jenis. Makcik saya yang konon nak meng'thrill'kan diri, dah keneneng lepas naik slide tu. Penangan darah tinggi kot. Serik terus dia.


Tasnim si kinting layan main air ngan atuk tok..tok. Si kinting tak lepas pegang swim cap dia.



Ini anak sedara saya. Takut air orangnya. Tapi bila kami bawak dia redah air, boleh nampak dia buat muka redha dalam cuak giler. Hahaha. Cute. Dah ujung-ujung baru tunjuk muka ceria..alahai, dah terlambat la sayam.



Harus juga selitkan gambar ahli keluarga dari set giler bergambor. Memperkenalkan sepupu, adik, pakcik dan makcik saya.

Cuaca hari tu kejap panas, kejap hujan, kejap redup, kejap panas balik. Berulang-ulang. Tapi semua tetap mandi sampai kecut kaki tangan. Family kami adalah antara yang terakhir keluar dari waterpark itu. Terus shoot balik KL. Dalam kereta hanya driver yang tak pengsan (driver mana boleh pengsan..bahaya). Walaupun penat, kami enjoy sangat. Boleh pergi lagi lain kali kalau ada rezeki.

End of part III. Huwarghh..ngantuk sudah. Watammat.

16 December, 2009

Dari Banjaran Titiwangsa ke Bukit Gambang - Part II

Sabtu. Pagi-pagi saya sekeluarga sudah turun ke kafe untuk bersarapan(jam 8.++ kira awal lah kan? Btw, i'm not really a morning person jadi itu dikira awal lah). Kononnya lepas bersarapan nak terus bersiap-siap ke Kuantan. Tapi..ampes. Boleh lagi jenjalan menghirup udara pagi nan segar di depan hotel. Kemudian masuk bilik, En.F dan si kinting sempat bergulung di dalam selimut sambil menengok TV dan saya mengonlinekan diri. Konon sungguh. Pukul 10 lebih baru terhegeh-hegeh nak bersiap bagai. Kami bertolak ke Kuantan lebih kurang pukul 11.30 am. Tung-tang-tung-tang, dalam pukul 2, baru ler kami sampai ke Kuantan (selow benor ke En.F bawak kete yek?), singgah ke Kuantan Plaza nak cari hadiah untuk pengantin. Masuk The Store,cari department bebarang dapur..dah tak jumpa. Dah takde ker? Blur kejaps. Singgah kedai buku pulak, haih..tak ketemu dengan buku yang dicari. Banyak buku latih tubi nak skor UPSR,PMR,SPM ngan STPM aje. Apa kes nak bagi buku cenggitu kat pasangan pengantin baru kan? Hahah. Buntu kejaps. Masa dah suntuk. Kemudian teringat akan satu sweet simple gift yang diceritakan seseorang dalam blognya, maka kaki ini laju aje mencari Watson. Fuhh..jumpa. Nasib baik Watson tak tutup atau berpindah lokasi. Maklumlah dah lama benar saya tak menjejakkan kaki ke situ. Dan meminjam pen serta mintak selotape adik kedai cenderahati sebelah Watson untuk bungkus hadiah. Zassss pula ke kereta dan terus ke Annexe. Fuhh..lega, kami sampai tepat pukul 3. Masih sempat nak jumpa pengantin, masih sempat nak jumpa kengkawan sekolah walaupun ramai yang dah balik dan yang paling penting masih sempat nak makan. Huahuahua..kureng asam punya kawan. Walaupun perut ini memang berkeroncong, tetapi bukanlah itu yang saya kejarkan. Kami sekeluarga disambut mesra oleh keluarga dan pengantin sendiri. Nak menyesal tak dapat jumpa kengkawan lama pun tak guna sebab diri sendiri yang lambat kan?! Maka bersyukur sahaja masih sempat dan selamat sampai sebab buat julung-julung kalinya saya berjaya juga menghadirkan diri pada majlis yang melibatkan kengkawan sekolah. Syukur juga kerana dapat juga jumpa 2,3 kerat kengkawan sekolah walau hanya sekadar bertukar senyuman dan bersalaman. Walau ada mengambil gambar kenangan, tetapi adalah tidak best kerana bila upload ke FB tidak boleh nak tag siapa-siapa dan berlumba-lumba komen itu ini. Takpelah, masih boleh tumpang menyemak pada gambo kengkawan yang ada. Saya sangat suka dengan cenderahati yang diterima, sebiji bakul kecil bertangkaikan riben perak dengan isian telur, muffin dan lolipop. Juga paper bag maroon dengan isian yang serupa (gambar adalah tiada, maka korang imagine lah sendiri). Saya, En.F dan si kinting pulang menjinjit cenderahati memasing dengan suka hati. Btw, muffin itu sangat sedap. Rasa macam muffin vanilla Uncle Kenny :-).

Seisi family yang bulat bersama 'perantin'. Tahniah Aisha, semoga berbahagia hingga akhir hayat dan cecepat timang baby.


Rancangan seterusnya adalah menuju ke TC. Tempat lepak kesukaan saya. Sangat tak sabar nak tengok pantai. Tak sabar nak merasa bayu laut. Tak sabar nak dengar desiran ombak. Memang tak sabar. Rupanya ada insan yang lagi tak sabar. Tak sabar nak lepas bebas. Selamat si ibu kena 'pau' beli bubbles yang pakai machine ala pistol tue. Dia tak mahu bubbles yang pakai tiup tue..nak yang pakai tekan tue jugak. Demanding sungguh. Orang lain tak boleh pegang, kalau dipegang atau dibantu untuk sedut bubble ke dalam pistol tu, satu TC dengar dia menjerit. Trafik manusia nak ke jambatan kayu boleh jadi jam sebab dia dok ke hulu ke hilir kat situ berjalan tak tengok orang. Haih. Depan orang tunjuk ragam ye kamu kinting. Gambar tak sempat nak snap, huh..alangkan nak tengok laut pun tak sempat sebab kejarkan si kinting..inikan pulak nak snap-snap gambar. Ke lautlah jawabnyer. Sempat juga berdating dengan best friend YM saya. Mujur En.F sporting bawak si kinting jalan-jalan jadi saya dan BFF boleh sembang dan gosip-gosip dengan aman. Kalau ikutkan hati, mahu dating lama-lama tetapi masa dan keadaan mencemburui kami..(sebenarnya atok & nenek si Kinting dah call tanya bila nak sampai).

Malamnya, aktiviti bebas(maknanya menyelesaikan si kinting, mengemas dan melepak).
To be continued..dah tak tahan sakit kepala (+_+).

15 December, 2009

Dari Banjaran Titiwangsa ke Bukit Gambang - Part I

Lewat petang Khamis, saya sekeluarga bertolak ke Genting dan sampai sedang elok time taklimat Technology Update hendak bermula. Nasib baik sempat. Kalau tak memang saya dah berkira-kira nak melepak dalam bilik dan memunculkan diri hanya pada keesokkan harinya aje dengan muka toye macam tak bersalah datang lambat & skip agenda. Konon-kononnyer lah cenggitu. Tapi bak kata pepatah Inggeris, better late than never aite?! Cis,xmo kalah pakai pepatah Inggeris aje..huhu. Anyway, hanya saya yang ditechnology-updatekan, En.F dan si kinting diangkut bersama kerana pihak pentadbiran seksyen telah membenarkan kami untuk membawa ahli keluarga. Sebenarnya tujuan ke Genting adalah untuk menghadiri mesyuarat SKT & RKT. Kebetulan ada bilik kosong dan En.F boleh apply cuti, maka operasi menyelam sambil minum air pun dirangka. Penginapan dan lokasi mesyuarat adalah di Hotel Seri Malaysia, Gohtong Jaya. Nasib baik. Kalau bebetol buat kat puncak tu, mau kami semua bermeeting atas roller-coaster. Potensi untuk berfoya-foya adalah tinggi jadi pihak urusetia tidak mahu mengambil risiko sebegitu.

Usai mesyuarat, kami ke Strawberry Leisure Farm. Terletak tidak jauh dari hotel. Boleh jalan kaki saja. Oleh itu, kami semua mengigihkan diri mendaki ke sana. Dekat tue memanglah dekat tapi dek kerana harus mendaki, kembang-kempis juga la hidung memasing menahan mengah. Tu belum kira part kepala lutut menggeletar lagik. Ditambah pulak kena menjerit terpekik suoh anak jalan ke tepi, kejar anak yang dah bertempiaran lari & kendong anak yang tetiba perasan diva tak mahu bergerak guna kaki sendiri..hahah! Saya baru tau kat situ ada kebun strawberi, boleh jugak jenjalan di petang hari. Hmm..dah namanya kebun strawberi, tentu-tentu dah ader pepokok strawberinya kan? Buahnya takdelah lebat-lebat & besar-besar, ye ler..dah dok kat tanah tinggi Asia, maka saiznya haruslah saiz Asia jugak kan..petite-petite gitu.Hanya 3 orang dibenarkan masuk ke dalam kawasan kebun pada satu-satu masa dan memetik buah adalah dilarang. Kat situ ada jugak kebun cendawan ngan bunga-bungaan. Jika mahu membeli strawberi yang dipetik segar, regenye adalah RM 15.00/300 gm..tapi saya ingat-ingat lupa dah the exact price sebab saya tak beli pun. Saya hanya beli strawberi kering sepeket 15 hinggit. Manis gula. Si kinting aje yang suka.




Masuk-masuk aje terus jumpa fountain strawberi.




Ini rombongan ahkak Tini, sudah bikin havoc sama itu kebun stobeli oo. Gamaknyer staff kat situ panas ati jek tengok kekecohan kami. Apa yang kecoh? Hahaha...carik sendirik :P






Seseorang sudah kantoi..eh, ada tukang kaber ker? Hoho! Tak tau..tak campor. Lalalala.


Malam hari pula adalah acara makan steamboat beramai-ramai. Saya suka makan steamboat tapi malam itu tak berapa nak puas makan sebab kuah tom yamnya tak kena dengan selera. Dalam rasa masam dan pedas, ada rasa manis yang monopoli. Haih..potong,potong. Sambil menjamu selera, ada acara karaoke pulak. Nyanyi boleh suka-suka tapi ada markah dikira. Okeh..okeh...sebenarnya itu pertandingan adu suara. Warga seksyen saya semua sporting-sporting punya..sumbang-mambang pun belasah aje. Yang mendengar pun, redha ajelah tadah telinga. Bukan setakat ibu-ibu, bapak-bapak yang tunjuk bakat..anak-anak pon pakat pegang mic jugak. Yang tak pegang mic, pakat jadi penari iringan. Hai anak-anak, geli hati tengok keletah kamu semua. It was fun! Enjoyable.



Sedang melakukan kawalan pernafasan secara dinamik.Bak kata Pak Ajis,"Lubang hidungmu tetap menjadi pojaan hatiku." Malangnya sore tetap ke laut & pitching tetap lari. Blah la.




Kak Tini feeling-feeling jadi Ella & the boys. Mat dodam (anak sulung kak Tini) khusyuk menjiwai lagu Sembilu.




Terima hadiah bagi pihak juara karaoke malam tue, cuba teka siapa? Heheh.
 
End of Part I, to be continued.

Sentuhan kreatif Lely

Saya dan Lely, kedua-duanya sukakan seni dan gubahan hantaran. Namun, antara saya dan Lely, sentuhannya lebih menjadi. Dari sekadar suka-suki menggubah hantaran pertunangan dan perkahwinan kami adik-beradik,hasil kreativitinya mula mendapat perhatian saudara-mara dan teman-teman. Lalu dari sekadar minat, kini hasil kerjatangannya sudah menjadi salah satu sumber pendapatan sampingan. Kebanyakkan gubahannya menggunakan bunga segar dan artificial. Untuk bunga dip belum begitu menjadi lagi tapi kalau inginkan yang simple-simple boleh diusahakan juga. Harga yang dikenakan adalah bergantung kepada jenis gubahan yang diinginkan. Boleh runding punya.

Inilah antara hasil kerja minah rebel-lagi-emo ni.












Pinggan IKEA pelbagai bentuk digunakan sebagai alas menggantikan bakul/polisterin. Bunga kristal sebagai hiasan.


Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan khidmat si Lely, sila PM id ini terajangkang@yahoo.com atau hubungi : 013-2541041.

14 December, 2009

Memang comel bila si kecil...

1... makan dried strawberry banyak-banyak hingga belum sempat di telan sudah masukkan sebiji lagi ke dalam mulut hingga pipi sudah kembung dan mulut sudah merah berair mengunyah-ngunyah tapi end-up semuanya diluah. Lalu telapak tangan si ibu jadi mangsa menadah bahana luahan kerakusan si anak. Isk...isk, buruk benar lakunya. Harus makan dengan tertib selepas ini wahai anak daraku. Nanti tiada siapa mahu masuk meminang kamu.

2... tetiba kentut di atas pangkuan babahnya tatkala si babah dan ibu sedang rancak berborak di gigi air Coco Beach. Per'borak'an terganggu tatkala bunyi 'pruuutt' yang halus kedengaran dan mata kedua-duanya terus tertancap pada si kecil yang memandang dengan pandangan tulus suci tidak bersalah seperti tiada apa-apa yang berlaku lalu tersenyum lebar malu-malu. Sumpah comel tetapi tidak boleh diajar begitu..perbuatan membuang angin di khalayak adalah tidak sopan jadi harus mengajar si kecil kentut di dalam air, eh bukan..harus pergi jauh-jauh kalau mahu melepaskan gas beracun.hahah! Noted! Noted!

3... memakai selipar kaler merah jambu milik si ummi dan lincah berjalan ke sana kemari di hentian rehat sambil makan aiskrim paddle pop. Selipar sendiri hilang/keciciran ntah di mana menyebabkan si ummi merungut kerana setiap kali bercuti-cuti, selipar hilang pasti terjadi. Akhirnya sarung selipar ummi pon boleh lah. Kiut...kiut, sempoilah kamu Aina Izzati!

Coco beach?! Akan ada cerita tentangnya di next entry. Nanti..nanti! *smile*

Rona Roni Makaroni



Entri ini saya buat selepas mendengar permintaan kawan adik saya yang bertanyakan tentang resepi makaroni bakar. Kalau diikutkan resepi yang saya biasa buat adalah diambil dari internet aje. Bila dah googled tue, memang banyak versi resepi makaroni bakar yang ditemui tetapi saya paling suka yang ini.

Bahan-bahan untuk pasta dan inti:

500 gm pasta (aper aper jenis pon ok - penne,farfalle,shell & makaroni)
300 gm daging cincang (kalau nak lebih rasa daging boleh tambah aje)
1 ulas bawang putih } dicincang halus
1 biji bawang besar } dicincang halus
1 tin sedang tomato puri
1 tin cendawan butang
1 biji cili benggala } dipotong dadu
1 kiub stok ayam/daging
1 sd teh herba oregano
1 helai bay leaf atau 2 helai daun sampaikansalam
Parutan keju (cheddar/mozarella/romano atau parmesan)
3 sd besar minyak
garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan untuk sos putih:
2 sd besar butter
1 sd besar tepung gandum
500 l atau 2 kotak kecik susu segar (nak lebih berkuah, boleh lebihkan)
secubit garam, lada hitam & paprika

Cara-caranya:

1. Rebus pasta + minyak + garam hingga lembut. Toskan.

2. Untuk Inti: Goreng bawang putih & bawang besar hingga layu, jangan sampai garing. Masukkan daging cincang, goreng hingga daging asak. Masukkan cendawan dan cili benggala. Kacau hingga rata. Masukkan tomato puri, jika terlampau kering masukkan air sedikit tetapi jangan sampai berkuah. Masukkan stok ayam/daging, herba oregano dan daun bay/daun salam. Biarkan hingga naik bau, masukkan garam dan gula secukup rasa. Bare in mind stok ayam/daging tu dah masin tau. Bila nampak pekat, tutupkan api.

3. Untuk sos putih: Masak butter di atas api kecil, biarkan butter cair dan berbuih. Taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu (motif pakai senduk kayu?!). Bila sebati, masukkan susu segar, garam, serbuk lada hitam dan paprika. Masukkan sebahagian keju parut dan kacau sebati. Bila nampak sos dah bersalut pada senduk (inilah motifnyer..hahah! :P), tutupkan api.

4. Sediakan loyang. Lapiskan dengan pasta. Selang-selikan dengan inti daging dan sos putih. Teruskan melapis dan pastikan lapisan paling atas adalah lapisan pasta. Tabur parutan keju sebanyak mana yang korang suka. Boleh juga goreng breadcrumbs dan taburkan ke atas pasta.

5. Bakar dalam oven pada suhu 190 darjah selama 45 min atau sehingga keju cair dan keemasan.

Selamat mencuba ye! :-)

09 December, 2009

Made in Melaka - very da oldschool

Biskut balak


Kamu orang pernah makan biskut ini? Setim woo cicah biskut ni dengan air teh/milo/kopi panas. Hidangan yang amat sesuai disajikan pada waktu minum pagi atau petang. Teksturnya seakan roti kering tetapi keras ranggup di bahagian luar dan lembut di bahagian dalam apabila dicicah air. Rasanya pula lemak-lemak gitu. Ada juga yang memanggil biskut ini sebagai biskut lutut, biskut tongkat atau bikut marjerin..kesemua panggilan itu sungguh relevan bukan? Di Masjid Tanah, hidangan biskut ini adalah perkara biasa nan tidak asing lagi (cuma saya aje yang jakun lalu makan berbalak-balak sebabnya itu antara biskut peberet jadi harus makan sampai puas). Biasa juga ibu saya singgah ke pekan untuk membeli biskut ini. Walaupun biskut ini adalah sebegitu rupa, dia ada peminat merata-rata sampaikan jiran makcik saya pun boleh pesan belikan biskut ini jika makcik saya balik ke kampung. Sebabnya macam susah nak cari biskut balak yang ori di pasaran. Kalau yang resepinya dah dikomersialkan tu pernah jugak la jumpa kat sini, tapi rasanya lain, tak seenak yang ori.

Air Long Chan

Ini pula air Long Chan. Setiap kali anak cucu pulang berkumpul di kampung, nenek saya pasti tidak akan lupa membeli air Long Chan ini. Selalunya akan dibeli sebanyak sekotak kayu. Harga sebotol pula adalah dalam beberapa puluh sen sahaja, 50 sen kalau tak silap saya. Ianya dipanggil air Long Chan kerana kilang tersebut yang menghasilkannya. Terdapat dalam perisa oren, sarsi dan ais krim soda. Mungkin ada perisa lain tetapi itulah 3 perisa biasa yang saya jumpa. Bentuk botolnya sangat old school, klasik dan punya nilai estetika yang tinggi gitu. Nyaman sekali kalau diminum sejuk di atas pangkin di waktu tengahari sambil tubuh disapu angin (bayu semulajadi atau kipas...anything can be)..huhu. Boleh minum banyak-banyak kerana air ini kurang kandungan karbonatnya, maka kurang kandungan gasnya. Jadi kalaupun udah minum 2,3 botol belum tentu akan bersendawa bagai nak rak..heheh!

Kalau ke Melaka , cubalah cari bendalah old school ini ye. :-)

Nota : Gambar diambil dari Google. *peace*

05 December, 2009

Caca marba

Sabtu minggu pertama bulan Disember. Sabtu yang sejuk & mendung hingga saya adalah dipaksa-paksa untuk bangun tidur. Berat sungguh hendak meninggalkan toto nan kepam. Hahah. Toto adalah alas tidur rasmi sejak kehadiran si kinting. Katil yang tersedia tidak mampu untuk menampung 'kebuasan' kami anak beranak waktu beradu.

Agenda dalam kepala untuk hari ini adalah hendak melepap sampai lebam selepas En.F pergi kerja nanti. Murni sungguh niat di hati..huhu. Tetapi adalah lebih murni apabila menyediakan sarapan dan hidangan makan tengahari untuk mengenyangkan perut anak dan suami. Santapan sarapan hari ini adalah cekodok bawang + ikan bilis + kentang bersama necafe panas manakala hidangan tengahari adalah seperti dibawah.

Asam pedas ikan pari + terung masak cili + singgang(untuk si kinting) + telur dadar



Ini pula adalah sup tulang hasil daripada pemberian sempena majlis korban di pejabat En.F. Inipun ada lagi balance daging dalam freezer walaupun dah bagi separuh pada family saya. Mungkin esok boleh habiskan balance daging tu untuk buat daging masak kicap, daging kurma atau daging goreng kunyit ker kan? Saya agak 'kureng' dengan daging masak kari atau rendang.

Masa nak hidangkan makan tengahari tadi, saya teringat akan acuan nasi yang saya beli dari Mummy Lana(one of my PCM's fren). Nasi tersebut sangat comel. Cuma isi dan padatkan nasi ke dalam acuan then keluarkan. Terus teringat akan style orang korea & jepun yang suka deco & bentukkan makanan sekiut mungkin supaya lebih menyelerakan dan menyentuh hati untuk dimakan...hihi. Btw,inilah acuannyer.



Saya beli juga acuan telor berbentuk bunny & bear. Comel tau..tapi belum punya kesempatan untuk diaplikasikan. Cara untuk bentukkan telor sebegitu rupa adalah dengan mengupas telur yang direbus ketika masih panas-panas dan cepat-cepat masukkannya ke dalam acuan ini. Tutup dan rendamkan ia ke dalam air selama 10 minit. Siap. Boleh feeling makan telur seolah makan kepala bunny..bwhahahaha...ini sungguh tak kiut okeh. Abaikan. Abaikan.

Oleh kerana aktiviti melepap adalah tidak dinamik(tetibe),saya mengambil keputusan untuk mengikut emak saya pergi melawat sepupu saya yang warded di Hospital Universiti. Terdapat cyst dibahagian luar rahimnya. Cyst tersebut menyebabkan sepupu saya berasa tidak selesa dan sakit di bahagian peranakan hingga muntah-muntah. Berita berkenaan telah disampaikan oleh si kakaknya. Kewujudan cyst tersebut disedari ketika dia membuat prenatal check-up. Pada mulanya doctor suspect dia pregnant anak kembar, but then after couples of check-up & scan barulah doktor boleh verify yang sebenarnya itu adalah cyst. Since sepupu saya tengah preggy, cyst itu membesar lebih cepat kerana tindakbalas hormon yang berlaku. By hook or by crook, an operation must be perform on her before the cyst may harm her & her baby. Anyway,doktor juga memaklumkan bahawa terdapat risiko untuk si ibu mengalami keguguran sekiranya kandungan pesakit berusia kurang dari 14 minggu dan tidak dapat bertahan dengan tindakbalas ubat bius yang diberi. Sepupu saya pula sudah masuk 20 minggu, dan hopefully semuanya berjalan lancar & both mommy and baby will be safe. Banyak kes sebegitu telah berjaya dilaksanakan. Doa-doakan semuanya baik-baik sahaja kerana pembedahan akan dijalankan selepas sepupu saya itu menjalani MRI Isnin ini. Amin.

Click here for more info about ovarian cyst.

Sebelum noktah, si kinting adalah harus interframe juga.

Bergaya dengan swimming suit yang dah berzaman dibeli oleh auntienya tetapi baru sekarang muat dipakai. Fitting adalah perlu dilakukan sebelum bermain air di GampangGambang Waterpark Ahad nanti.

04 December, 2009

ASK 2009 & Kuih Tat



Credit to OHBULAN for the picture. Korang tau kan tu mata siapa? Ha..teka..teka. Sambil gigit kuku pun boleh teka punyer.(Apakah?!)


Sambil menggodek blog template my beloved fren, sesekali saya bergegas mengadap TV semata-mata kerana ingin mencuci mata dengan fesyen-fesyen vogue da vass artis-artis fofular kita di Seribu Satu Malam ASK. Bukanlah saya nak bagi ulasan tentang pakaian mereka, dressing saya pun tak semenggah mana so memang takde berangan nak jadi fashion police tak bertauliah pon. Bukan juga nak bagi ulasan tentang calon-calon bagi kategori yang dipertandingkan. Ala..korang pun tahu kat mana nak cari cerita dan ulasan tentang itu bukan? Gambarnya pun nanti akan dimuatnaik di sana sini. Biarpun Farah & Afdlin sudah berkali-kali bertukar baju,dari tarbus pak Arab ke tengkolok Firaun, dari persalinan kaler itu ke persalinan kaler ini (haii..bertuah badan depa dapat melaram kan?!)tapi saya bukan nak cerita tentang itu semua.

Saya cuma nak menjakikan (jaki la sgt..haha!) korang dengan mewar-warkan kenikmatan yang saya rasai ketika menjamah kuih tart landak buatan emak sambil menggodek blog dan melayan ASK. Itu saja. Memang terbaek wok!!


Inilah Tart Landak atau Tart Gunting yang dimaksudkan,tapi yang saya tengah makan ini, kuning telornyer adalah kaler cekelat sebab terlebih garing. Huhu..gegaringlah sodap wok!


Nota : Entry paling tak berpekdah dari saya...tapi ada HAKU KESAH?? Kwang kwang kwang..

02 December, 2009

Mama vs Ibu


Gambar adalah sekadar hiasan. Mama & Ibu tidaklah secantik dan seslim ini.(Berani cakap mama sendiri tak cantik..kutuk diri sendiri sudahlah..isk..isk)


Mama itu Makcik Juli a.k.a mak saya. Ibu itu Chempaka Aurora a.k.a saya. Tajuk entri bunyi macam kami berdua nak bergusti aje kan? Isk..tak lah. Walaupun saya bukan anak yang baik tapi saya tidak juga mahu jadi anak derhaka.

Sebenarnya, mak saya sudah bagi hint pada sejak saya habis pantang lagi. Tapi waktu itu saya diamkan sahaja. Bila saya dapat anak sedara, topik itu diutarakan kembali. Waktu itu pun saya diamkan aje. Mengiyakan tidak..membantah pun tidak. Pabila anak saya semakin membesar dan dijaga oleh mak saya, hint-hint itu makin kerap saya dengari. Ini menandakan keseriusan mak saya berkenaan hal itu. Itu bukan keinginan mak saya sahaja, ayah saya juga punya niat yang sama. Niat mereka itu saya lihat sebagai niat suci nan murni tetapi amat tidak saya persetujui. Mak saya merancang untuk membawa anak saya tinggal bersama dia apabila ayah saya telah berpencen dan mereka pulang ke kampung kelak. Katanya nanti bila anak saya dah nak sekolah, saya boleh lah ambil si anak untuk tinggal bersama semula. Katanya lagi, mereka boleh sesekali turun KL dan saya boleh pulang ke kampung jika rindukan si anak.

Walaubagaimanapun mak saya tidak pernah mengutarakan hal itu kepada saya untuk dibincangkan secara benar-benar. Tidak juga sekadar bertanya pendapat saya tentang hal itu. Saya pernah juga secara bergurau berkata kepadanya, kalau dia begitu teringinkan si kecil sebagai teman penghibur, beranak lah lagi. Mak saya menjawab pula.."Aku ni dah nak menopause..takkan nak beranak lagi". Hahaha..saya sekadar senyum sumbing sambil berkira-kira adakah mak saya sebenarnya faham maksud tersirat di sebalik gurauan itu. Saya juga pernah memberitahu dia, biarlah saya yang menjaga anak saya..lagipun nak tunggu anak saya dah bersekolah baru nak ambil..saya takut waktu itu anak saya dah tak nak ikut saya..macam mana? Mak saya hanya gelak-gelak sahaja. Dalam hati saya merasa hampa.

Saya teringin juga ingin membincangkan hal ini dengan mak dan ayah saya, saya ingin mereka tahu tentang hasrat hati saya tetapi sehingga sekarang tidak terluah. Terlalu banyak benda yang saya fikirkan. Saya takut kata-kata saya akan menguris perasaan mereka kerana saya ini waktu tak bercakap memanglah diam seperti penyu (tetiba..hahah), tetapi bila sudah berkata-kata, adalah bisa lagi membinasakan. (Hohoho..saya tak tipu yek..sila tanya dia). Saya dengan mak saya tidaklah sekamcing mana kerana as i'm being a typical me, we both have different thought dan personality. But i think both of us have 1 similarity, STUBBORNNESS. Mak saya tidak suka jika kehendak atau keputusan dia dibantah dan saya tidak suka jika pendirian saya diketepikan. Dalam hal ini kami berjalan dari arah yang bertentangan. Impian setiap ibu adalah melihat si anak membesar di depan mata, walaupun susah..walaupun sukar..walaupun mencabar, ibu-ibu tetap mahu menghadapinya dengan berlapang dada. Begitulah saya. Mungkin saya belum benar-benar menjadi ibu yang terbaik pada pandangan matanya tetapi saya tidak jemu mencuba memberikan setiap yang terbaik untuk anak saya berdasarkan kemampuan rohani,jasmani dan ekonomi yang saya dan suami ada. Saya kira mak saya juga belajar untuk menjadi ibu yang terbaik pada anak-anaknya. Bukannya kualiti seorang ibu terbaik itu telah sedia ada dengan segala pakej semua, kan?
Haih..jauh sekali niat saya untuk menidakkan kasih sayang ibu dan ayah saya kepada cucunya. Tidak juga saya mahu memisahkan ikatan kasih mereka. Adakah mereka khuatir saya tidak akan membawa si anak menziarahi meraka? Atau meraka risau tiada siapa yang boleh di harap untuk menjaga mereka di kala kesihatan mereka sudah tidak mengizinkan nanti selain daripada cucu-cucu yang dibela? Ya, saya ulang yang saya ini bukan anak yang baik..tetapi saya juga tidak mahu menjadi anak derhaka. Saya juga punya keinginan menjadi anak yang soleh, saya juga punya niat untuk berbakti kepada kedua ibu bapa saya. Akan tetapi, tiadakah kewajaran untuk saya mempertahankan pendirian saya..impian saya?

Semoga perkara ini tidak menjadi duri dalam daging yang berbisa.

26 November, 2009

Soseh-soseh dari ceruk dapur

Selamat sejahtera & Salam 1Malaysia Tuan/Puan,
Kita bersama lagi dalam rancangan Soseh-soseh Dari Ceruk Dapur bersama Kak Long Ninah (ini cara panggilana nama akak oleh mak akak..hadoii). Hari ini Kak Long Ninah ingin berkongsi cerita tentang juadah yang telah akak sediakan baru-baru ini. Maklumlah akak ni bukannyer selalu punya kesempatan untuk ke dapur dek kerana
kemalasankesibukan yang melanda diri..heehee(sambil menyengih lebar konon depan kamera lagaknya).


Okeh la, ni nasi lemak zaman Tok Adun bila ntah akak masak. Tapi yang pastinya bukan bulan lepas mahupun tahun lepas ye. Sebenarnya, akak dah lama tau tak makan nasi lemak. Sebab orang kata nasi lemak ni boleh menyebabkan mengantuk. Dah la akak ni tak makan nasi lemak pon leh mengantuk gila babun. Haaa..akak tak mencarut hokey. Akak sebut babun jek..so jangan la pegi bayang buntut babun pulak. Tak sesuai eyh. Okeh, sambung citer nasi lemak balik. So, akak cuba la beli nasi lemak kat beberapa tempat tapi semuanya hampes hinggalah akhirnya akak ketemu dengan nasi lemak yang fit to my throat appetite(selera tekak), bertempat di gerai belakang Tabung Haji, Kajang. Nasi lemaknyer simple sajork tapi sambal dia..pergh..ngancam wa cakap lu! Rock abes brader! Boleh ketagih woo. Hohoho..citer pasal ketagih nih,let me story u, dedulu ada la satu gerai nasi lemak kat Kuantan yang pemes,nasi lemaknyer sempoi jek..nasi lemak seciputnyer dihidang ngan sambal jek tapi ianya telah menjadi kegilaan ramai. Akak pun suka gaks makan kat situ jaman muda-muda dulu walaupun mak akak adalah penjual nasi lemak jadiknyer hari-hari memang dah hadap nasi lemak. Ye le sesekali nak gaks makan nasi lemak candu..hahaha..tu la, ader la manusia mulut puaka cakap..gerai tu dok ramai kastemer sebab dorang letak daun candu dalam nasi lemak dorang,nak bagi kastemer makan nasi tu rasa setim & addicted. Wallahualam..eh,akak takde niat nak memfitnah ye..dah namanya ini rancangan soseh-soseh,so akak citer je la. Akak pun lepas tau cerita tu dulu,terus banned gerai tu..yelah,sebabnyer dah rasa was-was kan. Sekarang yang akak tau gerai nasi lemak tu dah ada branch-branch,bertempat di lokasi yang strategik,ambience yang menarik dan menu yang bervariasi.
Btw, nasi lemak yang akak tayang tu adalah dimakan bersama sambal tumis ikan selar kuning. Ni style nasi lemak emak akak. Kami satu family suka. Lagipun nasi lemak sambal tumis ikan bilis kan dah biasa sangat. Ikan bilis & kacang tanah gorem tidak kelihatan kerana tiada stok. Malas nak beli. Malas nak gorem.


Well.. well..bila akak rasa macam nak cecepat masak & makan, terjadilah menu seperti di atas. Penkek itu kali pertama buat. Suppose guna canola oil tapi akak bantai guna minyak masak. Dah itu je yang ader kat umah pon. Goreng pakai kuali aje..takde makna nak pakai non-stick frying pan..tu pasal penkek akak tak cantik (ceh,yolah tue). Tapi tetap rasa macam penkek omputih..bukan penkek ommelayu. Gegege. Scramble egg tu pulak adalah hasil campak-campak keju parut,lada sulah,bell pepper & garam ke dalam telur. Akak saja gantikan spaghetti ngan fettuccine untuk bolognese. Tapi bab buat sos bolognese ni kekadang akak buat tak berapa nak kick la. Bagi akak sos bolognese yang kick adalah seperti yang dibuat oleh adik akak. Dia terer bab nih. (Puji dengan rasa menyampah..muahahah!)


Dari barat, mari kita pandang ke timur pulak ye Tuan/Puan. Dek kerana akak ni punya citarasa orang melaka, maka keinginan untuk menyantap asam pedas bukanlah sesuatu yang asing lagi. Nampak tak ikan ader 3 hekor aje tu? Sebabnyer yang lain akak dah cilikan dorang buat sambal tumis kat atas tue..tuee. Sup dan tempe gorem adalah tambahan kepada juadah lunch akak yang tak seberapa itu. Jadilah untuk makan 3 beranak.


Semuanya bermula dengan sembang-sembang kosong antara akak dan opismate akak ni. Dia mintak akak tolong carikan orang yang boleh buatkan cupcakes untuk majlis pertunangan sepupu dia. So,kami dapatlah 2,3 nama tauke cupcakes yang dicari. Malangnya depa semua tak dapat nak terima tempahan dari opismate akak ni sebab dah fully booked. Ada yang busy ngan agenda lain so tak terima tempahan buat masa tue. Maka akak pon diberi kepercayaan oleh opismate ni untuk buatkan cupcakes dia. Memang la akak penah buat cupcakes, tapi buat suka-suka jek la, untuk sendiri makan kan. Hal tu memang kawan akak ni sedia maklum la tapi since dia takmo dah pening kepala dok memburu tauke cupcakes sebab dia sendiri sangatlah busy ngan macam-macam hal..jadi dia serahkan semua pada akak. Akak terima permintaan dia ngan debaran di dada. Mana la tak berdebornyer, akak takde pengalaman terima tempahan cupcakes, tak penah attend memana kelas buat & deco cupcakes, takde knowledge nak buat fondant/gumpaste bagai. Jadinya, akak gigih la menglungsurkan diri bersama pakcik Google untuk mencari info-info yang berkaitan. At the same time, i feel excited about that since i'm really interested in baking dan decorating cupcakes. Akak cuma takde kesempatan nak menimba ilmu tu secara live lagik.

3 hari berturut-turut akak pegi kedai supplier bebahan kek tu nak cari barang. Berapa kali ntah buat list, tapi asal balik je dari situ baru perasan benda ni takde, benda tu tak cukup..haih!! Untuk cupcakes,akak guna resepi Chef Norzailina. Sedap dan gebu. Tapi akak ingat pasni kalau nak buat lagi nak alter sikitlah,nak kurangkan telur, nak lebihkan esen vanilla. Kat sini tak pernah lagi akak jumpa biji vanilla, kalau ada mesti cupcake ini akan lebih harum mewangi. Untuk round pertama, cupcake akak hangit di bahagian bawah sebab akak bakar pakai api bawah sahaja dan bahagian atas pulak melimpah ruah sebab akak isi adunan 3/4 mangkuk, which end up buruk sungguh rupanya. Sayang sebab akak lupa nak test..jadinya rugi sudah 7 biji cupcakes itu dan menjadi santapan family akak le jawabnyer. Rugi tapi tak membazir. Untuk round kedua dan seterusnya akak isikan adunan hingga 1/2 mangkuk je & bakar guna api atas bawah dengan suhu dikurangkan dari 190 C ke 160 C. Tang ni, memasing kena pandai adjustlah sebab lain oven lain peelnyer kan. Maka dapatlah 26 biji cupcakes semuanya (campur yang tak jadi tadi sekali tau). Okeh..selesai sudah satu perkara.
Tapi hati belum lapang sebab lepas ini misi yang lebih besar perlu dilaksanakan. Misi uli,bentuk dan deko cupcake tadi lah. Huhuhu...sungguh mencabar sekali sesi bermain dengan fondant ini. Ingatkan semudah bermain dengan tanah liat aje. Nak menangis rasanya waktu akak buat based tue,dah le takde acuan bulat..akak taram guna acuan tart. Yang tak bestnyer, based yang ditekap tak terbentuk cantik, bahagian tepi pulak comot..serabut kepala kejaps. Ni baru buat based. Mujurlah akhirnya akak terpikir nak gunakan cawan mini hiasan jadikan acuan tekap. Bedal sajelah labu. Okeh..pass sudah. Takdelah cantik mana bentuknya tapi better than beforelah. Kemudian guna embossed roller untuk cantikkan based tu bagi ada corak skit. Pastuh akak mula pulak ngan proses membentuk bunga ros gulung,dedaunan,bunga forget-me-not saiz L,M & S(macam saiz baju pulak..akak men reka jek saiz cenggitu). Haa..tang nak menekap ni syok..tapi tang nak menguli ready-made fondant tu pada kaler yang diinginkan adalah leceh. Leceh sungguh..pastu nak rollkan pulak..akak alas pakai plastik bodow je..takde benda alah cutting mat kejadah tu. Yelah kan, time-time cenggini ler pemikiran kreatif lagi kritis otak kiri adalah diperlukan untuk memikirkan alternatifnyer. Akak beli decoration tools yang penting-penting jek, nak beli semua kang takut tak terpakai pulak. Yelah..beli itu ini tapi kalau end up bersawang kat dapur, mana de pekdah. Hurms,keras jek tangan menggulung bunga ros pertama. Oleh itu, hasilnya adalah nan hado sajork. Pastuh bila susun atas cupcakes..letak daun, letak bunga kekecik..belek punya belek..rasa macam sumthing wrong somewhere lah pulak. Tapi dalam gusar-gusar tu, tetap MMS gambar cupcake pertama yang siap. Kawan akak cakap, LULUS..siap ada meriam buluh..hahaha...3 ketul bunga ros tongong tuh lebih nampak seperti meriam buluh kalerpol daripada kuntuman bunga ros. Cis..bedebah sungguh tangan tak berbedung nih..pengkoh yang amat. Sepatutnya bunga ros tu digulung loose-loose gitu tapi walau dah jenuh akak mencoba,memang tak berjaya buat gulungan yang loose..jadi gulungan ketat seketat-ketatnyer le pulak. Akhirnya akak redha ajelah dengan gulungan bunga ros yang segan-segan nak kembang tu. Janji nampak cam bunga ros bukan cam meriam buluh lagik...hahah! Sedikit demi sedikit akak dah boleh catch up ngan step-step nak deco cupcakes tu. Malam tu akak tido kol 4 pagi kau. Semangat punya pasal. Biarlah mata sembab, bengkak dan bergelang cam beruang panda asalkan tempahan orang siap, dan hati akak puas. Tapi hasilnya tak lah sehalus seni deco tangan si pro kerana akak kan mak orang yang baru belajar..maafkan saja diriku ye. :P


Ini antara kek kegemaran akak. Dalam arena baking-membaking, kek ini adalah kek no. 2 yang akak belajar buat dari mak. Layan woo rasa masam-masam manis dia. Sambil buat sambil curi-curi makan asam kepinghaw flakes tue. Akak buat kek ni atas permintaan mak akak. Dia malas nak buat le tu tapi teringin nak makan. Dah 2 minggu dia bagi bahan-bahan suruh buat..malam raya haji baru akak dapat aura nak membuatnyer. Itupun kena tunggu si kinting tido dulu. Kalau tak ngan dia-dia sekali akak 'lapis-masam-manis'kan. Dah le time akak buat cupcakes hari tu dia sama naik pegang itu-ini,siap bedakkan muka ngan gula icing lagi. Hangin akak sekejap. Jadi kerja pulak kita nak cuci muka dia, takkan nak biar muka anak bengkak-bengkik kena giget semut pulak kan? Tapi rasa macam afdhal aje buat kek ni malam raya haji, sebab esoknya boleh bawak balik ke kampung. Takde la akak balik bawak beg berbondong-bondong takde buah tangan aper. Takat buah dot dot depa heran aper...erk,oppsie! Kena gam pulak karang rancangan akak nih. Berbalik pada kek ni, kekadang (sebenarnya most of the time)lapisan yang akak buat tu mesti tak sama tebal, konon nak buat lapisan nipis-nipis la kan..tapi pastu dah buat-buat,ader pulak aksi potong lapisan tebal sebelah..puas pulak nak adjust bagi sama rata balik. Pelik jugak camner leh jadi cenggitu..nak kata pengukus senget, elok jek terletak atas dapur..kot tukang buat dia yang senget gamaknyer.. :P

Oh ya, kita sudah hampir ke penghujung rancangan. Jika engkau orang ada sebarang gossip-gossip ceruk dapur yang boleh dikongsi, don't hesitate to share with me hokey!
Till then, semoga berjumpa lagi di rancangan yang sama pada hari dan masa yang suka hati akak le nak buat bebila..macam lah engkau orang kesah kan? Tata. *melambai mesra*

Saya tak suka! Saya benci!

Entri kali ini adalah sedikit kebudak-budakan (huhu..jangan marah ye budak-budak,korang jugak yang kena :P). Saya kata begitu kerana saya nak cerita tentang perkara-perkara yang menjadi kebencian dan ketidaksukaan saya. So, ini topik kebudak-budakan tak? Rasa macam mak bapak budak pon suka aje bercakap tentang topik ini. Sebenarnya, dek kerana saya tiada cerita menarik lagi hebat, juga kerana sentiasa kebuntuan idea..anggaplah sahaja ini entri suai kenal saya dengan kamu orang semua okeh.

1) Cicak
Sama ada cicak kubin,cicakman,tayik cicak,anak cicak,bapak cicak,mak cicak,kakak abang cicak..itu panjang kata, pendek kata tidak kiralah apa jua yang berkaitan dengan cicak saya tidak suka,saya benci, saya alergi.




Gambar harus ada walaupun untuk perkara yang dibenci. Manalah tau kot ada orang tak kenal cicak itu aper. Manalah tahu juga kalau ada yang panggil cicak itu lizard ke,si comel (sbb jadi haiwan peliharaan ke)dsb. Eii..lihatlah renungan cicak ini.


Semuanya bermula bila pakcik saudara saya pernah melastik cicak dan cicak itu jatuh betol-betul atas kain saya. Mujurlah cicak itu tak masuk dalam baju atau kain, kalau tidak..konpom saya dah bervogel di depan ahlil keluarga. Malu..malu. Yelah, walaupun kejadian itu berlaku ketika saya darjah 1,2 cenggitu..tapi saya kan pemalu orangnya.
Kemudian diikuti dengan kejadian melihat cicak yang mati bergelimpangan di dalam kotak ruangan iklan di bus stop. Kelihatan jugak tinggalan tengkorak dan rangka cicak..pening kelapakepala saya sekejap. Tu lah akibatnya bila mata tak boleh duduk diam sampaikan celah bedah papan iklan pun nak tengok kan?! Tapi kenangan tak best saya bersama cicak yang paling tidak boleh blah adalah ketika saya balik kampung.Rumah nenek saya itu memang banyak cicak. Cicak-cicak di situ pulak, gemuk-gemuk,besar-besar dan ada rupa yang ganas. Bukan macam dalam gambar tu.Cicak dalam gambar itu stok cicak bandar kot.Cicak di kampung saya kulitnya ada celoreng hitam-hitam. Cicak kubin ke cenggitu? Atau cicak komando? Hahah..Maka makanan di dapur nenek haruslah ditudung sajikan atau ditutup rapikan supaya tidak dijilat dek si cicak. Waktu itu, mak saya ada buatkan kuah kacang, so saya yang suka makan nasi impit dengan kuah kacang sangat excited nak makan lagi untuk 2nd round tetapi bila nak amik kuah saya dapati tudung bekas kuah kacang tak bertutup rapat lalu saya intai ke dalam bekas dan mendapati 2 ekor cicak sedang berenang-renang di tepian kuah kacang tersebut. Uwekss..kombang tokak den! Cecepat saya tutup bekas tu. Dah berkira-kira macamana nak buang kuah kacang cicak tu. Dah la juga kecewa tak dapat makan lagi. Jadi saya bawa bekas tu ke belakang umah nenek dan buang kuah kacang + cicak bersama-sama dengan bekasnya sekali. Apakah? Ini kerana saya takut nak buka penutup tu sebab dalam kepala dah terbayang cicak-cicak tu mesti menggelupur nak keluar dan meloncat ke badan saya nanti.Oh no...oh tidak...oh nehi!!! Sudahnyer ayah saya yang terpaksa amik bekas tu kat tempat buangan sampah. Mujur dia tak banyak komplen. Mungkin kerana ayah saya mengerti kegelian saya pada sang cicak.

2) Bawang
Tak suka akan roti telur yang ada bawang, roti sardin yang ada bawang,apa-apa makanan yang ada hiasan atau potongan bawang, tak suka juga akan bawang gorem. Kalau sikit-sikit..saya akan bertoleransi dengan menguis bawang tersebut ke tepi sahaja. Nway,dalam masakkan..pada saya bawang adalah bahan utamanya. Kalau sambal tumis kurang bawang, maka kuranglah kemanisannya (sambal tumis manis?!). Kalau masak apa-apa tak letak/tumiskan bawang, itu masak orang malas namanya. Tapi ada juga kan masakkan yang tak perlukan bawang? Okeh, itu lain cerita. Walaubagaimanapun, untuk roti telur dan sardin, cukuplah letak telur dan sardin aje tapi kenapa pulak bawang yang overshadow hah? Nak jimart eh? Letak bawang banyyyyakkk..letak telur/sardin sikit. Faham kan saya tak suka makan bawang dalam keadaan yang macam mana?



Bawang kecik lagi manis rasanya dari bawang besar, tapi saya suka guna bawang besar untuk memasak sebab saya pemalas amat nak kupas kulit bawang. Ada juga orang kata kalau air mata kita banyak keluar ketika mengupas bawang itu tandanya badan kita banyak angin (secara saintifiknya tindak balas kimia yang terjadi sewaktu mengupas bawang tue yang menyumbang pada mata pedih dan berair). Pun begitu,sebenarnya bawang (merah,putih,besar,kecil) ada khasiatnya.

Oleh itu jangan contohi saya okeh.

3) Muncit (bunyinya manja dan comel sedikit)/Cak roi a.k.a boroi
Saya bukan nak mengata orang. Tapi saya tujukan pada diri sendiri. Sangat rindu akan perut saya yang kempis dl. Dulu kalau rasa perut ada potensi nak naik, buat sit up sikit atau makan pil binari atau bertungku..sekejap sahaja sudah berjaya tetapi sekarang susah benar..susah nak bersungguh-sungguh, susah nak konsisten.Tahap metabolisma diri sudah menurun mungkin. Makin lama lemak degil makin tebal. Haha. Tak preggy pun orang ingat saya ini dalam 1st trimester. Bwahahahah! (gelak sinis pada diri sendiri). Kekadang sampai terfikir adakan kenaikan ini disebabkan oleh lemak makin menepu atau buncit sebab peranakan kembang banyak minum ais atau buncit sebab dah jadi mak orang memang standard lah buncit..cis,terlalu banyak kemungkinan yang gampang-gampang. Kesimpulannya, tolonglah berdiet ye Nina :P

Gambar? Sanggupkah engkau orang tengok babat saya? Erk..saya sendiri tak sanggup maka tiada gambar lah ye. Jiwa kacau nanti. *sedut Nescafe ais dalam-dalam..huh,puas*

4) Hidup ditentukan orang
Saya tidak suka orang lain menyuruh saya buat begitu begini,aturkan hidup saya begitu begini tanpa merujuk atau berbincang kepada empunya diri terlebih dahulu. Saya bukan jenis yang suka melawan cakap orang tidak kena tempat dan bukan juga seorang yang mudah menolak arahan/cadangan orang terutamanya dari kaum keluarga atau orang terdekat. Saya akan buat/terima arahan/cadangan tersebut tetapi dengan hati masam. Kalau hati sudah masam, riak muka juga jadi kelat. Kalau saya boleh mempertimbangkan kondisi dan perasaan orang lain mengapa tidak mereka melakukan hal yang sama bukan? Timbang-timbangkan :-)

5) Hanya tentang kau,kau dan cowKAU
Menyampehs dengan mereka yang sangat obses pada diri sendiri,semuanya tentang dia,keluarga dia,sepupu sepapat dia,kengkawan dia,perangai dia,kerja dia,pencapaian dia,perasaan dia,kesukaan dia,kebencian dia 24/7 macamkan sudah tiada topik lain mahu dibicara. Kalau mahu berkongsi cerita tentang diri sendiri, sepatutnya boleh dengar juga cerita orang lain tentang diri mereka tapi bila kita baru nak buka mulut, orang ini dah potong dulu lalu terus bercerita lagi tentang dirinya. Kamu faham maksud saya? Kita semua memang seronok berbicara tentang diri kita..saya juga sedang berbicara tentang diri saya..tapi biarlah kita berbicara tentang kita kena pada tempat dan masanya. Dan sebab ini blog saya, jadinya entry saya ini sudah kena lah pada tempatnya.

Ini kebencian saya yang major-major sahaja. Adakah kebencian kita serupa?

22 November, 2009

Keletah si kinting

Diam-diam si kinting masuk dalam bilik. Memang saya tak perasan langsung kelibat si kinting itu dek khusyuk sangat mengadap notebook. Tahu-tahu saja si kinting dah bawak keluar botol perfume En. F, then tetiba langkah dia terhenti bila melihatkan saya. Takut kantoi la tue. Hahah! Boleh pulak dia perlahan-lahan patah balik masuk ke bilik. Saja saya perhatikan dia ngan ekor mata lalu buat-buat muka garang ikut dia. Dan-dan la si kinting buat-buat semburkan perfume kat celah kiri kanan ketiaknya. Bila dia tengok saya tak bagi respon yang memberangsangkan,slow-slow dia bukak laci & simpankan semula perfume tue. Hihihih. Comel sungguh melihatkan keletah dia time tu. Alahai si kinting ibu ni *hugs & kisses*.


Abaikan cara duduk si kinting yang agak kurang sopan itu.

18 November, 2009

Karangan bersiri dari adik Sabahan - Terima kasih datuk

Tiada niat ingin mempersendakan sesiapa. Sekadar ingin berkongsi. Kan sharing is caring peeps! *smile* Sila klik pada gambar untuk penglihatan yang lebih jelas. 'Enjoice' reading :-)










Saya jumpa siri karangan ini di dalam photo album yang dikongsi dari kawan kepada kawan saya. Pada pendapat saya, adalah comel seorang cucu mengarang cerita tentang datuknya sehingga 3 siri. Gaya bahasanya sangat bersahaja, sangat jelas mencerminkan ketelusan si cucu itu bercerita. Dan sangat kelakar juga.
Akan tetapi saya rasakan si cucu ini memerlukan bimbingan intensif untuk meningkatkan kebolehannya menghasilkan sebuah karangan yang baik. Budak-budak kan boleh dilentur. Saya suspect respect pada para guru yang mempunyai murid sebegini kerana untuk membentuk dan membimbing murid sebegini memerlukan kesabaran yang tinggi.

Teringat pada kisah adik saya sewaktu dia darjah 2. Dia eja perkataan ikut cara dia menyebutnya. Sampai sekarang saya tak lupa dia eja 'PAKAIAN' sebagai 'PAKAYAN'..hahahah! Apa-apapun saya harap adik Sabahan ini tidak putus asa untuk terus mengarang ye.

Noktah.

17 November, 2009

Macam ni punya manusia pun ada

Nota : Entri ini mungkin mengandungi kekasaran bahasa bagi mereka yang mementingkan tatasusila di dalam penulisan.

Haih...manusia macam itu pun ada. Dasar tak punya hati perut. Dasar akal letak di kepala lutut. Memang takde sivik, takde etika. Haih!! Tetiba emo saya sama naik dengan orang yang terkena itu.
Ceritanya begini, sepasang suami isteri muda telah menyewa sebuah rumah pangsa di Seksyen 6, Shah Alam awal tahun ini. Si tuan rumah telah meminta pasangan ini berpindah memandangkan sikap meraka yang culas membayar sewa. Jarang benar nak bayar penuh sewa setiap bulan. Ada sahaja alasan yang diberi. Mula-mula si tuan rumah berkompromi jugak tapi bila dah selalu sangat tak terima sewa penuh, si tuan rumah minta si pasangan tersebut berpindah. Dek kerana tersentap dengan saranan si tuan rumah, maka pasangan tersebut bertindak untuk keluar rumah tanpa sebarang notis. Then minta si tuan rumah kembalikan duit deposit. Malangnya si tuan rumah refuse nak bayar deposit tue sebab pasangan tu keluar short notice. Pada pendapat si tuan rumah seeloknya pasangan tue duduk je percuma 2 bulan untuk cover deposit tu, tak perlu tergesa-gesa nak pindah, so tuan rumah pun tak perlu nak bayar deposit. Kira win-win situation. Tapi dek kerana tak puas hati tak dapat duit deposit, si pasangan dah bertindak ala-ala ahlil kongsi gelap. Rantai yang mengunci grill pintu rumah tue dah dipotongnya, pintu dikopak. Pintu-pintu bilik pulak dijahanamkan sampai tak rupa pintu, ada yang dah terkehel dan tercabut dari engsel. Dinding diconteng dengan perkataan-perkataan kesat. Lampu dan kipas dipecahkan,dicabut dan dibiarkan bertaburan. Dalam rumah jadi tunggang-langgang, jadi tongkang pecah. Even penutup mangkuk tandas pun dihilangkan. Tak cukup dengan itu, kunci rantai dan mangga pintu ditukarkan dengan yang lain! Hangus saja kos si tuan rumah buat kunci pendua berpuluh ringgit. Menganiaya orang sungguh la.Isk..bodow betol, samseng tak kena tempat,macamkan hal deposit tu dah tak boleh dibawak berbincang. Sungguh tak kadar ke diri betol pasangan jahanam itu.
Bila si tuan rumah pegi ke balai polis berdekatan nak buat laporan, pegawai polis yang bertugas tak nak amik keterangan sebab itu bukan kes pecah rumah. Kononnya daripada cerita si tuan rumah, tiada tanda-tanda rumah tu diceroboh. Hamlau betollah! Tak amik keterangan, tak buat siasatan, tak pegi ke tempat kejadian..boleh terus buat conclusion macam tue? Apa kejadahnya?!! Takkan cuak nak dakwa pasangan tue hanya kerana si suaminyer pekerja imigresen?! Hah,tanda soal dan seruan yang besar disitu.*rolling eyes*
Untuk pasangan jahanam, tidak terfikirkan oleh kamu bahawasanya kamu boleh dikenakan tindakan undang-undang kerana melakukan kerosakan harta benda individu lain? Jangan kerana duit deposit yang ntahkan seberapa ntahkan tidak itu kamu dipenjara atau didenda dengan nilai yang lebih tinggi. Mahukah kamu bermegah dengan status penjenayah?! Tak best langsung jadi penjenayah sebab ikut emo tau! Atau sekarang sememangnya kamu sedang bermegah kerana berjaya melampiaskan amarah yang meluap dan menakutkan tuan rumah? Apakah peraaan kau sekiranya satu hari kelak ada insan lain melakukan perkara yang sama kepada harta benda kamu? Hey, jangan ingat kamu selamat! Awas,hidup kamu belum tentu aman. Saya tidak mendoakan, hanya sekadar mengingatkan :-)
Untuk tuan rumah, silalah buat perjanjian bertulis supaya kelak tidak timbul sebarang salah faham yang menjahanamkan.
Untuk anggota polis balai polis seksyen 6, tolong laksanakan tanggungjawab anda. Bagaimana kalau rumah anda pula yang didajalkan sebegitu rupa? Fikir-fikirkan.
Ini kisah hati perut manusia sesama melayu..hei, bikin malu kaum sajalah!