15 December, 2009

Dari Banjaran Titiwangsa ke Bukit Gambang - Part I

Lewat petang Khamis, saya sekeluarga bertolak ke Genting dan sampai sedang elok time taklimat Technology Update hendak bermula. Nasib baik sempat. Kalau tak memang saya dah berkira-kira nak melepak dalam bilik dan memunculkan diri hanya pada keesokkan harinya aje dengan muka toye macam tak bersalah datang lambat & skip agenda. Konon-kononnyer lah cenggitu. Tapi bak kata pepatah Inggeris, better late than never aite?! Cis,xmo kalah pakai pepatah Inggeris aje..huhu. Anyway, hanya saya yang ditechnology-updatekan, En.F dan si kinting diangkut bersama kerana pihak pentadbiran seksyen telah membenarkan kami untuk membawa ahli keluarga. Sebenarnya tujuan ke Genting adalah untuk menghadiri mesyuarat SKT & RKT. Kebetulan ada bilik kosong dan En.F boleh apply cuti, maka operasi menyelam sambil minum air pun dirangka. Penginapan dan lokasi mesyuarat adalah di Hotel Seri Malaysia, Gohtong Jaya. Nasib baik. Kalau bebetol buat kat puncak tu, mau kami semua bermeeting atas roller-coaster. Potensi untuk berfoya-foya adalah tinggi jadi pihak urusetia tidak mahu mengambil risiko sebegitu.

Usai mesyuarat, kami ke Strawberry Leisure Farm. Terletak tidak jauh dari hotel. Boleh jalan kaki saja. Oleh itu, kami semua mengigihkan diri mendaki ke sana. Dekat tue memanglah dekat tapi dek kerana harus mendaki, kembang-kempis juga la hidung memasing menahan mengah. Tu belum kira part kepala lutut menggeletar lagik. Ditambah pulak kena menjerit terpekik suoh anak jalan ke tepi, kejar anak yang dah bertempiaran lari & kendong anak yang tetiba perasan diva tak mahu bergerak guna kaki sendiri..hahah! Saya baru tau kat situ ada kebun strawberi, boleh jugak jenjalan di petang hari. Hmm..dah namanya kebun strawberi, tentu-tentu dah ader pepokok strawberinya kan? Buahnya takdelah lebat-lebat & besar-besar, ye ler..dah dok kat tanah tinggi Asia, maka saiznya haruslah saiz Asia jugak kan..petite-petite gitu.Hanya 3 orang dibenarkan masuk ke dalam kawasan kebun pada satu-satu masa dan memetik buah adalah dilarang. Kat situ ada jugak kebun cendawan ngan bunga-bungaan. Jika mahu membeli strawberi yang dipetik segar, regenye adalah RM 15.00/300 gm..tapi saya ingat-ingat lupa dah the exact price sebab saya tak beli pun. Saya hanya beli strawberi kering sepeket 15 hinggit. Manis gula. Si kinting aje yang suka.




Masuk-masuk aje terus jumpa fountain strawberi.




Ini rombongan ahkak Tini, sudah bikin havoc sama itu kebun stobeli oo. Gamaknyer staff kat situ panas ati jek tengok kekecohan kami. Apa yang kecoh? Hahaha...carik sendirik :P






Seseorang sudah kantoi..eh, ada tukang kaber ker? Hoho! Tak tau..tak campor. Lalalala.


Malam hari pula adalah acara makan steamboat beramai-ramai. Saya suka makan steamboat tapi malam itu tak berapa nak puas makan sebab kuah tom yamnya tak kena dengan selera. Dalam rasa masam dan pedas, ada rasa manis yang monopoli. Haih..potong,potong. Sambil menjamu selera, ada acara karaoke pulak. Nyanyi boleh suka-suka tapi ada markah dikira. Okeh..okeh...sebenarnya itu pertandingan adu suara. Warga seksyen saya semua sporting-sporting punya..sumbang-mambang pun belasah aje. Yang mendengar pun, redha ajelah tadah telinga. Bukan setakat ibu-ibu, bapak-bapak yang tunjuk bakat..anak-anak pon pakat pegang mic jugak. Yang tak pegang mic, pakat jadi penari iringan. Hai anak-anak, geli hati tengok keletah kamu semua. It was fun! Enjoyable.



Sedang melakukan kawalan pernafasan secara dinamik.Bak kata Pak Ajis,"Lubang hidungmu tetap menjadi pojaan hatiku." Malangnya sore tetap ke laut & pitching tetap lari. Blah la.




Kak Tini feeling-feeling jadi Ella & the boys. Mat dodam (anak sulung kak Tini) khusyuk menjiwai lagu Sembilu.




Terima hadiah bagi pihak juara karaoke malam tue, cuba teka siapa? Heheh.
 
End of Part I, to be continued.

No comments:

Post a Comment

care to drop a comment? thanx! ;-)