16 December, 2009

Dari Banjaran Titiwangsa ke Bukit Gambang - Part II

Sabtu. Pagi-pagi saya sekeluarga sudah turun ke kafe untuk bersarapan(jam 8.++ kira awal lah kan? Btw, i'm not really a morning person jadi itu dikira awal lah). Kononnya lepas bersarapan nak terus bersiap-siap ke Kuantan. Tapi..ampes. Boleh lagi jenjalan menghirup udara pagi nan segar di depan hotel. Kemudian masuk bilik, En.F dan si kinting sempat bergulung di dalam selimut sambil menengok TV dan saya mengonlinekan diri. Konon sungguh. Pukul 10 lebih baru terhegeh-hegeh nak bersiap bagai. Kami bertolak ke Kuantan lebih kurang pukul 11.30 am. Tung-tang-tung-tang, dalam pukul 2, baru ler kami sampai ke Kuantan (selow benor ke En.F bawak kete yek?), singgah ke Kuantan Plaza nak cari hadiah untuk pengantin. Masuk The Store,cari department bebarang dapur..dah tak jumpa. Dah takde ker? Blur kejaps. Singgah kedai buku pulak, haih..tak ketemu dengan buku yang dicari. Banyak buku latih tubi nak skor UPSR,PMR,SPM ngan STPM aje. Apa kes nak bagi buku cenggitu kat pasangan pengantin baru kan? Hahah. Buntu kejaps. Masa dah suntuk. Kemudian teringat akan satu sweet simple gift yang diceritakan seseorang dalam blognya, maka kaki ini laju aje mencari Watson. Fuhh..jumpa. Nasib baik Watson tak tutup atau berpindah lokasi. Maklumlah dah lama benar saya tak menjejakkan kaki ke situ. Dan meminjam pen serta mintak selotape adik kedai cenderahati sebelah Watson untuk bungkus hadiah. Zassss pula ke kereta dan terus ke Annexe. Fuhh..lega, kami sampai tepat pukul 3. Masih sempat nak jumpa pengantin, masih sempat nak jumpa kengkawan sekolah walaupun ramai yang dah balik dan yang paling penting masih sempat nak makan. Huahuahua..kureng asam punya kawan. Walaupun perut ini memang berkeroncong, tetapi bukanlah itu yang saya kejarkan. Kami sekeluarga disambut mesra oleh keluarga dan pengantin sendiri. Nak menyesal tak dapat jumpa kengkawan lama pun tak guna sebab diri sendiri yang lambat kan?! Maka bersyukur sahaja masih sempat dan selamat sampai sebab buat julung-julung kalinya saya berjaya juga menghadirkan diri pada majlis yang melibatkan kengkawan sekolah. Syukur juga kerana dapat juga jumpa 2,3 kerat kengkawan sekolah walau hanya sekadar bertukar senyuman dan bersalaman. Walau ada mengambil gambar kenangan, tetapi adalah tidak best kerana bila upload ke FB tidak boleh nak tag siapa-siapa dan berlumba-lumba komen itu ini. Takpelah, masih boleh tumpang menyemak pada gambo kengkawan yang ada. Saya sangat suka dengan cenderahati yang diterima, sebiji bakul kecil bertangkaikan riben perak dengan isian telur, muffin dan lolipop. Juga paper bag maroon dengan isian yang serupa (gambar adalah tiada, maka korang imagine lah sendiri). Saya, En.F dan si kinting pulang menjinjit cenderahati memasing dengan suka hati. Btw, muffin itu sangat sedap. Rasa macam muffin vanilla Uncle Kenny :-).

Seisi family yang bulat bersama 'perantin'. Tahniah Aisha, semoga berbahagia hingga akhir hayat dan cecepat timang baby.


Rancangan seterusnya adalah menuju ke TC. Tempat lepak kesukaan saya. Sangat tak sabar nak tengok pantai. Tak sabar nak merasa bayu laut. Tak sabar nak dengar desiran ombak. Memang tak sabar. Rupanya ada insan yang lagi tak sabar. Tak sabar nak lepas bebas. Selamat si ibu kena 'pau' beli bubbles yang pakai machine ala pistol tue. Dia tak mahu bubbles yang pakai tiup tue..nak yang pakai tekan tue jugak. Demanding sungguh. Orang lain tak boleh pegang, kalau dipegang atau dibantu untuk sedut bubble ke dalam pistol tu, satu TC dengar dia menjerit. Trafik manusia nak ke jambatan kayu boleh jadi jam sebab dia dok ke hulu ke hilir kat situ berjalan tak tengok orang. Haih. Depan orang tunjuk ragam ye kamu kinting. Gambar tak sempat nak snap, huh..alangkan nak tengok laut pun tak sempat sebab kejarkan si kinting..inikan pulak nak snap-snap gambar. Ke lautlah jawabnyer. Sempat juga berdating dengan best friend YM saya. Mujur En.F sporting bawak si kinting jalan-jalan jadi saya dan BFF boleh sembang dan gosip-gosip dengan aman. Kalau ikutkan hati, mahu dating lama-lama tetapi masa dan keadaan mencemburui kami..(sebenarnya atok & nenek si Kinting dah call tanya bila nak sampai).

Malamnya, aktiviti bebas(maknanya menyelesaikan si kinting, mengemas dan melepak).
To be continued..dah tak tahan sakit kepala (+_+).

No comments:

Post a Comment

care to drop a comment? thanx! ;-)