28 December, 2009

Kosakata


Budak kinting sudah 1thn 9bln. How fast time flies. Dari sekadar berbahasa Jerman xsedgthqouphtz snogum-snogum, sekarang sedang gigih menguasai kosakata. Sekarang kalau ajar sekali, dia dah boleh ikut even sebut yang hujung-hujung aje. Ada juga yang dia boleh sebut penuh, tapi every word will be start with 'A'..so ni le sedikit-sebanyak kosakata yang si kinting tahu.

Mama,babah & papa - antara perkatan awal yang dia tahu & dok pulun panggil kami ngan atuk neneknya ngan panggilan yg sama.
Atuk, nenek & atie (auntie) - jenuh nak ajar sebut auntie ni

Tatak (kakak) & abang
Atuh -
jatuh
Asu
- susu (memula kami ingat dia pandai panggil Asu a.k.a adik bongsu En.F..sangkaan yang meleset, huhu!)
Abu - saya a.k.a Ibu (pertama kali dengar, ingatkan dia sebut nama mamat mana..kecewa sebab anak saya lagi kenal abu dari ibu..haha..sebenarnya memang dia panggil saya la tue...adeh..deh..Abu pun abu lah nak oi, janji bukan abuya sudah.)
syom - bukan ciom tapi jom
habis - boleh sebut dengan lancar siap buat penegasan untuk bunyi 'sss' bersama aksi tangan ala cekur dan gamit
dhoog - ni bukan tajuk filem hindustan tapi adalah dog ye
kat/meow-meow - cat direct to the point..kalo ada yang tak paham jugak sorry to say just wait 3 jumaat lagi..gagaga
syik - bukan tgh nyanyi lagu asyik amelina ye, tapi itu adalah nasi. Dia memang budak nasi. Pagi-pagi dah cari nasi. Ngalahkan orang nak gi motong/bersawah plak dia.
cit - sit, bukan poodahcit
ating - puting
kak - bukak
tup - tutup
antu - asal tempat gelap je dia sebut perkataan ni,memula dengar cuak jugak le..tapi since dia sebut siap gelak-gelak maknanya dia tak paham lagi makna perkataan tue. Mujur jugak la sejak pindah umah baru ni si kinting takde gatal nak sebut perkatan-alah ni.


Chop..chop..ader selingan sikit, mak saya pernah jaga sorang budak perempuan umur 2 tahun lebih. Mulut dia boleh tahan keletahnya and dia suka sebut hantu-hantu ni. One day, mak saya tunjuk la gambar hantu dalam TV, hantu citer aper ntah..konon nak bagi dia tau aper kebenda yang dia dok sebut tu..dia boleh balas balik " Eii..antu tak cantik pon." Bwahahahah. Konpom kecik ati sang hantu itu. Make-up artist si hantu tu pon terasa jugak gamaknyer. Huhu.

6 comments:

  1. wow da nk 2 tahun dah neh huhuhu dia ader mintah adik x miahahhaha

    ReplyDelete
  2. Hohoho...takde pon. kalau tanya dia, "Tasnim nak adik"..dia jawab,"Nanak" sambil geleng laju-laju. Hahaha. Tapi kalo tanya, "Tasnim nak baby?"..dia angguk pulak sbb dia ingat baby tu anak patung. Tapi dia nak kena tak nak..tahun depan akan diusahakan...akekeke!

    ReplyDelete
  3. kdg klaka dgr dak2 kecik neh bler nak sebut sesuatu perkataan...cam anak anna lipeh...ball jd maball...cer sebut sawi...konpem jd mawi...hahhaha

    ReplyDelete
  4. Tu ar pasal lala...ikut sedap mulut depa je nak sebut kan..kita yang kekadang salah faham. Tapi ok la kan..kira tu inisiatif dorang nak bercakap. Papepon,perkataan yang kuar dari mulut dorang ni comel-comel.

    ReplyDelete
  5. papepown...kepada k.ibut jgn terasa ati dgn pgilan "ABU" oleh Tasnim yerk! hehehe

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)