29 September, 2009

Raya Oh Raya

Bulan Syawal sudah masuk minggu ketiga, orang lain dah nak tutup buku cerita raya,aku baru terhegeh-hegeh nak bercerita tentang hari raya. Kalau ikut perancangan asal, tahun ni sepatutnya giliran beraya di Taiping..al-maklum ler dah 2 tahun berturut-turut En.F tidak berkesempatan berhari raya dengan family dia. Kebetulan sungguh tahun ni, off day En.F jatuh pada sehari sebelum raya & raya pertama. So dapat la jugak En.F beraya kat kampung halaman walaupun tak dapat cuti raya. Raya kedua pulak En.F keje shift petang..so kami dah mencongak-congak nak bertolak balik ke KL pagi-pagi subuh jadam raya kedua. Kengkonon gitu le perancangannya.

Walaupun begitu,di kala aku sedang sibuk mengemas baju untuk pulang beraya di rumah mentua, En.F hantar sms bagitau family dia dah otw daripada Taiping nak ke Kemaman. Mereka mendapat perkhabaran sedih tentang pemergian nenda En.F ke rahmatullah.Allah dah tetapkan arwah pergi mengadap-Nya sehari sebelum raya. Aku dimaklumkan arwah meninggal lebih kurang kol 10.30 pagi dan dikebumikan lepas Asar. Aku & hubby gerak lepas Zohor since kami nak tunggu FIL & adik ipar sampai KL dulu dan kami sesama konvoi ke Kemaman. Kami sampai ke sana sedang elok lepas azan Maghrib. Sempat jamah kuih & minum air yang dibeli kat tepi jalan sebelum sampai ke rumah nenda En.F. Kali terakhir aku & hubby berjumpa dengan arwah adalah 2,3 bulan sebelum tu sewaktu arwah menjalani rawatan kencing manis kat Gombak,waktu tu memang nampak arwah dah tak berapa sihat tapi biasalah orang tua, bila ketemu anak cucu..jadi segar bugar. At least kami tak ralat tak dapat bersama arwah ketika dia menghembuskan nafas terakhirnya.

Ini kali pertama aku menyambut hari raya bersama saudara-mara belah ayah mentua aku. Kemeriah tu memang terasa sebab ramai sepupu sepapat En.F muda-muda & kekecik lagi. For sure dorang happy nak sambut raya. Sambutan dibuat serba sederhana but yet still meriah..honestly kalau nak compare ngan kemeriahan hari raya kat kampung aku, jauh beza tapi takde la aku matdom sangat. Pagi-pagi (takde la pagi sangat kot..dalam kol 8 gitu, aku siapkan Tasnim..En.F dah ke masjid dengan parents, adik laki & Chu Pa dia. Tapi dorang kata dorang tak sempat join orang solat raya..sudahnya dorang terus ziarah kubur arwah nenek aje. Masing-masing dok kalut pagi raya, tu pasal tak dapat solat raya. Kebetulan Chu Pa aku baru je 5 hari dapat keluarga baru..so dia lah yang uruskan isterinya berpantang dan siapkan anak-anak. Sweet je waktu kami sampai ke rumah dia, dia buatkan air..susun kuih raya dalam balang untuk jamu kami. Pastu ironkan baju raya dia sekeluarga. Kami pun buat umah dia cam umah sendiri le..orang dah kalut nak uruskan kuarga takkan manjang makan minum nak bertatang kan..pepandai la kami pastu. Lepas depa semua dah balik dari kubur, lepak-lepak kejap tunggu sesapa yang tak bersiap lagi (aku la tue..lembabs ngat bersiap..huhu!). Then kami pegi ke rumah arwah nenek. Sebenarnya nenek tak duduk sensorang,Mak Long & Mak Anti En.F anak beranak ada duduk sekali..lagipun adik-badik bapak mentua aku semua duduk area Kemaman tu jugak..so takde masalah le nak berkumpul sesama. Standard le juadah raya orang ganu ni kan, nasi dagang..nasi minyak, ketupat pulut daun palas. Sedap weh! Dalam kuarga bapak mentua aku, yang selalu menjadi chef da mission adalah Mak Anti..(setau aku la kan). Nasi minyak dia memang kellesssss...waktu kami sampai dari KL malam kelmarin tu, kami dijamu ngan nasi minyak..kalo ikutkan tekak aku nak gaks menambah..tapi segan le pulak..huhuhu..kang orang nengok aku ni macam kebulur bebenor..dah le sesekali je balik sana..makan tak hinggat plak..oh,tidakk!! Tapi nasi dagang, bagi aku air tangan mak aku adalah terbaekk wok!!(kembang idong makcik juli kalau tau nih!). Lepas makan & lepak-lepak,bila tetamu yang datang dah clear kejap..kami semua amik kesempatan bermaaf-maafan dan bersalam-salaman kokot..hehehe! Since adik ipar aku baru je merasa gaji pertama, jadi dia adalah 'wanted person' bab duit raya. Heheh..biasa la tu kan. Semoga makin murah rezeki ye Ita :-). Ni le gambo raya aku yang tak seberapa.




Sesi bersalam-salaman. Rasa syahdu pon ada tapi aku kaber.


Ni ler keluarga mentua aku. Sorang anak buah aku takde dalam gambo sbb tengah tido. Adik ipar lelaki aku tu kata, tahun ni t-shirt merah ngan kain pelekat tu le baju raya dia almaklum le dia tu perantau dari UK..huhuhu..padahal keje kat KL jek. Ayah mentua aku style dia macam bapak aku kot..susah nak berbaju raya lengkap. Kalo ikutkan En.F pun dia tak berkisah langsung bab baju raya nih, tapi sbb aku nak kami sedondon memang tetiap tahun paksa la dia buat/beli baju raya. Mujur dia tak banyak songeh, layan aje.


Tasnim ngan baju raya..ni je le sepasang baju rayanyer..kejap je melawa ngan baju raya, masuk tengahari dah tinggal baju ngan spender jek..heheh! Gini le gaya budak dok umah merpati, sesekali dapat tanah macam tak cukup kaki dia berlari. Aku nak pegang takmo..dok meronta-ronta nak berlari.


Bergambo di Mesra Mall,kira cam ala-ala Tesco la..ada hypermarket, ada kedai-kedai. Tapi Mak Long En.F cakap, hypermarket kat situ tak beroperasi pun even bebarang semua dah complete untuk dijual. Pelik betoi. Mesti ada sangkut paut ngan politikus melayu nih..
Time ni tak silap aku Reject Shop je yang bukak, kedai lain semua tutup..ye le raya pertama kan...aku ngan Tasnim bergambo ngan Mak Uda,MIL & Chu Ya. Gedix betoi anak aku sengih..ikut saper le yek..hehe!

Kalo nak diikutkan, selain umah Chu Pa & nenek..kami beraya 1 umah sajork. Lepas beraya kat umah family Mak Su tu le kami singgah Mesra Mall..then sampai umah lepas mandi & solat, aku ngan hubby terus bersiap nak balik KL. Family hubby nasihat kitaorg balik awal sebab takut esok hubby tak sempat masuk opis plak. Aku ikut aje.

Raya kedua ngan ketiga..aku ngan Tasnim dok melepap kat umah. Nak beraya ke Kajang, family aku beraya ke Melaka. Nak pegi Melaka, alang-alang benor sebab raya ke-3 tu family aku & mak-mak sedara dah pakat nak balik KL sebab raya ke-4 dah nak bertolak ke Kelantan pulak. Kat kawasan umah aku memang sunyi le, nak beraya umah kengkawan..depa pun tengah syok beraya kat kampung..huhuhu...disini le ketidakseronokkan cuti raya aku.

Cerita tentang trip to Kelantan, next entry okeh!
Noktah!

18 September, 2009

Salam Lebaran 1430H semua!

Esok,insyaAllah adalah hari terakhir kita semua akan berpuasa. Terasa cepat pula masa berlalu.Dah lama aku tak berblog..pertamanya, keyboard aku buat hal...certain key mcm nombor dua, huruf double u,s dan ... tak berfungi..tensen betol bila menaip. Ada juga aku godek-godek solution untuk masalah ni, ok la kejap then jadi balik. Kalau ikutkan mmg nak ganti ngan keyboard baru tapi since ianya agak costly, better gunakan duit untuk perkara lain yang lebih penting...lelebih lagi dah nak raya ni kan. Korang tau macam mana aku boleh taip huruf 's' ni?? aku copy dari entry aku yang lelepas, hahaha..everytime nak pakai huruf 's' kena tekan CTRL+C, adoi laa...hahahahahahhh!Huruf lain tak koser aku nak buat cenggitu..so aku cuba elakkan guna perkataan yang menggunakan huruf-huruf puaka tu..akeke!

Disebabkan aku mempunyai halangan untuk menaip sakan,adalah lebih baik kalau kita layan gambar aje la ye.

Raya tahun ini, aku sekeluarga pilih kaler coklat (sebenarnya lebih kepada pilihan diri sendiri...hahah!). Baju ni adalah baju cik Tasnim. Plain je. Tahun lepas cik Tasnim pakai baju ready-made aje yang dibeli ibunya time last minute,susah giler nak cari saiz dan kaler yang sedondon..nak tak nak beli jugak la kaler caca marba. Mujur Tasnim tak choosy u...



Ini adalah sambutan hari jadi aku bersama anak buah aku, Dhiya Alya Batrisya. Tarikh lahir kami dedekat..dia ujung bulan 8, aku early september...kira aku celebrate dua kali la..hehehehe...ober la mak long kamu ni Dhiya :-) Tapi yang pasti Tasnim pulak yang ober tiop-tiop lilin segala..mujur takde tempias pape, panjang muncung anak daraku meniup lilin.



Cantik tak beanie, mittens ngan booties ni? Ni adalah hasil kerja tangan bekas coursemate aku, kejap je dia buat..terer tu, korang boleh tengok hasil kerja tangan dia kat sini. Aku ni bab mengait...padan dok kait 'tali air' aje la..hahahah! Haa...ini bukan untuk bakal adik Tasnim tau, ni aku nak bagi kat baby anak angkat mak aku.



Tahun ini aku tatau pesal aku gigihkan diri buat biskut raya beria-ia. Tahun-tahun lepas ader jugak aku buat, tapi sejenis dua aje..tu pun jadi ala-kadar aje,rasa plak kureng...tak laku..hahaha! Tahun ni alhamdulillah menjadi juga air tangan aku..cuma tang biskut dam kegemaran aku tu..still kena improve lagi,kureng sedap sebab sedikit keras..tu la akibatnya bila memandai alter resipi, konon bajet terer la tu..padan muka haku! Yang aku sempat/mampu buat for this raya : biskut nestum kismis, biskut chocolate chips, tat nenas, kuih dam ngan almond london. Dapatlah aku jadikan buah tangan untuk mak mentua aku time kami balik beraya ket Tepeng nanti. Kat mak aku, aku bagi biskut nestum je..sebab dia pun banyak buat kuih..lagipun mak aku ni tauke kuih raya..so dia la jadi tukang komen kuih muih yang aku buat. Pasai tu dia tak herankan kuih raya aku..huhuhu! Selain tu, aku belikan kopok kacang peas ngan rempeyek ikan bilis untuk dia.



Okaylah...aku nak sign off dulu. Nak packing biskut raya untuk FIL, nak kemas dapur,mop lantai..esok pepagi nak packing baju lak..tghari esok dah nak bertolak balik kampung. Tapi tak banyak baju nak kena kemas, pagi raya kedua kami sefamili dah bertolak balik sini, En.F keje..nasib le dapat laki payah nak cuti ni..but still sian kat dia sbb mesti tak puas beraya ngan family.

Salam minnal aidil wal faizin buat semua. Ampun maaf kiranya ada kekhilafan daripada saya sekeluarga,wassalam.

06 September, 2009

Sepi

Bunyi macam lara benor kan? Hurm...kala aku menaip entry ini, aku adalah berseorangan di rumah. En.F kerja shift malam dan Tasnim dikidnap nenek & atuknya ke Kajang. Si nenek dah bagi hint dalam telefon tadi nak ambil Tasnim sebab si atuk dah rindu pada cucunya nan sorang itu(sebenarnya cucu Makcik Juli & Pakcik Harun ada 2 ye).

Hari ini family aku datang berbuka kat rumah aku.Mak aku bawak nasi ayam & pengat pisang, manakala aku buat mihun goreng singapore, sambal kicap, samosa daging dan puding nenas.



Gambar masakan mak aku tak dapat aku snap dek kerana aku nak cover kepoyoan aku depan family..mak aku tu mulut laser, kang dia tengok aku snap-snap gambo makanan..dia kata aku buang tebiat plak. Aku bukak buku resipi untuk recall resipi samosa daging pon dia dah kecoh oii. Sabor jek la. Tau la den ni tak sampai tahap dewa lagi dalam ilmu masak-memasak nih. So, yang dapat aku snap adalah gambo juadah yang aku masak. Yang simple-simple aje. Menu tersebut menjadi pilihan kerana kebanyakkan bahan-bahan yang diperlukan dah ada kat umah..aku cuma pegi kedai top-up sesikit aje.Mihun tu dah di'over-shadowed' oleh hirisan telur dadar..heheh! Samosa daging tu sepatutnya berbentuk segi-3 tapi dek kerana aku nak jimatkan masa, atas pertolongan adik aku, jadik la samosa lonjong cenggitu. Aler, dah masuk perut nanti mana de dah bentuk segi-3 bagai tu..heheheh! Puding nenas tu plak dek kerana nak habiskan stok nenas dalam tin yang aku ada dalam frezer tu je. Tapi cubaan pertama ni tak berapa menjadi sebab aku kacau kastard tu tak cukup lama...aku takut kastard tu keras kononnya since aku dah mixedkan dengan agar-agar. Padahal menurut mak aku, kalau aku kacau kastard tu lagik lama..lagik sedap puding tu.

Lepas kemas apa yang patut, mandi & solat..aku tengok family aku dah siap-siap nak balik. Aku memang dah siap tapaukan makanan tapi takde la niat nak suoh dorang blah awal-awal kan..kalo nak lepak lelama pun boleh since tinggal aku ngan anak aku je kat umah. En.F lepas berbuka terus kuar nak g kerja, dia solat maghrib kat tempat keje je sebelum masuk shift malam. Sambil-sambil mak aku amik bekas-bekas makanan sempat la dia suoh adik ipar aku amik botol susu Tasnim..hehe..aku dah agak dah mesti depa nak amik Tasnim walaupun aku cakap esok En.F nak jaga. Hurms..takpelah, malam ni aku tido sensorang ajelah..bagi 'chance' ayah aku nak melepaskan rindu pada cucundanya itu. Esok petang lepas kerja aku amik la semula anak aku even si nenek suruh aku jumpa anak aku hari Rabu ni aje since time tu En.F kerja and aku akan balik ke Kajang. Hehehe..sori, tak boleh nak agree dengan cadangan mak aku tu sebab aku tak tahan rindu kat si kinting nanti.

Hurms...malam ni nampak gayanya aku menghilangkan bosan ngan melayan game kat fesbuk,jalan-jalan kat blog orang ngan tengok tv sampai lebam le demi nak mengisi 'kesepian' aku nih. Harap-harap esok aku dapat bangun untuk bersahur since dah 2 hari berturut-turut aku missed sahur. Tu yang awal pagi dah terasa pedih perut. Planning nak buat nasi goreng le..nak buat sambal telur le..tinggal plan aje. Untuk sahur nanti aku makan apa yang ada ajelah. Dah sensorang bersahur,sengal..minum air je pun jadi dah.

Oh ya, aku juga suka dengan lagu Sepi, nyanyian Yuni Shara tapi memang aku takkan layan time cenggini..mau aku pecut balik Kajang ngan mata bengkak + hingus meleleh plak nanti. Haihh!

Cukup sampai sini. Noktah!

01 September, 2009

Aku di ambang 30-an



Terima kasih untuk ahli keluarga dan teman-teman atas tanda ingatan kalian. Aku bersyukur kerana Allah memanjangkan usia aku hingga ke hayat ini. Tiada sambutan yang fancy-fancy,tetapi ianya tetap bermakna buat aku kerana disambut bersama suami dan anakanda tersayang. Kat bawah ni, juadah berbuka merangkap juadah bday aku..sendiri masak, sendiri makan..haha!



Menunya : Ayam masak merah, Sup ayam, Ikan bawal masam manis, Nasi kebab & Air kelapa laut.

Sengsara memasak bila ada pembantu dapur yang tak bertauliah..mulut aku sama naik je ngan tangan yang dok berpencak di dapur..biasa le sesekali memasak sakan, x pro lagik nak handle situasi cenggitu..haha!

Itu aje untuk kali ini, sekian..noktah!