26 October, 2009

Kisah hujung minggu

Tiada yang luar biasa tentang hujung minggu saya. Malam Sabtu adik ipar dari Selayang datang ke rumah untuk spend her weekend here,bosan melepak di rumah bujang katanya. Saya OK saja. Hari Sabtu, lepas puas melepak di rumah sepagi santak, kami ke Alamanda untuk lunch, window shopping (cuci mata ajelah kerana gaji tinggal seciput aje) dan beli barang dapur di Carrefour. Ahadnya pula saya buatkan char kuey teow dan apam pisang untuk breakfast. Sebenarnya dah nak jadi makan tengahari sebab jam 10 lebih baru kami makan. Lepas kemaskan dapur sesikit,sempat jugak saya layan Transformers (teringat waktu filem ni ditayangkan, saya sanggup follow En.F ngan kengkawan dia ke Mid Valley untuk midnite show,masa tu saya dalam 1st trimester preggy dan esoknya hari bekerja) dan kemudian saya siapkan baju kami anak beranak nak ke majlis house-warming bos saya. Dalam dok leka-leka tu, rupanya jam dah nak menghampiri pukul 3..kelam kabut juga la saya bersiap sebab dah berjanji dengan opismate nak ke rumah bos kami tu dalam pukul 3 pm - 3.30 pm. Akhirnya kami sampai ke sana lebih kurang jam 4 pm. Makanan semua sedap-sedap tapi saya sempat jamah roti jala+kari ayam, kuih koci, kek lapis, rojak & buah je('je' la sgt)Hehehe...En.F dan adik ipar saya makan nasi minyak. Si Tasnim pula, makan buah dan kek which end up banyak diluah dari ditelan..sabor jek la. Budak baru bangun tido gitu la peelnya. Bila memasing dah kenyang kami pun mengundurkan diri memandangkan dah berjanji dengan BIL saya mintak dia datang ke rumah kami kol 6 ptg untuk fetch up SIL saya. Sempat juga singgah kat gerai tepi jalan beli pisang & keledek goreng untuk santapan minum petang kami.

Lepas maghrib, masing-masing bersiap nak keluar. BIL nak hantar SIL ke Selayang, saya sefamily pulak nak gerak ke Kelana Jaya..nak join sepupu & parent mengiringi pemergian Che We (mak saudara sebelah ayah) menunaikan haji. Ramai sungguh manusia time tu..meriah kawasan Kompleks Tabung Haji kat situ ngan para jemaah,orang ramai & gerai-gerai. Ini kali pertama saya mengiringi orang pergi haji. Che We saya dijangka bertolak ke Mekah jam 2 pagi tapi lebih kurang jam 10 malam, dia dah check in kat Kelana Jaya tue. Sayu pulak bila tengok lambaian para jemaah. Beruntunglah mereka kerana dapat bertamu di rumah Allah. Semoga ibu bapa dan mertua saya juga saya sekeluarga punya kesempatan sebegini satu hari nanti, Insya Allah :-).
Elok aje Che We masuk ke dalam lobi Kompleks Tabung Haji, kami semua beransur pulang. Btw, hujung minggu ini adalah fully occupied :-)


Nak interframekan juga gambo juadah breakfast hari minggu saya..char kuey teow & apam pisang edisi yang sempoi-sempoi saja..heheh!


22 October, 2009

Cerita Cik Along Wanida

Dia sahabat karib saya. Memang selalu keep in touch dengan apa jua cara. Kebelakangan ini berbagai kejadian terjadi dalam hidupnya. Jadi, inilah ceritanya:

Cerita 1 : Minggu lepas sewaktu dia keluarkan duit dari ATM, kad ATM dia dicuri. Dan pencurinya adalah budak yang sama-sama beratur dengan dia di ATM itu. Taktik si pencuri, menyentuh bahu cik Along Wanida ini sambil berkata "Kak, duit akak cicir." Kawan aku ni pulak terus tunduk konon nak mencari duitnya yang tercicir. Elok aje dia bangun, si budak pencuri dah lari bersama-sama kad ATM dia. Lelaki benggali yang beratur di belakang budak pencuri tu hanya sempat berkata "Eh,itu budak sudah ambil u punya kad" dan sudahnya Cik Along Wanida hanya mampu membuat laporan di balai polis.

Di balai polis barulah dia dapat tahu bahawa sudah ramai yang menjadi mangsa si pencuri licik itu. Kebetulan juga dia ketemu semula dengan kad ATMnya kerana salah seorang mangsa yang terkena mendapati kad ATM dia dah ditukar dengan kad ATM cik Along Wanida oleh si pencuri itu. Bila cik Along Wanida check baki dalam akaun dia,sudah kurang RM100. Ini bermakna si pencurik berjaya membaca katalaluan kad tersebut. Hai si pencuri, cukup 40 orang yang menyumpahi hidup kamu..maka dengan izin Allah kamu terimalah padahnya. Macam-macam modus operandi si pencuri nih, maka kita perlulah lebih berhati-hati tatkala ingin mengeluarkan wang. Kalau tidak, wangnya hilang kita pulak yang bertukar menjadi beruang..grrr..grrrRRR!!

Cerita 2 : Cik Along Wanida sudah tak sabar hendak memulakan operasi mengubahsuai dan membaik pulih rumah barunya. Tetapi dek kerana rumah yang ingin dibeli sudah hampir setahun tidak berpenghuni,lalu dia meminta pertolongan seorang Wak yang pandai bab-bab misteri nusantara nih untuk tengok-tengokkan rumah dia. Disebabkan Pakcik Wak ini ada deria rasa ke-6,maka usai memeriksa rumah cik Along..Pakcik Wak ini mengatakan yang rumah cik Along Wanida ni panas,dah ada penghuni. Maka terkejutlah cik Along Wanida ini kerana sepanjang dia berkunjung ke rumah itu,dia tidak merasakan atau mengalami sebarang kejadian pelik. Mujur juga Pakcik Wak tadi memberitahu dia ketika mereka dalam perjalanan pulang. Si anak buah cik Along Wanida turut mengiyakan cerita wak tersebut. Katanya tetiba bulu romanya meremang sewaktu memasuki salah satu bilik dalam rumah berkenaan. Pakcik Wak memberitahu bahawa penghuni tersebut dijumpai duduk di dalam bilik air..menyerupai seorang nenek tua. Dengan daya imaginasi yang tinggi maka cik Along Wanida membayangkan rupa makhluk tersebut ala-ala rupa nenek 'jadi-jadian' dalam cerita Congkak. Ala watak yang Ruminah Sidek lakonkan tu la. Cukuplah saya menempek gambar dari belakang sebagai gambaran 'nenek tua' yang dimaksudkan..hiihiiihiiihiiiii (style ketawa saya pulak yang dah pelik semacam).

Itu bukan anak Cik Along Wanida ye. Tapi kejadian seperti inilah yang ditakuti akan terjadi.


Pakcik Wak tersebut telah menawarkan pertolongan untuk menghalau 'nenek tua' itu. Tapi sekarang Cik Along Wanida sudah 'gigil' nak berpindah ke rumah barunya. Semoga Pakcik Wak berjaya dengan misi misteri nusantaranya itu maka dapatlah sahabat saya ini tinggal di rumah barunya nanti.

Cerita 3 : Hujung bulan ni Cik Along Wanida bakal bergelar surirumahtangga cum usahawanita. Dia sudah nekad untuk berhenti kerja dan memulakan langkah mengusahakan perniagaan membuat kek dan yang sewaktu dengannya. Semoga cita-cita Cik Along Wanida tercapai hendaknya. Mesti seronok dapat buat kerja yang kita suka. Ini mengingatkan saya pada kisah dalam novel Sugar & Spice yang saya baca. Watak dalam novel itu adalah seorang yang berjaya dalam kariernya tetapi demi cita-cita, dia berhenti kerja dan berjaya mengusakan kedai kek yang diberi nama Sugar & Spice. Buat Cik Along Wanida, fighting!!


Credit to yumdity.com for the picture


p/s: Apa nama ko nak letak untuk bisnes ni nanti?

Budak kinting

Haa..siapa itu budak kinting? Sekejap ye..aku nak cari gambo si kinting ni. Ni le si kinting yang dimaksudkan..hehehe...macam le suspen sangat nak kenalkan budak kecik nih...tadaaaa!!


Tu dia ngan rambut ala-ala Gun Junpyo. Korang tau kan siapa Gun Junpyo nih? Hehehe..hero drama korea yang paling aku *heart* sekali. Ni ler Junpyo yang aku maksudkan.


Nama sebenor dia Lee Min Hoo..aku tangkap cintan sama mamat ni lepas layan drama Boys Over Flowers kat channel KSB World 303. Huhuhu...sama tak style rambut si kinting dan Junpyo nih? Bukan aku saja dajaikan si kinting ni tau..tapi kebetulan sama le pulak style rambutnya...huhuhu!
Opss lupa, ni entry pasal anak aku, bukan pasal cinta hati aku..hekhekhek..(cinta hati la sangat..in ur dream la cik Nina uits!). Aler,minat-minat aje yek.

Okeh la, si kinting a.k.a Tasnim Imtinan tuan puteri kesayangan aku ni dah menjangkau usia setahun 7 bulan. Tapi kalau tengokkan fizikalnya, ramai yang bajet dia dah 2 tahun lebih. Ikut gen aku kot..tinggi tapi rangka badan macam ikut si babahnya. Yolah..dah anak kitaorang kan, nak ikut baka saper lagi kan?! Huhu..

Tapi sekarang rambut si kinting dah tak stylo cam Junpyo sebab aku dah gunting kinting gumpal-gumpal tu..bahagian depan ada la cam style Temenggung Jugah skit..bahagian belakang plak ada la macam bertakik-takik sebab dia duduk tak diam time aku dok gunting rambut dia..bahagian tengah plak..sebelah nipis sebelah tebal sebab pusar rambut dia lebih ketepi..so aku tak reti nak balancekan pusaran rambut dia. Sekali tengok dah macam budak lucky laki..hahah! Aler, masa aku kekecik pon sampai darjah 1 merasa style rambut Temenggung Jugah ni hokey. Walaupun tak cantik, but at least takde la Tasnim manjang dok menggaru-garu kepala jek. Tasnim ni kulitnya alergik, bila dia dok menggaru habis la calar balar kulitnya, sampaikan atas kepala pon ada calar-balar.

Standard la kan, anak pompuan..so bila hormon progesteronnyer dah meningkat mula la pandai nak melawa. Kalau aku pakai krim ker, pakai lipstick ker,tempek compact powder ker..mesti dia akan cakap, "Cantik..cantik". Dah pandai tempek bedak & pakai lipstick sendiri. Kemain muncung lagi kalo nak pakai lipstick tuh. Adik aku pulak suka benor melayan Tasnim main mekap-mekap..pastu kang bila muka dah jadi cam burung jampuk..aku jugak la tukang bersihkan..haih! :)) Selain tu, Tasnim suka jugak bergaya ngan handbag, kasut ngan spek kitaorang. Memang memilik ciri-ciri wanita sejati..masak la aku nak menten budak ni nanti..hahahah! Tapi kalo bab toys and games, Tasnim lagi prefer buku-buku & permainan budak lelaki. Kalo anak patung ke, teddy bear ker..dia kelek kejap pastu lempar ntah kemana. The only one & only anak patung yang jadi favourite dia ialah anak kucing yang mak aku hadiahkan. Dah comot pon anak kucing putih pink tu..tang idong dah tak rupa idong. Sesekali kalo sampai peel sentimental, dia akan peluk anak kucing tu wat teman tido. Dalam pada tu, anak aku ni berhajat nak main koleksi replika skuter adik aku..hari-hari masuk bilik adik aku dia mesti dok tunjuk kat skuter-skuter tu. Mujur la dia dengar kata bila aku cakap "Tak boleh, nanti auntie marah." Lagi satu, berjamming dengan gitar & dram Guitar Hero tu adalah aktiviti wajib anak aku kalo dia stay kat Kajang tue. Adik aku ler yang ajar dia cakap.."Rock band..rock band!!". Haih! Jangan kamu jadi minah rock tak semenggah sudah la Tasnim.

Hmm..aper lagik yek keletah si Tasnim ni eh? Haa..kalau makan, dah pandai angkat tangan sambil mulut kumat-kamit baca doa..kalau si Babah pergi kerja, mesti dia nak salam pastu tunggu depan pintu lambai-lambai sampai la si Babah tu hilang dari pandangan, kekadang lepas lambai sekali..Dumm!, terus tutup pintu..hehe. Tapi kan kalau aku yang pergi kerja dan nak salam ngan dia, kalo mood dia ok, dia salam la..kalo idak..puas nak mengejor dia nak ciom pipi semer. Kekadang tu, dia buat bolayan jek..bertuah punya budok..hahah! Kalau dengan ngan mak aku, dia ok jek..tapi kalo jumpa bapak aku..tetiba je lemak dia naik menggebu-gebu..cucu atuk sungguh. Kalo dia buat perangai sesikit aku biorkan aje..bagi je Atuk dia layan..kang Atuk dia dah penat..mula la dia suoh Tasnim pegi kat aku,hehehe..tapi kalo aku tengok perangai dia makin menjadi-jadi..meh sini anakku sayang,ibu nak bagi sentuhan azimat skit..hehehe..time ni dah tak kira la Atuk ngan Nenek dia nak cakap aper..takkan nak biarkan anak kita mengkulikan mak bapak kita pulak kan. Memanjakan pun bior le berpada-pada. Bukannyer aku pukul bantai anak aku cam mendera tu. Tasnim ni pun kalo dah reramai, dia nak dengan orang yang dia kenal aje. Kekadang tu rimas juga la bila dia nak berkepit aje ngan kita tapi lagik rimas kalo dia melalak sampai satu flat boleh dengor ko...ha,hambik!

Then,kekadang bila datang sikap ramah tamah dia, kemain senyum lagi dia kat orang sekeliling..siap lambai-lambai. So nak dijadikan cerita, kat kawasan umah mak aku tu, ada la pekerja Banga menyewa..so kalo mak aku bawak bebudak ni lepak luar sementara tunggu ibu memasing balik keje..ada le mat-mat Bangla ni lalu depan umah tunggu lif..bila nampak bebudak ni,mat-mat Bangla ni petik-petik la jari. Lelama..asal bebudak ni nampak mat-mat Bangla..dorang pulak yang petik jari..aku penah la tengok Tasnim buat aksi ni..adoi la..geli ati sungguh..dah macam style Esah Lima Posen la pulak. Takde pulak dia takut ngan mat-mat Bangla nih..isk..isk! Bila dah cenggitu,memang pintu grill umah mak aku tu selalu berkunci..kalo tidak, bebudak kecik ni cari peluang je nak meleju keluar..riso gaks kang kena kidnap ke aper kan.

Kalau Tasnim kat rumah sendiri plak, memang dia cukup suka 'menolong' aku kat dapur. Tolong angkut periuk belanga ke serata rumah. Main bekas beras..so habis la satu dapur bertabur beras-beras tu. Pastu capai semua benda yang boleh dicapai tapi kalau aku kata panas..tau pulak dia tak berani nak dekat. Kabinet kat umah tu tak penah aman..memang ada je benda dia nak selongkar..tapi kalau time dia rajin, pandai pulak dia kemaskan tu..elok je dia letak kat tempat yang asal. Kalau nak minum susu, dia akan amik bantal, selimut ngan kain. Kain tu digunakan untuk alas dada dia..sebab dia selalu minum susu suka meleleh-leleh. Kalau dia tumpahkan sesuatu kat lantai, dah pandai ambik kain nak lap..kalo penyapu kat rumah tu pun, pantang nampak..cam ye-ye je dia nak menyapu. Jangan time ni je beria nak menyapu, kang dah besor nak kena bersesah baru nak menyapu ye anakku. :-)

Aku suka perhati style Tasnim tengok TV. Khusyuk bebenor. Dah le duduk kemain santai atas sofa. Pernah sekali tu kami tengok citer aper ntah kat tv, citer sedih le..ending menyayat hati..aku ngan en.F nak tergelak tengok Tasnim tak berkedip mata menghayati cerita, time part sedih tu..kami panggil dia, dia tak menoleh pun kat kami..bila kami nak tengok muka dia..dia berpaling pandang tempat lain. Tersentuh betoi ati aku tengok gelagat dia time tu. Gamaknyer dia paham kot ngan jalan cerita tu. Alahai anakku nih..hihihi. Tapi kalau dia paham pun logik jugak sebab dia paham apa yang kami semua cakap pada dia cuma bab dia nak bercakap tu lambat sikit la. Kalau sepupu dia buat salah pape, mesti dia akan cakap.."Babab kang..babab..wdheyndyewbaurbsidiapeboopodhxtwyshgwt". Kalau dia dengar lagu Cuppycake,dia akan sebut "Gum..Gum"..comey jek. Kalau bab panggilan pulak, dia dah reti panggil "Babah,Nenek,Papa(panggilan ni untuk ayah aku..owh no!),Adik,Yaya(ini cousin dia),Dik(Adib-ini budak yang mak aku babysit),Nan(Hannan-ini pun budak yang mak aku babysit),Tok(kekadang dia guna panggilan ni untuk bapak aku jgk) ngan Mama(aku dia panggil mama, nenek dia pun dia bantai panggil mama jugak..haha!). Puas aku ajar cakap ibu tapi sampai sekarang tak pass lagi. Takpe le nak,pelan-pelan ye.

Nyway, ni antara gambo latest my bijo-bijo minyo-minyo :-)



Melopong tido. Rambut sebelum di'Temenggung Jugah'kan..lurve this photo.




Bersantai menonton tv even on the bad hair day..huhuhu!




Peace dengan satu jari..hip hop la kunun.




Rock band...rock band! Yeah..yeah!




Time jalan mendongak aje xmo bagi spek melurut kebawah sebab batang idong takde lagi.




Baru bangun tido ngan mata bengkak-sepet lagi dah menyumbangkan sore...isk..isk!




Ustajah wannabe..amin!!




Kalo ditenung bebetol, nampak cam pelik pulak muka si Tasnim ni..macam rupa kucing muka padat (pinjam ayat En.F lagik..hihi). Mungkin sebab rambut dia cenggitu, muka dia nampak lain skit..papepon, tetap kamu tetap comel di mata ibu. Muahs!!


p/s: Lately panjang benor entry aku..saka penulis mana le yang dok merasuk aku ni yek? Hehehe....

Noktah!

21 October, 2009

Pengalaman pertama [aku] berkerja

Melepap di rumah sementara menunggu 'graduation day' adalah sangat bosan. Mula-mula memang seronok,bermalas-malasan..makan..tido..tengok tv..tak payah pening kepala fikir nak siapkan assignment,nak berkejar ke kelas, nak study untuk kuiz,test atau exam. Lama-lama aku jadi bosan sebabnya nama aje dah habis belajar tapi tak dapat bagi apa-apa sumbangan pada keluarga. Aku just tolong mak aku meniaga nasi lemak pepagi kat depan umah. Dari aku kecik sampai habis belajar..itu le keje aku time cuti sekolah/semester..hehe. Rasa segan plak kat mak bapak aku even depa tak kisah pun..lagipun aku ada mendaftar kat SPA dan apply untuk sambung study. Tapi priority aku adalah untuk sambung belajar, else if tak dapat sambung study haruslah aku cari kerja yang bersesuaian ngan latar belakang pendidikan yang seadanya tu.

So aku ada juga la survey-survey kerja kat area rumah aku, misi aku nak mencari kerja yang dekat dengan area umah supaya aku boleh naik basikal atau jalan kaki aje ke tempat kerja, dan supaya senang aku nak balik umah nak makan..so jimat dah duit tambang ngan duit makan..hehehe..Ada kerja kosong as a cashier kat pasaraya area rumah aku, tapi aku pulak takut nak mohon sebab memikirkan kang kalo salah kira ke apa, gaji kena potong..dah le tauke kedai tu kerek (pada pandangan aku la..tapi aku tengok kawan aku kerja kat situ ok je..even lepas tu..adik badik dia pakat keje kat situ jugak tetiap kali memasing cuti belajar..heheh!). So dah terlepas satu peluang kerja yang memang sengaja aku lepaskan). Kemudian aku apply nak jadi pembantu klinik, jumpa ngan owner klinik tu dia tanya ada pengalaman ke tidak. Hadoii..aku dah sengih-sengih, cakap takde. Doktor tu senyum jek kat aku. Then aku sambung, "Pasal tu saya mintak kerja ni, nak tambah pengalaman." Dan aku keluar daripada klinik tu dengan perasaan hampa. Haih. Tak berjaya jugak.

Kemudian aku ada terbaca iklan untuk jadi pembantu jualan kat kedai gambar,kedai gambar ni kira famous la kat Bandar Kuantan, ada banyak cawangan. Lepas interview lebih kurang,dapatlah aku kerja tu. So aku ditempatkan kat kedai gambar cawangan Kompleks Mara. Kat situ dah ada 3 orang yang bekerja. Aku jadi pelik pulak apersal depa nakkan pekerja reramai. Kedai bukan besar mana pun. Workload pon biasa-biasa aje. First day aku keja, bosan. Dah la staff sedia ada buat muka manis-manis kelat kat aku,ajar aku wat kerja pun macam nak tak nak je. Aku bertahan kerja kat situ 3 hari je. Then aku cau cin cau..aku bajet mesti bebudak kedai gambar tu seronok aku dah takde...hahaha. Anyway, sepanjang 3 hari bekerja tu dapat la jugak aku belajar macam mana nak amik order cuci gambar, nak susun gambar dalam album, nak potong gambar passport camne,nak handle machine cuci gambar camne and last but not least camne nak handle panggilan lucah...huahuahua. Ada la satu hari ni..aku tak pasti la sama ada si mamat ni memang dah aim kat kedai gambar ni semua perempuan ke apa..dia call. So since aku nak belajar jawab call dari customer, so aku angkat la kan..tetiba aku dengar suara mendesah semacam..ayat plak dah 'seram' semacam, aku marah mamat tu then letak phone. Then dia call lagi...aku lagi yang jawab..sama jugak dia ulang peel bengong dia tu..then aku letak, cuak plak rasanya. Aku pun cakap la ngan staff senior kat situ then dia bagitau kalau mamat tu call lagi, biar dia yang jawab. Tak berapa lama lepas tu, mamat giler *** tu call lagi,so akak tu jawab le. Aku memula terkejut sebab akak tu layan. Mak aii..boleh tahan gatal akak ni..(aku cakap dalam hati la)..memula tu rancak jugak la depa bersembang manja, then tak lama lepas tu dorang leh sembang biasa-biasa..tanya nama, tinggal mana..bla..bla..bla. Lepas akak tu letak phone, dia cakap la yang mamat tu kebosanan, tu yang buat panggilan lucah tapi sebenarnya mamat tu ok je. Time tu aku konpius sama ada aku respek atau tak suka ngan cara akak tu handle the situation. Tapi memang problem tu settle sebab lepas tu mamat tu call sembang-sembang biasa..ada la mengusik sesikit. Whatevalah...tapi kalo ngan aku memang makan maki ajelah orang macam tu. Takde makna nak layan manja-manja gedik cenggitu. It just so pathetic & sickening duh!

Lepas aku cabut dari kedai gambar tu, aku kerja kat sini (lihat gambar di bawah).


Actually adik aku yang isi borang nak kerja kat sini, tapi since tempat ni lambat panggil dia interview so adik aku passed kat aku. Time tu adik aku dah leklok keje kat booth aiskrim Dairy King Kuantan Parade. Mungkin dah jadi rezeki, aku diterima berkerja untuk branch Berjaya Megamall as a crew staff a.k.a kuli batak..huhuhu!
Sebenarnya memang ramai la student yang kerja kat tempat-tempat cenggini untuk tambah duit poket. So kat Kyros Kebab ni pon most of the crew berstatus macam aku. Crew leader ngan crew supervisor kat situ memang best. Memula tengok depa aku cuak jugak..muka dua-dua ekor ganas semacam tapi as time goes on, kami jadi sangat kamceng. Work is work lah.. but yet we teach/help/listen and understand each other when needed. Ini menjadikan suasana kerja kami sangat enjoy and less stressful. Banyak kenangan pahit manis sewaktu aku bekerja kat sini. Aku kenal dengan ragam dan peel macam-macam manusia..my bosses,my colleagues & customers. Aku diajar dan di'assigned' dengan macam-macam kerja. Dari mencuci,menyediakan bahan-bahan,amik order,buat order,kemas meja,susun kerusi,mop lantai,potong daging,kira stok,jadi cashier...bla..bla. It was tiring but enjoyable. Aku suka pergi keje, even 'day off' pon boleh terjengul kat situ just to say hi ngan kengkawan aku. Tak jemu dengan rutin yang memenatkan macam tu. Pernah bf aku (En.F la tue) datang bertandang dari Taiping semata-mata nak jumpa aku tapi end up habiskan masa ngan best friends aku since aku tak boleh amik cuti on that day dia turun Kuantan, then aku pulak tak sampai hati nak balik terus lepas habis shift aku when i found that shift malam tak cukup orang so stay for a couple of hours sampai best friends aku dah jeling-jeling semacam time tunggu aku habis kerja. Antara kerja dan personal, my best friends felt that aku dah membelakangkan my bf. Tu dia..kerja punya pasallah ni. Hahah..En.F even nampak kecewa tapi dia tak komplen apa-apa, kengkawan aku yang concern terlebih pulak, biasalah perempuan kan...sepatutnya aku berterima kasih kerana dorang sudi temankan bf aku jenjalan,tapi sebab kena hentam ngan depa..time balik..aku bebuat tido sebab sakit hati. Alamak..that's another story yek..lari topik la pulak.
Well, itu salah satu dari kenangan yang ada. And kejadian aku hampir-hampir pitam lepas dua jariku terhiris kena pisau waktu nak hiris tomato pun kenangan juga. Darah keluar banyak, tak henti-henti. Aku alergik tengok darah. So supervisor aku yang kiut dan kecoh itu telah minta aku berbaring di atas freezer berbantalkan pek beras 10 kg...hahaha. Dia jadi 'jururawat terjun'. Cuci,letak ubat dan balutkan luka aku. Setakat tangan kena minyak panas ker..pemanas roti kebab tu biasa le. Belakang tangan aku pernah kena pemanas roti, gelembung besar giler..dah le tak boleh nak cover..bila aku jadi cashier,customer tengok je luka aku yang buruk tu. Sekarang ni luka tu dah jadi parut kecik. Mujur le. Then, kalau kami nak makan sedap (i.e makan nasi kebab ngan daging kebab+keju+fish fillet ker, kami bebuat la ada wastage so boss takkan claim apa-apa : ja'at giler nih..jangan tiru eh, x berkat makan minum)..uhuks! Aper lagik ek...celen saper potong daging paling cantik...hehehe..bebudak laki semua boleh dikatakan pass bab potong daging..bukan senang woo nak potong daging kebab..kena nipis-nipis,smooth,pisau kena tajam kalau tak tajam potongan tak cantik.Dah le pisau pemotong tu macam pedang samurai pendek..kena tau camne nak asah bagi tajam. Kalo bebudak pompuan,selain supervisor aku..kira aku jadi 1st runner-up ler bab tu..akekekeke. Belajar kira stok,kira hasil jualan hari-hari..benda ni aku lemah skit..selalunya aku akan kira lebih dari sekali untuk make sure kiraan aku betol..kalo masuk stok baru, huish..berganda la penatnya sebab kena pikul daging-daging dari stok terdahulu dari freezer nak susun balik..tu baru daging belum lagi stok-stok lain. Kalau aku buat closing, pantang customer dah clear..memasing semua nak kemas cecepat..banyak benda nak kena kemas woo. Normally kol 11 malam kami settle la wat closing. Kalau malam aku closing,pastu pagi aku kena buat opening..2,3 kali jugak la aku lupa amik kunci stor..maka akibatnya bebudak clearner boleh tengok aku panjat dinding stor nak masuk amik kunci..hahaha! Mujur la tak pernah kantoi ngan boss, kalo tak mau kena sembur. Boss aku akan datang time shopping complex nak bukak nak tengok kami dah settle buat opening ke belum. Untuk closing pun,sebelum kami balik dia akan check semua dah prepare & dah bersihkan ke blom..dan yang paling utama, dia akan tanya ada shortage ngan wastage tak. Pernah jugak aku geledah tong sampah besar semata-mata nak cari piring kecik bulat tempat gril daging kebab since benda tu ada kawan aku terbuang time depa cuci alat tu. Hehehe..bau 'wangi' toksah cakap ler...time tu dah tak pikir geli ke apa, dalam kepala otak nak cari benda alah tu jek..kalau tak nahas la kami semua..mujurlah jumpa..tapi bukan dalam tong sampah yek, dalam laci kat area tempat membasuh tu jugak..saboooooorrr jek la.

Aku kerja kat situ 4 bulan lebih. Waktu tu crew leader aku dah benti, supervisor aku pun dah benti..masing-masing mencari peluang kerja yang lebih terjamin. Boss aku tak berapa setuju aku nak berhenti sebab dia dah bercadang nak train aku as a assistant manager. Lagipun dia sedih sebab staff-staff harapan dia dah/nak berhenti. Aku pulak waktu tu memang takde minat nak get serious in the line since aku bercita-cita nak sambung belajar lagi..so bila dapat surat panggilan dari UiTM, aku terus resigned.
Tapi aku tak sempat habiskan study aku, aku dah dapat tawaran kerja dari JPA.

Sesekali bila aku jenjalan kat Megamall, aku tengok Kyros Kebab dah tak semeriah dulu. Terbaru..3,4 bulan lepas aku ke sana untuk function Electronic Govt, restaurant tu dah takde langsung..dah diganti dengan restaurant franchise lain. Tetiba aku rasa sedih. Dah takde tempat aku nak melepaskan rindu pada kenangan dulu. Isk!! Apa khabar la 'bebudak kebab' batch 2002 ye?

Noktah!

20 October, 2009

Little Angels are coming



I'm happy for them. Three of my cousins will add a new edition in their family next year.One of them, dah potong my line..her first child is same age as Tasnim and she's already gonna get another baby. Gud for you,Firah. Not to forget, my auntie (since she's younger than me so i called her Cik Lin) also is a mommy-to-be. After nearly two years of waiting and had experienced a miscarriage, finally she's getting pregnant again. Hope everything goes well to all of them. Can't wait to see their little extension. And after that..i'll ask them to pass the baton to me. :-)

p/s: Really missed my pregnancy moments.

06 October, 2009

Welcome to the club Mak Iti

Tahun ni tahun keluarga belah mak aku mendapat ahli keluarga baru lagi. Tapi bukan dapat baby baru, masing-masing dapat menantu. 3 orang sepupu aku kawen tahun ni. Ini cerita tentang sepupu aku yang kahwin bulan 7 yang lepas. Si adiknya dah kahwin bulan 2..so merasa la dia dapat habuan melangkah bendul..hehe! Kakak adik bersuamikan abg 'asykar'..si adik dengan tentera darat, si kakak dengan kapten tentera udara. Lama jugak la si Siti ni gap untuk majlis bertandang, memandangkan lepas nikah & kenduri tempoh hari..hubby dia kena bertugas semula di Labuan...takleh cuti lelama. So terpaksa la majlis bertandang a.k.a kenduri kesyukuran dibuat pada 6 Syawal 1430H.

So, hari raya ke-5 kami bertolak ke Kelantan. Pihak lelaki sewakan rumah persinggahan untuk kami. Kami sampai waktu tengahari, so kami dijamu dulu sebelum dibawa ke rumah persinggahan tu. Sampai umah persinggahan, kami kemas apa yang patut dan berehat sambil menunggu ketibaan bapak aku ngan family Mak Lang aku. Dekat maghrib juga dorang baru sampai. Memasing dok komplen nak patah pinggang drive dari KL ke Kelantan..kematu bun*u*..huhu! Apa bleh buat, dah jodoh si anak ngan orang jauh kan. Hajat di hati konon malam tu nak jenjalan kat Wakaf Che Yeh, tapi disebabkan ada yang kepenatan, lepas mandi & makan..memasing dah cari port memasing nak terbongkang..hehehe. Aku juga yang tido lambat dek melayan Tasnim yang keluar masuk bilik..last-last aku surrender, tak sedor bila aku terlelap & membiarkan aku anak tengok video kartun antu raya bagi ucapan raya kat notebook cousin aku. Huhu.

Disebabkan majlis tu dibuat pada hari Jumaat, so kol 11 tu dah kena bersiap nak berarak ke rumah pengantin lelaki. Masa majlis kat rumah pengantin perempuan dulu, dorang tak dapat nak berjalan bawah pedang sebab tukang-tukang bawak pedang dah fully booked..so dorang booked abg pedang kelate lah..hehehe. Nak tunggu dowwang rehearsel berkawad hunus pedang bagai dah baper lama. Mujur le time tu aku dok dalam kete sebab si Tasnim tido. Time dorang start berarak, aku pon join sekali..mujur la time aku angkat Tasnim, dia tengah mamai-mamai tapi tak meragam. Excited plak dia tengok orang ramai. Aku bagi can atuk dia makan dulu sbb karang kalo dia dah nampak kelibat atuk dia..elok-elok jalan kang terus lemah kepala lutut..huhuhu. Dah le babah Tasnim takde, tak dapat join gi Kelantan sebab dia keje.

Mak aku kata kalo kenduri kesyukuran, keluarga pengantin takkan terima kalo orang salam kokot. Selalunya tetamu yang datang akan bawak gula sebagai buah tangan kepada tuan rumah. Baru le aku tau. Lagipun kalo kenduri kesyukuran ni, takde limit time..selagi ada orang datag,kendurinya lajak sampai ke malam. Disebabkan aku ngan adik aku dah booking flight nak balik petang tu (ai tak sampai hati tinggalkan my hubby lelama u), so lepas kenduri kami balik kemas barang dan bersiap. Kol 6.30 kami bertolak ke airport. Riso gaks kot flight delay..biasa le naik Air Asia. Selain tu, aku cuak juga la naik flight ni kan..cuak ngan wabak H1N1..dah le lupa bawak topeng..tapi tawakkal aje. Alhamdulillah kami selamat sampai.

So, here the photos during the ceremony.


Siti Aisyah Bt Zainal Abiddin & Mohd Mustaqim B Abdullah. Adik aku tolong mekapkan the bride.


Credit to Junn(my SIL) for the baju kurung that she gaves me. Semua pose aku adalah menyipikan pipi to cover my chubby face..hehe!

End here. Oh ye, then again..mak Iti welcome to the club..semoga cepat ikut jejak langkah Intan yang dah mabuk kepayang itu. Noktah!