31 December, 2010

Kedai sempoi beb!

Ehems-ehemsss..
Hai saudara-saudari,
Anda peminat replika kereta? Atau kapal terbang penumpang? Atau jet pejuang?  Iya?! *senyum* Anda mahukan yang murah dan berpatutan? Iya?! *mata bercahaya, pling! pling!* Kalau begitu, sudilah kiranya bertandang ke Sempoi Shoppe kerana di sana terdapat barangan koleksi peribadi seperti yang tersebut. Jom..jom..

 myvi, RM 59

 royal brunei , RM 20

 air asia, RM 20

 eurofighter typhoon, RM 55

panavia tornado 2, RM 55

Oh ye, bukan itu sahaja. Sempoi Shoppe juga ada menjual rantai kunci berbentuk senjata (senapang, machine-gun, pistol dsb) dengan harga serendah RM 15. Kalau terasa hendak tawar-menawar, sila tanya taukenya ye, ai tolong promotekan aje.


Hey, beg laptop pun ada tau!
 MWalker Sleeve
1) Sleeve Baru.
2) Warna : Hitam bercorak cartoon.
3) Kualiti : Neoprene.
4) Stretches kusyen.
5) Tiga bhg saku utk menyimpan accessories.
 Harga : RM 40.00

Floris RD
1) Brand Original.
2) Warna : Merah dgn berbunga matahari.
3) Saiz : W34 x H34 x D8cm
4) Kualiti : High Water Resistance.
5) Bahan : High Quality Polyester.
6) Sesuai untuk dibawa.
7) Utk laptop hingga 13.1"
8) Siap sedia dgn :
Poket Zipped Tepi, Compartment, Kusyen laptop, Organiser.
Harga : RM 140

Kalau rasa macam hendak tengok model & design yang lain, sila ke Sempoi Shoppe eh!

30 December, 2010

Aurora I

picture googled

tatkala melihat biasan diri
nuraniku berbisik
adakah biasan diriku
sempurna nan biasan purnama 
 di hamparan laut gelap biru
adakah engkau melihat aku
sebegitu atau bagaimana?

29 December, 2010

We keep on fighting till the end..


Semoga Harimau Malaya mampu menunjukkan belang dan taring serta mengaum ganas di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta untuk perlawanan akhir kedua timbal balik menentang sang Garuda. Walaupun sudah berada di kedudukan yang selesa, pasukan Malaysia harus buktikan bahawa mereka bukan jaguh kampung picisan. Untuk pasukan Malaysia..doa kami mengiringi kalian, semoga kalian beroleh kemenangan. Fighting!! d(+_+)b
 Last but not least, do play with attitude, dudes!!

Updated : Yeay!! Malaysia menang! Syabas pasukan Malaysia, keep it up dudes! Fahmi, sekelip mata kamu famous-amous di Twitter ye, you are a great goal keeper indeed.


Note : aku 'link'kan blog GF FAHMI khas untuk para peminatnya :-) (ada ke peminat Fahmi yang tetiba tersesat kat blog nan-hado ni? Kih kih. Kalo ada la kan. Dengan awek dia sekali famous ko. 

28 December, 2010

Aurora

picture courtesy from http://suzanneschechtman.com


malam itu
jalan itu basah
berangin dingin
dan udaranya segar
sepertinya aku mahu lelap
di situ waktu itu
sambil merenung langit kelam
tapi indah
melenyapkan resah
melunaskan pasrah

26 December, 2010

Pendiam

 Picture googled

Ini sikap aku sejak azali. Kemungkinan besar ianya diwarisi dari gen Pakcik Harun. Beliau memang seorang yang tak banyak bercakap, contohnyalah kalau ada tetamu datang bertandang ke rumah..Makcik Juli lah yang conquer the conversations, Pakcik Harun banyak senyum aje. Tapi itulah, pendiam-pendiam beliau pun..sekali bila beliau dah bercakap, jenuh juga nak layan..kalau beliau dah membebel lagilah jenuh nak tadah telinga. Bisa lagi membinasakan oi. Bernanah telinga. Terasa bengap sekejap. Heheh.

Dulu aku kecewa juga dengan perwarisan sikap ini. Kecewa kerana orang selalu akan anggap orang yang pendiam itu membosankan. Orang yang pendiam itu sombong. Orang yang pendiam itu kurang bijak. Orang yang pendiam itu kera sumbang. Orang yang pendiam itu lack of confidence. Yada..yada...yada..Eii, rasa sangat 'loser' walaupun aku rasa aku seorang yang 'fun' (tak kenal maka tak chenta :P), aku tak sombong as long orang tak menyombong dengan aku..kalau pun mulut ni tak reti nak bertegur sapa sekurang-kurangnya aku masih melemparkan senyuman semanis mungkin, aku bukan bodoh walaupun bukan extravaganza bijak, aku juga bukan kera sumbang kerana aku suka & mahu berkawan dan aku juga sentiasa membina keyakinan diri cuma tidak suka hendak tunjuk bagus macam yakin sangat. Tetapi selalunya begitulah persepsi manusia. Yang hitam selalu membayangi putih. Yang buruk selalu nampak lebih ketara. Walaubagaimanapun, kekecewaan sebegitu tidak harus dilayan..kerana ianya seolah-olah menyesali kurniaan Ilahi bukan? Jadinya, haruslah si pendiam menoleh kepada sisi positif yang ada.

Bagi akulah, si pendiam itu selalunya datang dengan pakej-pakej seperti:

i) Pendengar yang baik
Mereka adalah tempat meluahkan perasaan terbaik. Apabila mulut tidak bekerja, deria pendengaran akan menjadi berkuasa. Cumanya agak-agak lah nak meluahkan perasaan pun..takkan nak biar kami tadah dengar sampai cair tahi telinga. Kih kih kih.

ii) Penyimpan rahsia
Insya Allah, risiko untuk rahsia seseorang terbongkar di mulut si pendiam adalah rendah berbanding di mulut tempayan. Apapun sesuatu rahsia hanya layak di simpan oleh orang yang kita percaya. *winks*

iii) Pemerhati PBB
Selalunya orang pendiam lebih suka memerhatikan sifat dan gelagat orang lain. Sebarang penafsiran / analisa yang dibuat berdasarkan pemerhatian tersebut adalah untuk panduan peribadi. Apapun, jangan silap perhati sudah lah. Ada sesetengah orang tu tak boleh orang tengok sikit, terus sentap..dia ingat kita ni ada niat jahat or tak puas hati dengan dia. Bluerghhh!

iv) Tak kacau orang
Disebabkan suka buat hal sendiri, makanya takde lah si pendiam sibuk hendak jaga tepi kain orang. Tapi bagi aku lah,  even tak suka kacau orang or jaga tepi kain orang..tetap kena alert dengan keadaan sekeliling supaya kita tak jadi mangsa gangguan hidup oleh manusia lain pulak.

Lagi satu kan,bila difikir-fikir..selain perwarisan genetik dari ayah sendiri, sikap pendiam aku ini juga mungkin berkait rapat dengan rahsia bulan kelahiran yang Dato' Dr.Fadzilah Kamsah buat tu. Huhuh!

SEPTEMBER
Sangat bersopan santun & bertolak ansur. Sangat cermat, teliti & teratur.Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. Pendiam tapi pandai bercakap.  Sangat sensitif yang tidak diketahui. Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. Kerja yang dilakukan sangat sempurna. Seorang yang banyak berfikir. Daya pentaakulan yang baik.Otak bijak & mudah belajar. Suka mencari maklumat. Kawal diri dari terlalu mengkritik. Pandai mendorong diri sendiri. Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. Suka sukan, hiburan & melancong. Kurang menunjukkan perasaannya. Terluka hatinya sangat lama disimpan. Terlalu memilih pasangan. Sukakan benda yang luas. Bersistematik

Apapun, kita harus sedar bahawasanya setiap manusia itu diciptakan dengan sifat-sifat yang tertentu. Sifat-sifat yang berlainan di antara satu sama lain menjadikan kita seorang insan yang unik dan tersendiri :-)

18 December, 2010

Liku - liku hidup : updated

kerja : masih di tempat lama, masih menunggu surat penempatan dari bahagian pentadbiran. surat itu penting untuk mengesahkan penempatan baru aku even sudah dimaklumkan secara lisan, untuk buat surat tangguh (if necessary) dan untuk aku mempersiapkan diri secara mental & fizikal sebelum melangkah ke tempat baru ( bukan tukar kementerian atau jabatan, mungkin cuma tukar seksyen unless ............). apapun, alhamdulillah..rezeki si Tasnim.

pelajaran : sudah selamat submit group assignment & 1st report untuk SAD semalam. juga selesai sudah last quiz untuk that subject. kena pulun untuk 2nd report pula sebab kena hantar on 23th, tapi tak tahu macam mana nak pulun since start 20th - 21st aku kena attend meeting RKT seksyen di JB. groupmate aku dah sibuk tanya bila nak discuss & start buat 2nd report tu. huhu. masing-masing hidup tak tenang mengenangkan banyak assignent & projek nak kena submit..final pun lagi 2 minggu aje...gulps!

personal : semalam sembang dengan si kinting on the phone. i'm surprise to know that she's talk a lot nowadays. dah pandai nak jawab, dah pandai nak tanya itu ini. padahal aku akan call dia or mak aku call aku untuk sembang dengan si kinting selang dua hari. (aku tak call hari-hari sebab selalu lepas call aku mesti hati kama sebab tu selang dua hari).

ibu : tasnim dah makan?
tasnim : dah, makan nasik. (dulu-dulu dia jawab 'dah' aje)

ibu : tasnim sayang ibu?
tasnimm : sayang ibu sangat-sangat (*hati cair*)

tasnim : ibu kat mana?
ibu : ibu kat office
tasnim : kat opish? nak ikut pegi opish boleh? nak ikut!

ibu : tasnim, ibu rindu kat tasnim...
tasnim : *bhs jerman*
ibu : ???? tasnim cakap apa?
auntie lely : anak ko dah sedih.
ibu : ermms, ye ke. xpelah. ok, bai. (terus lari ke toilet & banjir :(( )

kalau ikutkan hati, rasa nak aje balik kuantan tapi ahad ni ada kelas ganti. mujur minggu depan depa turun sini. can't wait to see my  ♥ belahan hati ♥

14 December, 2010

(T__T) - (+__+) - ("_,) - \(*o*)/

Hari ini terasa seperti mahu bermain dengan emoticons. (^_~)
  • Di kala ini kelopak mata terasa bagai digam-gam. I'm having lethargy  [(--)] zzZzz..
  • Syukur kerana kami (me & the team) berjaya troubleshoot system di Melaka, hooyeahh! \(*o*)/ & d^-^b
  • Harus pulun siapkan group assignment & projek untuk subjek SAD kerana harus submit Jumaat ini. Ada kuiz pula lagi. (T__T)  & (+__+)
  • Kebelakangan ini pinggang kerap lenguh, jadinya baring lama-lama salah..duduk lama-lama pun salah. Haih. (>_<)
  • Bulan ini kerap emosi dengan sesetengah situasi yang terkadang menyampahkan. (¬_¬)
  • Selera makan sentiasa berubah-ubah secara rawak dalam jangka masa singkat. Seperti deria rasa tidak terpuaskan bak lanun hantu dalam The Pirates Of Carribean. (-_-)
Hurms..itu saja ("_,) Tata! (^ _ ^)/~~  

11 December, 2010

Khasiat tumbuhan herba

Aku pernah cerita tentang lawatan sambil belajar ke Taman Herba Perak, Batu Gajah pada Oktober lepas kan? Jadinya hasil daripada lawatan tersebut adalah mendapat pengetahuan baru tentang banyaknya khasiat yang terdapat pada tumbuhan herba. Hatta rumput umpama lalang di halaman rumah pun punya khasiat yang jarang kita mahu ambil tahu. Jadinya di sini aku kongsikan khasiat beberapa tumbuhan yang berguna untuk kesihatan wanita khususnya dan kesihatan sejagat amnya :D Semoga kita sama-sama mendapat manfaat darinya. (keh keh keh...ayat skema tak boleh blah tuuu..)

Khasiat pokok bunga kertas ye..bukan Bun Kertas.."nga"nya tak nampak dek kerana silau ler.
 ~~~~~~~~~~~~~~

Tak kenal rupa pokok balung ayam? Selalu ditanam sebagai tumbuhan landskap oleh majlis perbandaran/daerah, so mesti pernah tengok. Hurms..tak? Sila lihat gambar seterusnya :P

~~~~~~~~~~~~~~

 Ini sawi rusa. Bagaimana nama begitulah rupanya. :-)

 ~~~~~~~~~~~~~~

Terung pipit. Aku pasti khasiat yang pertama itu membuatkan ramai yang teruja. Kih kih kih. Walaupun kecil-kecil cili padi,  macam-macam khasiatnya..kalau atuk nenek, mak ayah, suami hatta diri kita sendiri ada darah tinggi elok amalkan makan buahnya.
~~~~~~~~~~~~~~

 Pokok cekup manis gajah

 Yang paling bawah tu ada seriawan bukan berlawan :P Pokok ni tak bagi khasiat untuk berlawan, bergocoh, bertumbuk atau yang seangkatan dengannya. Khasiatnya adalah melawan barah rahim, bengkak boobs, menjarangkan anak dan seriawan.Oh,apa itu seriawan? Jom kita tanya pakcik Google. Dan pakcik Google berkata, here it is - Seriawan merupakan jangkitan kulat pada mulut bayi yang boleh merebak pada buah dada anda dan menyebabkan puting anda terasa sakit dan gatal. Ia juga dikenali sebagai jangkitan yis. Senang cakap bahasa omputihnya adalah thrush.
~~~~~~~~~~~~~~

Pokok tanduk. Dulu-dulu selalu la aku nampak orang tanam pokok ni kat kawasan rumah. Sekarang macam rare sahaja.

 
 Bila dah meningkat umur & beranak pinak, memang akan rasa sengal seluruh badan a.k.a sakit-sakit urat. So kalau rasa gamak nak telan air rebusan pokok tanduk, boleh cuba. Jangan risau, engkau orang takkan bertanduk punya. :D
~~~~~~~~~~~~~~

 Nenas batu

 Ada siapa-siapa yang pernah makan nenas batu? Rasa sama macam nenas biasa ker?
~~~~~~~~~~~~~~

 Terung susu kambing. Kenapa tak terung susu lembu ker..kerbau ker eh? Erms...agaknya rasa terung ni macam susu kambing kot, takpun anak kambing suka menyusu ngan terung ni..huhuh! Apa la ko merepek ni labu? Haih.

 Maap le kome terteleng-teleng kepala nak membacanye. Haa..ini antara alternatif kepada ibu bapa yang mempunyai bayi yang menghidap demam kuning. Ate petua tok nenek kita bagitau susu kambing boleh kurangkan demam kuning, gamaknya apa-apa yang ada kaitan ngan susu kambing pun boleh la ye? Yang penting, kita ikhtiar..iye dak?
~~~~~~~~~~~~~~

 Biasa jumpa tak pokok jemuju nih? Rupanya pokok jemuju ni famous ye sebab hampir boleh ditemui di seluruh dunia. Kat US, orang buat pokok ni sebagai sayur youuu. Sedap digoreng bersama telur dan dapat menenangkan fikiran sekiranya dimakan. Juga turut digunakan sebagai perasa untuk masakan. Owh, i'm impressed. Aku ingatkan rupa cenggitu takda nilai apa-apa. I'm totally wrong, shame..shame.

Inilah antara khasiatnya :
 ~~~~~~~~~~~~~~

 Haba neraka - pokok ini tak mendatangkan apa-apa khasiat tetapi memberi impak negatif kepada kaum wanita ye. (*o*)

Maklumat tang mengugurkan kandungan tu bukanlah nak bagi idea kepada siapa-siapa musibat untuk buat pekerjaan haram tu ye. Aku sekadar nak kongsi dengan semua tentang betapa bahayanya tumbuhan ini. As stated in the picture, wanita mengandung dinasihati untuk tidak menghampiri atau berada dekat dengan kawasan tanaman  ini (dengan kerap) kerana ia boleh menyebabkan keguguran. Bagi wanita yang kedatangan haid/period, ia boleh menyebabkan pendarahan yang banyak dan bagi anak dara , tumbuhan ini boleh menyebabkan kesukaran untuk mengandung. Sebab itu, tumbuhan ini tidak digalakkan ditanam di kawasan rumah atau tempat yang menjadi tumpuan orang. Wallahualam.

04 December, 2010

25 things i hate about you

Oklah, sebenarnya aku takda apa-apa sebab untuk bencikan siapa-siapa pun sekarang ini. Itu sekadar tajuk entri yang sebenarnya adalah lebih bersesuaian diberi tajuk "25 random things about me". Sekadar meluangkan masa untuk menyahut seruan tanpa paksaan cik Ayu - A lady's tweets  

Once you have been tagged, you are supposed to write a note, with 25 random things, facts, habits or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tag you, it's because I want to know more about you. 

1. Teringin bercuti dengan kengkawan rapat (ladies only) ke mana-mana tempat menarik untuk explore the place & having fun together-gether. Sesekali si isteri-ibu-pekerja-pelajar pun teringin nak take a break jugak.
2. Nampak seperti seorang wanita yang mempunyai ciri lemah-lembut (*batuk kong kong kong*) tetapi sebenarnya hati[ku] keras umpama batu.
3. Suka gigit kuku. :P - bila rasa  takut, bingung, gabra or waktu tengah berfikir  (can't help myself lah..whut to do?)
4. Sentiasa berdoa supaya diri diberi kekuatan untuk menghabiskan pengajian dengan jayanya. Tapi semalam sudah dapat result mid-sem exam untuk paper Maths..tak cukup memberangsangkan,haih! Geum Jandi, fighting!! *tetiba*
5. Love my workplace & my colleagues. Banyak belajar benda baru & dapat kenal dengan ramai orang. I wish i could stay..amin!
6. Sampai sekarang masih rindukan kucing-kucing kesayangan yang hilang tiba-tiba - Kamchik & Cekodok :-(
7. Pernah dapat boyfriend psiko, asal gaduh hantuk kepala kat dinding..asal gaduh..buang barang..paling mengots..dia pernah sapu sos cili kat muka aku time aku makan KFC. Terus la aku mintak putus. Macam..err..macam...xpelah. Harap sekarang dia tak sewel lagi.
8. Berangan nak jadi penternak lembu dan kambing ( Konon nak ikut jejak langkah arwah Tok Ki Bak aku) Tapi ongkosnya ngak ada. Duit..duit di mana kau duit?
9. Seorang yang berjiwa alami. Suka pantai, air terjun & hutan. Kalau dapat bercamping mesti syok tapi takut jugak kot kena rasuk macam kes kawan aku masa kami ramai-ramai bercamping kat Hutan Jerangkang zaman muda-muda dulu. Moral of the story, jangan buat tak tentu pasal kat tempat orang. 
10. Sudah prepare nama untuk anak kedua dan ketiga, tapi rezekinya aje yang belum sampai.Insya Allah, usaha..doa..tawakal pasti berjaya :D
11. Kebelakangan ini sangat suka makan ikan bakar berkuahkan air asam. Heheheh..dah takde main cicah-cicah, buat kuah terus. Baru aku tahu, sedap rupanya masukkan hirisan bunga kantan dalam air asam. Marbeles i tell you.
12. Tak suka muzik techno tapi En.F suka. Dalam kereta, aku lebih rela dia pasang cerita Avatar berulang-ulang dari dengar lagu techno. Tak menusuk jiwa langsung kaedahnya, membingitkan telinga lagi ada. 
13. Bila rindukan si kinting, aku dengar lagu ini - Alone Again Naturally : Chad Fisher. OST Ice Age 3. Tasnim punya favourite filem animasi. Babah - Manny, Ibu - Ellie, A'anim - Peaches. Oh yes, si anak mengiktiraf kami sebagai keluarga gajah.(T___T)
13. Tak suka orang kalut terlebih. Aku kalut terlebih takpa..hahah!
14. Saiz kasut adalah 9/10 atau 40/41. No wonder la anak aku anggap aku gajah. Zaman bebudak dulu pernah beraya dengan kasut kungfu sebab kasut cantik-cantik semua dah takde saiz, last minute shopping punya pasal.
15. Teringin nak bersmokey eyes secara gorgeous tapi selalu end-up mata bertompok bak panda. Eh, panda cute apa?! 
16. Ada masa lidah jadi berbelit masa bercakap..selalulah kalau bercakap tu aku tersasul or tergagap. Tapi ini bukan sifat semulajadi ya.
17. Inginkan kepastian...Lee Min Ho & Takuya Kimura memang ada buat pembedahan plastik ke? Farid Kamil ori kan? Hihihiks.
18. Giler seksa aku nak pikir random facts ni. So point no. 18 adalah pengakuan saiz badan. 3X-XX-XX. Boleh? Ok..ok, aku tau..tak kelakar hatta menarik pun. Pernah terfikir nak bina rumah beratapkan berbumbungkan cermin di bilik tidur utama supaya boleh tatap bintang tapi takut kalo ternampak hantu terbang :))
19. Tergendala sebentar sebab aku melayan Tempting Heart kat YouTube. Satu-satunya filem kantonis/mandarin yang aku suka sampai hari ni. Mungkin aku dah missed filem-filem kantonis/mandarin yang best sebab dah lama tak layan..zaman study dulu memang hafal la nama pelakon-pelakonnya. Filem ini pun aku tengok sebab minat kat Takeshi Kaneshiro tu, tapi end-up touching pulak dengan jalan ceritanya. Part-part 18SX tu aku tak ambil port sgt ye :P
20.  Suka makan ubi rebus cicah sambal atau kelapa parut. Boleh makan berketul-ketul. Erm, lempeng kelapa cicah sardin pun sedap. (Mementang la sekarang musim hujan..bila sejuk-sejuk macam tu memang berselera la makan makanan tu semua.)
21. Lebih prefer orang panggil aku - Nina. Masa aku form 2, cikgu sejarah aku  suka panggil aku Masturah instead of Mastura. Terima kasih cikgu. Saya tahu ia membawa makna yang baik. Cuma tak pernah lagi orang panggil aku Mas. Aku pun tak nak sebab rasa janggal.
22. Bosan dengan kenaikan harga minyak. Semedang aje naik. Sudahnya semua pun naik. Kasihan rakyat-rakyat marhaen sekalian.
23. Sanggup ulang tulis berkali-kali sekiranya tidak puas hati dengan mutu tulisan. Inilah penyebab aku tak cukup masa jawab paper writing untuk MUET dulu.Tulis untuk satu perenggan pun dah mengorbankan 5,6 helai kertas jawapan. Tak bagus..tak bagus.
24. Hampir-hampir nak kemalangan sewaktu ke kelas baru-baru ini. Time tu hujan dan semut hitam terbabas dari lane kanan ke lane paling kiri sewaktu ingin memasuki roundabout. Mujurlah waktu tu takda kenderaan lain. Dalam kepala otak aku waktu tu kalaulah aku accident, tak dapek la den nak poie kelas. Bukan nak pikir keselamatan diri ke apa. Huhu. Apapun, syukur alhamdulillah tak jadi apa-apa.
25. Dalam FB, aku letak nama ayah aku as Aminur Rasyid. Itu memang nama dia cuma tak didaftarkan aje. Itu bukan nama olok-olok untuk aku feeling-feeling cam bagus atau nama mana-mana skandal. Tak sesuai la uols!

Fuhh..siap juga akhirnya. Kesimpulannya jangan pandang mudah pada 25 fakta tentang diri anda :-). Aku pun tak mahu tag siapa-siapa..tetapi kepada mereka-mereka yang sudi, dipersilakan bukak entri ye.

03 December, 2010

Biro aduan atuk Harun


La ni mak aku habaq budak kinting ni sudah pandai mengadu. Dia pi report kat atuk dia, aku babab dia. "Ibu babab Anim, ibu ulas inger Anim degey ( ibu pulas telinga Tasnim degil), ibu uci alam ilik nak? (ibu kunci dalam bilik nak?)" - tu dia ayat anak aku. Rupanya dia still ingat aku pernah marah dia macam tu lebih kurang 2,3 bulan lepas masa dia buat perangai mengamuk-ngamuk..waktu tu dia tak reti sangat nak bercakap. Sekarang bila dia dah boleh bercakap, semua yang dia ingat dia cakap. Bila mak aku cerita..benda tu jadi macam wake-up call untuk aku bahawasanya apa yang aku buat and cakap kepada si anak adalah sesuatu yang perlu di ambil berat supaya tidak memberi tanggapan atau pengaruh negatif kepadanya. Dan aku mula terasa seperti - uhuks, dah besar anak ibu *emo selalu* (secara fizikal itu jelas ternyata ye, aku bercakap tentang secara mentalitinya).

Dilema

Di luah mati emak, di telan mati bapak. Begitulah ibaratnya keadaan aku sekarang...huhuh! En. F dah sibuk survey taska untuk si kinting & dah sibuk tanya aku bila nak inform kat mak ayah aku tentang hal tu. Hurms, kalau nak ikutkan dia..sejak si kinting umur setahun dia dah sibuk nak hantar si kecil tu ke taska. Masa aku duduk kat kuarters apartment dulu, adalah jiran-jiran yang cadangkan sekian-sekian pengasuh kepada kami. En. F memang take note lah dengan cadangan-cadangan tu semua, hanya aku yang memandang sepi. Paling kuat pun aku akan cakap, tunggu lah si kinting besar sikit. Well adalah beberapa sebab kenapa aku keberatan sikit dengan cadangan-cadangan yang diberi waktu tu, kepada yang memahai..fahamlah, kepada yang mengetahui..tahulah, kepada yang tak faham..takpelah. Tak perlu aku cerita panjang lah.

Apapun,memang dari si kinting dalam kandungan lagi, mak ayah aku dah berhajat nak jaga bakal cucunya. Bak kata orang, standardlah cucu pertama so of courselah atuk & neneknya akan teruja. Diaorang siap offer aku tinggalkan si kinting dengan diaorang, kalau nak ambil or jenguk seminggu sekali pun tak pa. Betapa kasihnya diaorang kepada anak aku (alhamdulillah) hinggakan tak sampai hati nak biarkan cucunya kena angkut pepagi & memalam buta. Tapinya tak sanggup lah pulak aku nak terima tawaran sedemikian memandangkan jarak bukannya jauh mana pun. Apa kes aku nak goyang kaki kat rumah sedangkan orang lain yang berhempas pulas jaga anak aku kan? Tak syok maa..Apapun bila atuk & nenek dah jaga cucu ni, susah sikitlah diaorang nak lepas (as for my parent lah). Selalu ambil peluang nak cucunya stay dengan diaorang. Kalau diikutkan macam-macam mak ayah aku plan untuk anak aku. Salah satunya ialah plan nak bawa si kinting stay dengan diaorang kat Kuantan. Inipun dah sebulan lebih si kinting kat sana dengan diaorang. And sepanjang tempoh tu, adalah 2 kali emak aku turun sini kejap & aku pun sempat jenguk si kinting kat Kuantan time raya haji hari tu. Masa minggu pertama si kinting tak da kat sini, aku macam ayam berak kapur..huhu! Selenge je muka. Rasa macam something missing aje. Gamaknya En. F pun sama naik dia punya sengal macam aku..tu yang dia beria nak cari taska untuk si kinting. Aku pun memanglah ada plan nak macam tu since aku rasa dalam umur si kinting yang dah nak menginjak ke 3 tahun tu kira dah sesuai nak hantar ke taska. Bila aku ajukan pada En.F tentang plan aku tu, dia memang sokong 110% lah sebab memang dah lama dia berkehendak cenggitu. Tapi sekarang aku rasa serba salah pulak. Rasa macam nak tangguhkan dulu plan tu sementara waktu.  Luahan mak aku mengusik hati aku dan telah membantutkan niat aku yang satu itu...ecececeh. Yolah, banyak hati nak kena jaga termasuk la hati sendiri. Uhuks. Apapun, untuk masa sekarang ni aku nak biar everything goes with the flow..hurms...... *rolling eyes*

28 November, 2010

Kaki movies

Bukan ditonton di pawagam tapi di rumah. Layan DVD sahaja. Jalan cerita yang ringan tapi terkesan. At least for me lah. Moralnya jangan pandang rendah pada orang kerana mungkin kelak orang yang dipandang rendah itu hidupnya lebih baik dari kita. Juga jangan anggap seseorang yang jahat itu akan sentiasa jahat. Akan ada masa mereka sangat ingin mengecap bahagia dan percaya kebahagiaan hanya akan tercapai dengan mengubah sikap buruk kepada baik. Dan kita harus sentiasa sedia memaafkan dan jangan egois untuk meminta maaf kerana akhirnya nanti semua hati akan gembira. Cumanya cerita ini terlalu banyak kebetulan. Jadi jalan ceritanya kurang tulen. Musuh ketat si anak di zaman sekolah bakal jadi kakak ipar. Si emak bakal berbesan dengan musuh ketat zaman sekolah. Malah si nenek pun ketemu dengan musuh ketat zaman sekolahnya jugak. Bermusuh ketat turun temurun  lah kaedahnya. Apapun, bolehlah tonton untuk lepaskan tekanan atau hilangkan kebosanan. Tapi kalau kamu jadi lebih tertekan atau lebih bosan selepas itu, jangan salahkan aku pulak eh. Sekeh kang.


 
Ini filem yang diadaptasi dari novel hasil karya novelis best-seller Amerika, Nicholas Sparks dengan judul yang sama. Antara filem-filem lain dari karya Sparks yang pernah aku tonton adalah Message in A Bottle, A Walk To Remember & Nights in Rodanthe. Kisah-kisah cinta romantis begitu adalah makanan aku. Jadinya Dear John adalah penambah koleksi terbaru. Walau heronya tak begitu mencairkan hati, tapi itu bukan isu. Yang penting, plot ceritanya. Kisah cinta yang mendalam antara dua insan yang dipisahkan oleh jarak, masa dan keadaan. Filem ini diakhiri secara gembira, John & Savannah bersama jua akhirnya. It's a different story in the novel. Boleh baca sendiri novelnya sambil feeling-feeling kamu itu si macho dan sasa, Channing Tatum atau si cantik manis, Amanda Seyfried. Kalau hendak cepat dan mudah, Google kan ada, macamlah tak biasa kan? Heheh! Tapi kalau kamu rasa macam tak kuasa, eh sudahlah..jangan buang masa..aku pun tak paksa.

 Secara peribadi, aku paling suka cerita Surat kepada Juliet ini. Sudah ulang tengok 2 kali. Baru 2 kali. Ada perancangan untuk ulang tengok lagi. Kena tunggu waktu diri rasa macam nak membazirkan air mata. I'm touched. Terus jadi hati kama. Hahahah! Hmm..bukankah manis bila cinta yang kita damba datang menyapa dalam keadaan yang tak terduga? Bukankah manis bila kita ditemukan dengan cinta yang sebenar-benarnya cinta? Bukankah manis bila kita redha dengan cinta yang tak kesampaian dan akhirnya dianugerahkan dengan perasaan yang sama pada insan yang sama walau tikanya berbeza? Erks, mode romantika de amour terlebih sudah! Dan filem ini buat aku rasa macam mahu pinjam Pintu Ajaib Doraemon untuk ke Itali juga. Angan-angan mat jenin sungguh.

Adaptasi dari novel best-seller. Dah namapun best-seller, haruslah difilemkan ye tak? Tak sempat tonton sampai habis walau sudah 2 kali percubaan dibuat. Mesti di pertengahan cerita, aku membuta. Ini gara-gara lawan mata nak layan DVD kononnya walau dah seharian penat dengan kerja & kelas. Nak menghilangkan kesengalan anak takda bersama pun ya juga. Tapi itulah kesudahannya. Harus cari masa untuk tonton & rasa - Eat, Pray, Love itu.

Ini pula antara filem yang aku tonton di pawagam :-)

Horror dan lawak. Dan horor semula.

Speed versi KTMB, ermm boleh jadi juga versi Thomas & Friends atau Chuggington. 

 Suka tengok dan sangat minat dengan HR tapi jalan ceritanya perlahan ya ampun. But still, aku nak tunggu Part II nya pula.

21 November, 2010

Kura-kura demam lagi

Esok, lusa, tulat adalah hari pecah kepala. Esok mid-sem paper Komunikasi, lusa kuiz paper System Analysis (bebudak course aku panggil subjek SADAM, singkatan untuk System Analysis & Design tapi aku pulak ingat SADAM ni nama budak baru..huhu! Sangat ketinggalan keretapi) & tulat mid-sem paper Java (killer subject bagi orang yang HEBAT programming macam aku, 'hebat' sangat sampai aku bold & italickan perkataan HEBAT itu..keh keh keh!) Ketaq pala lutut dah ni. Ketaq ja lebih, tapi study tak mula-mula lagi..apa nak jadi la hang ni Nina oi. Dulu zaman sekolah, boleh la nak dengar mak ayah berleter suruh belajar, tapi sekarang kena leterkan diri sendiri la. En. F takda kisah, 'berbulu' je aku tengok dia semedang conquer lappy main game tak kira siang malam, huhu.

Tahun ini kami beraya haji di Kuantan. Dah bertahun tak beraya kat sana. Ini pun sebab mak aku & si kinting ada kat sana so merasa lah beraya di Kuantan setelah sekian lama. Disebabkan kami balik petang raya (Selasa malam Rabu) jadi hadap aje lah jammed dari KL - Bentong. En.F dah berbunyi-bunyi kaki dia sakit dok tekan clucth aje, so aku picit-picit la sikit pastu bagi dia mengudap tak berhenti dengan harapan dia tak dok pikir tang kaki dia yang lenguh tu. Kang buatnya dia mogok, mau aku kena ambil alih tugas sang pilot. Dah la aku ni jenis emo terlebih bila jalan jammed, kang ada tertanggal stereng kereta tu kang..tu belum masuk kaki aku kena sentak mengkarung..so dari keadaan menjadi bertambah haru-biru ada baiknya aku buat En.F bertahan sebagai pilot. Kami bertolak jam 9 malam & sampai Kuantan jam 3 pagi. Sampai-sampai si kinting terkulat-kulat bangun, ingatkan dia nak terpa kat ibu & babah dia tapi haram. Hahah. Dia control ayu. Terus capai mainan. Agak-agak enjin dah panas, baru la datang mengendeng kat aku. Alahai anak ibu.

 Pose di pagi Aidiladha. Inilah hasil gambar blur yang disharpkan. Ate tangan photographer yang ngambiknya, patut lawo ler..huh, idok maknanyer :P Adik aku ketor badan sebab tak sarapan lagi kot.

Aton, Yaya & A'anim. Aton adalah sepupu Yaya. Nama sebenarnya Danish tapi dipanggil Aton sebagai singkatan untuk Kartun. Abang dia yang start gelar dia macam tu sebab masa dia kekecik, dia comel macam kartun. Huh? Apakah? Sabor je la. Tapi dia memang comel..suara pun comel..tambah-tambah bila dia kecek Ganu & makan ketupat daun palas goreng..sooo Ganu kiter :))
Kami pulang ke Putrajaya pagi Jumaat. Pagi yang dah masuk tengahari. Pukul 11. Itupun sampai KL pukul 4, jammed di Genting Sempah. Ingat tak kereta yang kemalangan sampai masuk gaung tu? Sampai ke siang dorang usaha nak naikkan kereta tu. Divider sikit tak jejas. Memang takkan sangka ada kemalangan dah berlaku. Suppose to be lepas hantar mak aku, cik su (mak sedara Yaya) & Yaya ke Kajang, kami sambung perjalanan ke Taiping. Tapi macam 50-50. Then MIL aku inform kat En.F depa nak turun sini lepas habis kenduri kesyukuran kat rumah baru my SIL. Depa nak shopping barang kahwin for my another SIL. Rupanya ada triple celebration kat sana. Majlis merisik + bertunang + kenduri kesyukuran. Congrates Junn (untuk rumah baru) & Ita (untuk pertunangan kamu)!

Nasi goreng kampung + keropok + ready made sardine roll untuk sarapan

Kailan ikan masin
 Cencaru bakar + air asam
 Veggie fish ball soup untuk si kinting

Oh ye, cerita punya cerita baru aku perasan tajuk entry takde kena mengena. Hepp, sebenarnya ada. Dari hari kedua kat Kuantan aku dah demam + selsema. En. F lagilah, dari hari pertama dah soh-seh-soh-seh. Alergik habuk katanya. Yolah, balik rumah tinggal..tidur pulak kat bilik tingkat atas yang tak berjaga. Memang jenuh la aku bersihkan habuk-habuk tu semua. Tup-tup dengan aku-aku sekali soh-seh-soh-seh, plus badan panas & kepala berat. Ni dah togok 100 plus & air cap badak, oklah sikit rasanya. Aku siap tenyeh kunyit kat hidung konon nak kurangkan selsema. Huhu, ubat takde. Nak pergi klinik, malas..so itulah ikhtiarnya.
Apapun, hari ini nak spend masa puas-puas dengan si kinting. Esok dia dah nak follow nenek dia balik Kuantan semula. Kangenlah daku.

20 October, 2010

Sneek peak

Motif adalah ingin memaparkan entri yang terdapat di dalam draft. *Hek eleh minah ni,ntah apa-apa kan? * Haha..entri yang sungguh tidak berfaedah bukan?(Macamlah entri-entri sebelum ni berfaedah sangat..) Orang lain punya draft ntah lagi bersusun-susun, cuma tinggal mahu klik Publish atau diset Auto-publish supaya hari-hari ada entri baru, atau paling kurang 3,4 entri satu minggu..huhu. Itu baru nampak produktif bukan? Atau err..proaktif? Maaf, bab-bab mendefinisikan sesuatu perkara aku memang lemah. So, faham-faham sendiri lah ye.
Berdasarkan gambar di atas, senarai entri yang di label sebagai draf adalah entri kosong. Tajuk tanpa isi. Konon mahu menulis begitu begini, konon mahu menulis berdasarkan isi hati. Sudahnya memang kononlah hasilnya. Terperap, terjeruk disitu dan dipandang sepi. Tapi itulah aku nak bagitahu, mungkin nanti-nanti akan keluar entri tentang semua itu. Kalau rasa nak menambahkan kebosanan atau hendak rasa tak berbaloi buang masa, boleh tunggu. Dengan sabar.
Ok, aku dah merepek. Waktu untuk menjadi pelajar. *Action kamen, bertukar!* Got to go. Sekian.

16 October, 2010

Cerita tak bergambar

Bermula awal bulan ini kesibukan adalah teman setia. Hurm..sibuk ke? Aku rasa macam sibuklah juga sebab rasa macam 24 jam sehari adalah tidak cukup, itu nak buat..ini nak buat, itu nak fikir ini nak fikir sampai senak kepala otak & hati tak tenteram (tapi orang nampak macam aku endah tak endah aje, saja la acting cool kunun-kunun :P)

Mana nak handle aktiviti & event PUSPANITA, nak buat preparation untuk mesyuarat berganda di Pahang & Selangor, mujur aku just kena attend mesyuarat kat Selangor. Dah kena stand by untuk buat tindakan susulan hasil dari mesyuarat hari tu..ada la 2,3 daerah kami kena turun nanti untuk pemantauan & bantuan teknikal. Nak entertain negeri-negeri lain yang report pasal fault log lagi. Malam-malam attend class lagi, nak buat assignment lagi ( which is aku tak sempat nak buat, just sempat print..baca & discuss soalan aje & aku terpaksa skip class programming sebab ada masalah regarding PUSPANITA matter, hurms..mujurlah ada classmates yang sudi nak share their notes..tengs ye kawan-kawan!),  and kelam-kabut since mak aku tak dapat babysit si kinting untuk 3 hari (dia teman ayah aku attend majlis persaraan kat KL..sakan depa stay kat The Legend..bagi can la depa berhoneymadu..huhu!).

Dulu masa kat officce lama, aku tak tahu pun kewujudan PUSPANITA nih..'lame' giler mak noks. Takde siapa ajak aku join pun, aku tau pun bila akak-akak kat office sibuk berlatih menari poco-poco. Aku pulak dok ingat aku tak layak nak join kot sebab belum masuk kategori akak-akak lagi time tu..hahah! Tapi bila PTD baru masuk, dia yang muda remaja macam aku automatik di'join'kan. Apakah? Gamaknya sebab aku ni tak masuk 'click' kot..oklah, whatever. Then bila pindah masuk office baru, aku nampak kelab PUSPANITAnya lebih happening. Kemain beria officemate aku ajak join. Aku pun join. Aku tau ada sesetengah muda-mudi cakap PUSPANITA ni poyo hoyo. Aku pun skeptikal macam tu juga tapi pepandai la kau bawak diri kan. And bila dah join, dah attend meetings, dah join activities depa, it's not so bad though. Apa-apapun, tepuk dada..lu pikir la sendiri.

So antara aktiviti yang aku join tu adalah lawatan ke Taman Herba Perak, Batu Gajah. Even aktiviti tak seperti yang dirancang, panas, penat & rasa bersalah sebab menjebakkan 3 officemates aku untuk turut serta (suppose kami sampai Putrajaya petang tapi terlajak sampai malam..masing-masing dah selenge), terubat juga sebab dapat tambah ilmu tentang khasiat-khasiat tanaman-tanaman di sekeliling kita. Nantilah kalau aku ada masa aku share dengan engkau orang semua (rupanya banyak pokok disekeliling kita ni elok untuk kesihatan kaum wanita).Nak dijadikan cerita, masa kami dibawa melawat kebun aromaterapi ke hapa ntah, kami diberi kebenaran untuk ambil pucuk-pucuk, bunga-bunga & batang pokok..so masing-masing kemain terujalah petik sana petik sini sampaikan pokok serai wangi togel dikerjakan which is aku rasa kurang  'anggun' lah. Supervisor ladang pun sampai tak boleh nak kata apa..yang mencabut buat dunno aje ngan larangan dia. Kot ye pun orang bagi green light, agak-agak la kan. Apapun, layanan pegawai-pegawai kat Taman Herba tu memang terbaik..dapatlah kami bawa balik jus belimbing buluh, jus markisa & temulawak. Yang jus temulawak tu konon nak bagi mak aku..tapi dia suruh aku pulak yang minum..haha..bajet nak elakkan diri tapi tak dapat..apapun, jus tu elok je tak terusik lagi sebab aku still tak tergamak nak minum. Err..aku penakut pahit even orang kata rasa temulawak tu macam halia plus ada manis-manis sikit. So biarkan aku amik masa manis sendiri dulu ye. :P

Tang event PUSPANITA tu, macam-macam benda nak kena settle since aku under biro sosial yang dipertanggungjawabkan sebagai urusetia. Kitalah yang nak kena sediakan surat pelepasan dari Dato' Pengarah, mohon kebenaran guna dewan, handle hal ehwal mesyuarat, mohon kerjasama AJK untuk setiap tugasan yang berkaitan dengan event, buat poster, buat brochure, bagi bantuan pada AJK-AJK yang memerlukan, being part of techical person & lain-lain perkara yang terlibat. Semua tu dibuat dengan bantuan ahli-ahli senior yang banyak beri pandangan, guide, kritikan & support. Lagipun SU kami memang dah biasa handle such event, so dialah yang jadi floor manager & sumber rujukan. Seriously lepas habis je event, kepala otak aku dah terasa ringan-seringannya. Even ada unexpected cacat cela  once the event is on, overall semua yang hadir seronok & enjoy. Alhamdulillah. Aku pun malas nak fikir kalau ada orang still nak berbunyi ala-ala rumah dah siap tapi pahat berbunyi. Orang selalu nampak yang buruk tu lebih kan. Cakap memang senang, tapi cuba engkau pulak yang buat itu semua. Mesti superb kan? Nanti next event bolehlah kami-kami hand over all the task to you, okeh?

Hujung minggu ni kena gigih beramah mesra dengan assignment-assignment semula.

CONTEST : Gaya si comel berbaju raya


Anda ada foto anak-anak nan penuh gaya pelbagai ragam di hari lebaran? Walau sudah ditayang-tayang di dalam blog atau FB untuk orang menjamu mata, apa kata kita buat kemunculan semula khas untuk contest di atas. Sudah bermula sejak 25 September 2010 hingga hujung bulan ini. Terbahagi kepada 2 kategori - A : Beboys (Boys) & B : Gegurls (Girls).
Syarat penyertaannya adalah seperti di bawah:

  • Letak banner di sidebar blog/FB anda dengan link ke entri ini - DONE. 
  • Link BabyIbu dan Azzamoro dalam bloglist anda - DONE. 
  • Membuat entri mengenai contest ini diblog anda atau di wall FaceBook anda - DONE.
  • Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda bergaya dengan berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu) - DONE. 
  • Jika anda mempunyai beberapa orang anak, boleh upload satu (1) gambar untuk setiap anak. Sila nyatakan nama si comel dan umurnya. - DONE. 
  • Pertandingan terhad kepada si kecil berumur 1 hari hingga tidak lebih 4 tahun pada tarikh akhir   pertandingan.- DONE.
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke penganjur BabyIbu dan Azzamoro dan  juga semua penaja (no link back will be disqualified) - DONE.
  • Once semua syarat diatas settle, tinggalkan link entri anda di entri ini. - DONE.

Mudah saja bukan? So follow sahajalah apa yang penganjur hendak supaya kita tidak disqualified :-) Nanti terus kempunan..sobs..sobs..

Hadiah - hadiah yang menanti untuk kedua-dua kategori adalah :
    Tempat Pertama
    Tempat Kedua
    Tempat Ketiga
    5 Hadiah Saguhati
Hadiah-hadiahnya akan diumumkan kemudian, of courselah pihak penganjur mahu bikin surprise sama kita kan? Baru la ada thrill berperaduan, hehe!

Anway, pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik dan keputusan adalah muktamad.
Maka dengan ini, aku redholah dengan apa jua keputusannya..it's just for fun & nak memeriahkan suasana. Tapi kalau menang, hehehe(siapa la tak nak hadiah kan? kan?) sure seronok tak terkata kerana para penaja adalah superb-superb belaka!


Dan untuk si comel aku, inilah gayanya.
 TASNIM IMTINAN BT. MOHAMMED AFENDI
2 TAHUN 7 BULAN


Diakhiri dengan ucapan selamat bertuah untuk aku & juga kamu!

30 September, 2010

Muka palsu

Aku kalau dah meluat dengan seseorang, ekspresi muka memang ketara, cuba lah maniskan muka macam mana pun..memang akan nampak fake giler. Nak menyembang bercakap or bertentang muka pun aku tak kuasa. Memang aku layan acuh tak acuh punya. So..kalau ada yang terasa tu..faham-faham la ye.

27 September, 2010

Papan kekunci

Haih..mencik! Mencik!

/.,mnbvcxz\\';lkjhgfdsa][poiuytrewq=-0987654321`
Kalau engkau orang bijak bistari, HURUF apa yang tak memunculkan diri?
Hint terang-terang aku dah bagi.


26 September, 2010

Dunia baru

Dunia baru. Cabaran baru.

8 tahun dulu aku pernah lepaskan pengajian aku. Dilepaskan secara tidak rela hati. Juga dengan rasa serba salah. Serba serabut. Assignment banyak yang perlu dihantar. Kuiz & ujian bersusun menanti. Ditambah dengan menghitung hari untuk peperiksaan akhir. Tiba-tiba diminta keluarga untuk menguruskan soal berhenti, terus rasa gloomy.Hendak dibantah aku tak betah kerana mereka sangat berharap aku menerima tawaran kerja ini. Yalah, kerja kerajaan dan mereka rasakan itu satu jaminan. Rezeki aku katanya. Sementelah tawaran kerja yang diterima adalah sama dengan bidang yang aku study dulu, jadi tak perlu pening-pening beria. Tambahan pula, yang berkeja sambil belajar juga ramai. Boleh ikut jejak mereka.  Pendek kata, nothing to lose - Itulah hujah orang tua aku.
Walau bercucuran air mata, walau tensi kerana dipaksa (waktu tu aku rasa macam kena reverse-physcology aje dengan mak bapak aku), walau cemburu melihat teman-teman lain bakal menggengam ijazah dan bergelar siswa-siswi ..aku turutkan jua. Konon bajet tak mahu jadi anak derhakalah kaedahnya.Namun hakikatnya waktu itu, memang aku marahkan mak ayah aku. Aku marah sebab mereka tak faham cita-cita aku - nak grab a degree then baru kerja even kena jadi kuli batak sekalipun aku rela (konon semangat nak gained experience, biasalah jiwa orang muda). Aku marah mak ayah aku sibuk-sibuk call JPA tanya pasal penempatan aku then minta JPA tempatkan aku kat SUK Pahang konon dekat dengan rumah & keluarga kerana akhirnya aku tercampak ke Pekan nun (masa lapor diri kat SUK tu, kerani kat situ siap bagitahu aku lambat sebab orang lain dah 'chop' penempatan pilihan masing-masing). Aku rasa marah juga pada mak ayah aku kerana aku terpaksa bekerja seorang diri, sebatang kara sebagai personel IT yang harus pandai tentang macam-macam benda sedangkan aku lack of experience. Dunia kerja dan latihan praktikal adalah berbeza, apatah lagi dunia pelajar. Teori dan praktikalnya tidak sama. Mereka melihat aku sebagai hebat, punya harapan yang tinggi menggunung untuk aku merealisasikan harapan mereka. Macam aku tahu segala-galanya, petik jari saja. Walhal mengigil kepala lutut kalau kena attend meeting melibatkan para ketua. Sedangkan aku masih sukar menerima takdir diri. Antara kelemahan & situasi yang menghimpit diri, aku seperti bukan aku. Aku buntu memikirkan jalan penyelesaian untuk memulakan hidup baru.
Aku pernah merancang untuk sambung belajar. Cadangnya hendak cari tempat belajar yang berdekatan sahaja kerana aku tidak yakin untuk komited berulang-alik dari Kuantan ke KL misalnya kerana itu memerlukan pengorbanan yang lebih dari segi masa, tenaga dan ongkosnya..tapi tak berjumpa dengan kursus yang bersesuaian. Maka perancangan terus tertangguh begitu sahaja.
Dan bila difikir-fikirkan semula, aku merasa rugi kerana tidak menciptakan ruang kepada peluang yang ada. Kalaulah aku tahu bertukar tempat kerja bukanlah seteruk yang aku bayangkan mungkin aku sudah lebih lama menjadi orang Putrajaya. Mungkin aku punya lebih banyak peluang untuk belajar  menjadi pekerja yang cemerlang. Hmm..kalaulah dapat aku putarkan masa...

Okay...okay, sesi penceritaan secara sedih medih skema tak bermaya aku stopkan ye?

Kini, aku dah tak marahkan mak ayah aku. Aku dah tak fikirkan nak putarkan masa. Aku percaya semua yang terjadi sudah ditulis begitu, nothing to be regret with..semua ada hikmahnya. Aku belajar mengenali kesilapan, kelemahan & kekhilafan aku. Aku sedar yang aku perlu mengubah keadaan bukan menunggu keadaan berubah untuk aku. Aku gembira dapat belajar banyak benda di tempat baru. Dan kerana itu, aku mengorak langkah melaksanakan impian untuk menyambung pengajian. Diri terasa kerdil (walaupun hakikatnya aku adalah golongan 'Giant' ooo, err ayat masih skima seadanya..sesiapa yang membaca..redhakan aje la ye.) kerana baru terhegeh-hegeh hendak mendapatkan sarjanmuda sedangkan orang lain yang seusia aku sudah mengejar master/PHD. Better late than never, ye dak? Ate ayat nak menyedapkan ati kaedahnya. Huhu. Coursemates aku kebanyakkan adalah angkatan 20-an, dan aku adalah beberapa kerat angkatan 30-an yang menambahkan persaingan..acece (bajet competitive la konon..iyolah tu :P). Mujur En.F takda tentangan. Dia ok sahaja. Alhamdulillah. Yelah, aku tak mahu ada yang dok fikir aku ni ikan-sendiri(selfish) sebab sibuk sangat nak sambung belajar sedangkan sepatutnya bagi peluang tu pada dia. Bab ini kami sudah bermusyawarah dulu ye. As for mak ayah aku diaorang sokong aje apa-apa yang terbaik untuk aku & keluarga. Family in law aku pun sama. Hopefully dengan berkat doa & restu mereka aku berjaya lah hendaknya. Yang lawaknya, respon pertama ayah aku bila aku bagitau aku dah dapat tawaran belajar, disuruhnya aku buat cermin mata..siap nak sponsorkan lagi. Motif? Dia kata dah la aku kerja hari-hari mengadap komputer, aku rabun malam & silau so mesti kena pakai spek. Sekali pergi check, aku tak rabun cuma ada masalah nak kontrol pembesaran & pengecilan anak mata..tu pasal aku tak tahan silau. Tapi ayah aku macam tak puas hati pulak..keh keh keh. Patutnya dia bersyukur la sebab duit dia selamat kan? Hurm..gamaknya waktu tu dia dalam mood nak buat amal jariah kot.

Aku pulak masa hari pertama kelas bermula, masa nak tidur boleh hati kama teringatkan si kinting yang aku tinggalkan kat mak aku. Mak ngan ayah aku pulak dah sebut-sebut nak ambil si kinting bawa balik Kuantan bila ayah aku pencen hujung tahun ini. Owh tidakkkk!! Hahah..mahu makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur tak lena kalau berpisah dengan si kinting lelama cenggitu..ai tak rela!  Tak tenang la aku nak kerja & study nanti...uhuks! Hmmm..aku dok pikir ginilah hidup aku untuk  3-4 tahun lagi. Banyak yang perlu dikorbankan dan dilepaskan. Sabar Nina..sabar. Orang lain boleh, takkan engkau tak boleh. Even kalau tak boleh pun engkau kena boleh-bolehkan (+_+).

Semoga catatan ini boleh menjadi catatan peribadi yang memberikan kenangan masam-masam manis pada masa depan :-) Kerana yang masam-masam manis seperti kek lapis itu adalah enak untuk dimakan dan yang pahit itu adalah sukar untuk ditelan.

21 September, 2010

Bertamu dan menerima tetamu

Ada juga kawan-kawan yang bertanya, "Kau tak buat open house ke?".  Open house atau tidak, kalau nak datang beraya, datanglah dengan satu kondisi, inform dahulu. Itu saja. Eh, kena la inform..kalau dibuatnya aku keluar beraya, engkau orang juga yang hampa. Kalau aku ada di rumah pun, sesiapa yang datang terjah secara tiba-tiba kena redha lah kalau hanya  dapat minum air sirap dan makan kuih raya sahaja (p.s : sementara stok masih ada). Lebih malang lagi kalau serdak kuih raya aje yang ada, maka tuan rumah jamu air teh o panas dengan biskut meri ajelah ye?

Sabtu lepas aku berkesempatan berkunjung ke rumah terbuka my long-time-no-see friend. Punyalah lama kami tak berjumpa, kali terakhir adalah sewaktu di tingkatan 4 ketika dia membuat kunjungan mesra selepas berhijrah ke MRSM. Mukabuku telah menemukan kami semula. Dulu-dulu, dialah yang komplen tak betah duduk sebelah aku sebab aku pendiam gila. Hampir-hampir tensi dia dibuatnya. Hahah. Kemudian, entah macam mana kami boleh kamceng dan mempunyai geng yang dipanggil 4 sekawan yang semuanya riuh kecuali aku. Lama kelamaan aku pun dapat tempias keriuhan mereka. Itu aku klasifikasikan sebagai pengaruh baik kawan-kawan :-) Walaupun hanya 3 dari 4 sekawan yang bertemu, i'm happy. Ada rezeki, tiada aral, kita berjumpa lagi. Aku boleh katakan ini adalah rekod peribadi kerana adalah sangat jarang aku punya kesempatan untuk bertemu dengan kawan-kawan sekolah.

Niat di hati adalah untuk mencilok gambar dari FB tuan rumah, tapi hingga sekarang aku masih tertunggu-tunggu. Disebabkan penantian itu satu penyeksaan, maka aku putuskan tiada foto untuk menggambarkan cerita di atas.

Setelah berkunjungan ke rumah orang, orang pula datang berkunjung ke rumah aku. My BFF & officemates request mahu datang beraya, maka aku masaklah hidangan yang cepat & mudah untuk menjamu tetamu. Alang-alang dah masak tu, aku masak lebih sikit & jemput jiran & kawan-kawan aku & En. F yang berdekatan.

Mihun sup

Fettucini bolognese

Kuih raya - hasil tunjuk-tunjuk, air tangan sendiri serta ihsan ibunda

Buat teman-teman & jiran tetangga yang datang beraya, terima kasih di atas kesudian menjenguk teratak aku sekeluarga. Kalau ada yang terkurang tang layanan ke, sup tak kaw ke, bolognese sejuk siak ke, ais krim cair meleleh ke..maaf bebanyak ye! Jangan serik nak datang lagi ok. Nanti aku asah skill masak menu yang power rangers pula. Nom! Nom! Nom!