06 January, 2010

Sentap!!

Aku sentap amat bila ada orang kata aku tak pandai jaga anak. Sebabnyer anak aku buat peel merengek,melalak dan mengadu "akit..akit" sambil menggaru seluruh badan. Kat badan si kecik ni, sana sini ada ruam. Muka dia pon dah comot berbiji ruam. Paling kronik kat leher, montot ngan peha. Kesian. Semalam memang ada ruam-ruam kat badan dia tapi tebal,tak banyak, pagi tadi pun sama. Cuma petang ni pulak menjadi-jadi. Anak aku memang suka menggaru, dari ruam terus jadi luka, pastu kena pulak air..mesti lah pedih. Maunyer dia tak meragam cenggitu.
Tetiba aku kena sedas, macam aku yang saja biarkan badan anak aku jadi menggerutu. Waddahek! Bukan aku tak penah bawak pegi jumpa doktor, doktor sendiri dah sahkan anak aku ni jenis kulit sensitif. Memang losyen calamine, krim ruam & minyak gamat sentiasa ada. Lampin pakai buang seboleh-bolehnya dipastikan tak sampai lencun, penuh atau layut. Memang ada jugak time terbabas tapi aku seboleh-boleh cuba elakkan.

Bila anak aku buruk-buruk, sakit-sakit..sikit-sikit sabitkan aku..pemalas,tak pandai jaga anak, tak prihatin..yada..yada..yada! Habis kamu tu jaga anak kamu tahap 1st class sangat ker? Enuff is enuff. Makan boleh sebarang makan..cakap jangan sebarang cakap okeh!! Toleransi aku dah sampai hadnya. Aku tahu aku bukan ibu yang sabar sangat, bukan ibu yang mithali sangat, bukan ibu yang poyo nak mampus sampai anak tak boleh dikutik sikit, anak tak boleh menggaru badan sikit, anak tak boleh merengek sikit..terus aku gelepar tak tentu pasal. Ye, aku bukan ibu yang perfect tapi aku akan terus belajar & berusaha ke arah itu kerana aku kasih,cinta dan sayang amat pada permata hatiku. Kamu jangan ingat kamu sorang saja yang ada perasaan-perasaan itu. Kalau kamu ketepikan perasaan aku, aku tong-sampahkan kebaikan-kebaikan yang telah kamu taburkan pada aku tahu! Budi dibalas benci nanti. Erk..sudah..sudah! *Istigfar dalam hati*

Note: Hati dah sakit, kepala otak aku pun dah mula rasa sakit-sakit. Haih!

8 comments:

  1. hei nina..sabar je lah..aku pun penah rasa cantu even aku ni br jd mummy tp aku alwiz learn from mistakes!! kita muda lagi(muda konon hehe) n byk kena blaja.try n error..emmmm..buat bodo je ngn apa org ckp..k??
    p/s laki aku suka ckp aku x reti jg anak..try dia jaga lak?? tah2 terlangkup anak tuu di jaganyer..xdernya aku nk biarkan papa dia jaga..mmg x reti langsung heee

    ReplyDelete
  2. tes sket ank dia bisu n pekak kot sbb tue x merengek ahahha itu normal la

    ReplyDelete
  3. hahhaa...a'ahkan betoi gaks tuh cik anna...hik3!

    kulit sensitip ek? cer akak pakaikan tasnim sabun mndi EUCERIN. tp mahal sketla...neh sabun tuk kulit sensitip...lala pown tgh guna skang neh...hehhee

    ReplyDelete
  4. Hohoho...veri the hazabbb...sapa la yang komen si kinting tuh..sabar,,,proses perkembangan, sakit pening budak tak sama...mbe si'pengata' aka tak sayang mulut atau mulut tahap longkang tuh tak tau.. kot...

    ReplyDelete
  5. sian ko..sabo je la manusia yang sengal itu...dah la bz bodi..bahasa2kan org lagik...takper2..tuhan tu maha adil..kita lagi paham anak kita camner kan..yer la..kita yang lahirkan..

    ReplyDelete
  6. Puja : yup betol, try n error. Anak 1st la tempat kita nak menimba ilmu & gain experience jadi ibu. Huhu. Bukan senang oo jaga anak. Biar kita yang terlangkup jgn anak yang terlangkup.Huhu. Okeh puja..ko pon sabar jugak k. Tetiba aku sabo kan orang pulak. Huahuahua.

    anna : sesetengah orang serabut dengor budak merengek, tu dia gelepar. Haha!

    lala : Owh ye ke Lala. Nanti akak try na.

    tini : sebelum ni dah sabo la kak. dah buat muka lembu, muka penyu. Kali ni sbb dah tak leh nak bermuka-muka, aku balas le. Tapi tu le kak..bebudak ni lain perkembangannya, tahap kesihatannya.

    nat : hehehe, tu la. Tapi kekadang sbb orang lain tu dah ada pengalaman, dia pk dia lagik tau segala.

    To all, tengkiu for ur advices & support.

    ReplyDelete
  7. Adakah ini merefer Mama Julie dahlan ke sapa nih ... adeh stement ganas ni ... takpo takpo :)) kalo tak puas ati meh aku tolong tampokan sapa yg komplen banyak tu. Org lain aku leh tampokan la tp kalo mama julie dahlan tu ko tampo sendirila tak bani aku :)) hahahahahahahha :))

    ReplyDelete
  8. along : bukan la weh...wrong person. tak baik ar nak tampo ibu kandung..esok-esok kang tasnim lak tampo aku.

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)