14 February, 2010

Fuh lega! It works!

Lappy En.F sudah pulih seperti sediakala. Kiranya tips yang aku dapat bukanlah omongan kosong. Jadinya kalau ada antara kamu yang mengalami masalah cecair tertumpah ke atas laptop, boleh cuba cara-cara ini :

1. Matikan ur lappy..er..maksud aku shut down lah. Kemudian offkan semua power pada kabel yang berkaitan. Keluarkan bateri. Kalau engkau orang takde dengar bunyi seperti letusan kecil (shor circuit) atau keluar asap (jangan dok gabra nak panggil bomba, nanti bomba datang berlumba-lumba..naya dia :P), sila la terus angkut lappy engkau orang ke bengkel ye (kedai servis komputer berhampiran). Kalau tak, sila ikuti langkah 2.

2. Lap lah permukaan lappy dengan kain. Kalau ada alat, bolehlah jadi pomen, remove the removeable parts form the lappy i.e power cord, printer and mouse cables, the floppy drive, CD drive, modem cards and battery. Kalau tak, cukuplah sekadar remove the keyboard frame. Gunakan kain yang lembut untuk lapkan air yang meresap kat komponen-komponen tue. Jangan la pulak gosok beria-ia kang jahanam pulak. As for my case, aku tak bukak pon sebab air yang tertumpah suku cawan dan air itu adalah air kosong.

Notes:
i)  Kalau engkau orang spesis pandai bukak tapi tak pandai pasang, lupakan ajelah hasrat nak jadi pomen ye. Kang dapat title, 'seperti tikus membaiki labu' pulak. Tak pepasal jadi 'cik ti'.
ii) Kalau lappy engkau still under warrannty, better pegi antar kedai la. Jangan nak memandai tak tentu pasal.

3. Keringkan those parts & ur lappy menggunakan hair dryer atau just let it dry under cahaya suria. Letak la lappy engkau orang tepi tingkap ke, depan pintu..janji dapat cahaya matahari untuk keringkan ur lappy. Kalo engkau orang berani jemur ur lappy tetengah laman, silakan. Jangan gelabah plak kalo ko tengok lappy engkau orang tu tetiba je ghaib.

4.Keringkan ur lappy selama 2,3 hari. Tapi kalau rajin nak jadi penunggu, boleh je keringkan ur lappy tu selama yang engkau orang mahu. Huhu. If nasib engkau orang baik, once engkau orang dah pasangkan balik those parts ( bagi yang mempomenkan lappy mereka) & bateri, Insya Allah ur lappy dah boleh berfungsi seperti biasa.

5. Bagi yang tertumpahkan air yang manis atau makan honey star dengan susu contohnya, nak tak nak memang kena bukak ur lappy la. Buangkan kotoran memana yang meresap tu. Then cucikan (read: lalukan air) komponen-komponen ur lappy dengan air suling. Air suling ye. Bukan air paip kerana air paip mengandungi mineral yang boleh memberi kesan kepada ur lappy performance later on, even u've dried it out.  Lepas tu, baru boleh keringkan. Sebab kalau tak bukak, konpom bendalah tu melekat atau mengeras kat dalam ur lappy. Paling tragis, kalau sang semut datang menghurung. Masa tu sila siapkan duit untuk shopping kat Low Yat ker, Digital Mall ker, mudah.com.my ker, eBay ker atau mana-mana tempat yang sewaktu dengannya ye.

6. Gud luck!

No comments:

Post a Comment

care to drop a comment? thanx! ;-)