24 February, 2010

Soseh-soseh dari ceruk dapur : siri II


Mulut ni dah herot-perot menahan diri nak bersoseh-soseh. Ehem-ehems..mesti ada yang bajet aku ni kaki kepoh? Pendiam tapi kepoh. Begitukah? Ini tajuk entry saja lah. Kalau nak banding dengan watak Nabila dalam Na O Mei tu, jauh kepoh minah tu la. Kepoh kepochi. Rasa macam nak cili-cili. Emo pulak. Hahah. Sebenarnya jari-jemari aku ni yang dah kepoh, dah mengigil-gigil nak menaip kat blog. Bajet macam tanpa blog, pincanglah hidupku ini. Serius weh.

 
Tetiba je gambar megi goreng ni mencelah. Assalamualaikum. Ini sarapan pagi Sabtu yang lepas. Walau 8 ratus kali goreng ini megi, tada boley celen itu mamak stall Pandan Jaya punya juga. Tapi itu  adalah di tahun 2000. Poodahchait, lagi mau cakap ka?

Ditemani oleh hidangang kepok lekor Losong maghi. Minyok mercik abih kak dapor taing gorem kepok nih. Mujur la ambe dok amik tudung kukuh wak perisai. Ambe ghase le ni kepok losong dok dak maner doh. Beh g kepok lekor kak area Pagor Besi kalu dok kat area KT. Kepok Kemamang pong beh. Kalu jauh ngat nok maghi sane, singgoh je kat Chendor atau Tg. Lumpur kak Kuantang nung. 

Lunch Sabtu
Aku masak sup tulang, telur dadar, ikan masin dengan sambal belacan sempoi. Tulang adalah pemberian jiran sebelah rumah merangkap opismate. Ikan masin pulak adalah pemberian sepupu aku. Dia dengan hubby dia PJJ. Laki dia kat Labuan, dia kat PJ. Asal balik sana, dia dok pakat borong ikan masinnnnnn buat souvenier. Aku tunggu jugak kot dia nak bawak balik udang galah ker, udang kara ker..hahaha! Eh aku ni, orang dah bagi bukan nak bersyukur, banyak bunyi pulak. Huhuh. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Moga murah la rezeki kalian ye.

Aku ni kalo tak tayang air macam tak sah pulak. Minggu lepas memang mood aku nak minum jus buah-buah aje so aku pun kisar epal, limau, tomato & strawberi, campoq sekali. Tapi strawberi tu sebiji je la. Belen buat kek hari tu. Hihih. Nyaman dong.


Lunch Ahad

Daging masak ketumbar. Harap tuan punya resepi tak marah aku letak nama resepi sesuka hati. Apapun, thanx for sharing ye Ayu. Senang, sedap & mudah. Before this, aku prefer daging dimasak black pepper aje, tapi sekarang sudah ada new option. Best..best.

  
Kailan ikan masin yang layu-mayu. Lately aku perasan tekak aku memang terliur dengan apa-apa sayur yang dimasak secara ikan masin. Sayuran hijau pulak tu. Pecah rekod aku nak makan sayur-sayur ni. Sayur + ikan masin = Salty vege.


Kari ikan tenggiri. Dah lama sangat tak masak masakan stail gulai-gulai ni. Sebenarnya nak cari ikan jebong kat pasar tani, tapi tak jumpa pulak dengan ikannya. Aku pun ingat-ingat lupa ngan rupa ikan jebong ni. Dah le aku ni boleh dikategorikan dari golongan yang buta spesis ikan kat pasar. Mesti tengok label punya. Kalo takde label, konpom ikan talapia aku ingatkan ikan merah. Pastu konpom sup ikan merah jadi fail. Tapi buta-buta aku pun, aku takde la sampai bagi ikan gosok gigi  cam Hamid Gurkha dalam filem Kangbelu tu. *Tetiba bagi fakta tak relevan*

Selingan - My dear kinting
On the way to Putrajaya Carnival. Pekena susu sepam dulu. 

Habuan pertama. Beyon Spenderman Spiderman. Kejap je dia beria pegang. Lepas tu, aku yang jadi tukang pegang merangkap tukang kejar belon. 

Pantang jumpa traktor, mesti nak test drive. Masa ni tengah bagi high beam kat orang lalu lalang. Erm, traktor ada high beam ker eh? Memula takde saper pon naik traktor ni. Lepas anak aku naik, dah anak orang lain pon nak naik sama. Lantak situ.

Bukan main suka tengok burung-burung nih. Kami nak ajak dia pegi booth lain pon dia siap lenting-lentingkan badan. Sikit je lagi dia nak kena sekeru. Huhu.

Hajat di hati sebenarnya nak tengok belon panas, tapi dah termissed sebab kitaorang pegi sana dah lewat.Sebabnya kami malas nak berpanas. So tunggu cuaca bebetol redup baru keluar. Jadinya lepas maghrib, pusing-pusing tapak jualan & pameran then terus blah. Anak aku time tu pulak dah mengamuk-ngamuk nak naik atas stage. Haih. Kena tunggu tahun depan pulak la nak tengok belon panas lagi.

 Ketika ini
Badan penat, baru sampai rumah dari out station. Kepala berat, pening. Hidung tersumbat, selsema. Tekak kering, gatal, loya. Esok, lusa kerja. (+_+)

3 comments:

  1. wahhaha sure kulit betambah cantik asik mkn jus jerk

    ReplyDelete
  2. anna: kalau amalkan slalu, boleh la. akak ni ikut mood je,x dapek la kulit cenggitu.heheh.

    solehah: salam kenal solehah. cuba la buat.sedap.

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)