26 April, 2010

Malang tidak berbau

Hati-hatilah kamu sekiranya ingin menyinggah makan di hentian rehat Tol Sungai Besi (dari arah KL). Ala..yang ada KFC & kedai Dunkin Donut tu. Kalau hari itu ditakdirkan kamu menerima malang yang tidak berbau di lokasi yang tersebut, nasib kamu adalah sama seperti aku. Selepas bersuka-ria bermain air di Desa Waterpark, kami bercadang untuk pergi melawat makcik aku yang sudah selamat bersalin. Jadinya untuk menjimatkan masa dan dalam masa yang sama, untuk mengenyangkan perut..kami decide untuk makan di KFC Tol Sungai Besi dulu (memanglah dah makan time kat Desa Waterpark tapi tak cukup kenyang). Parent aku parking kereta betul-betul depan restoran tu, kami pulak parking kat area kedai Dunkin Donut, lot paling tepi sebelah jalan KFC drive thru.  Hahah..spesifik giler describe lokasi parking lot. What to do, it's a typical me :P Kebetulan, lot tepi itu aje yang kosong waktu tu.

Kami keluar & kunci kereta seperti biasa. Tapi kami kunci secara manual aje sebab yang remotenya dah tak berfungsi. Terus berjalan menuju ke KFC tanpa menyedari kami diperhatikan atau mengesyaki apa-apa. Lepas dah kenyang makan-makan, bila En.F nak masukkan kunci dia perasan yang tempat kunci dah terangkat, macam kena umpil. Kemudian barulah kami perasan, bebarang dalam kereta dah berubah. Monitor DVD player dah terbuka , DVD Upin Ipin si kinting dah berterabur, beg bakul barang si kinting pun dah tunggang terbalik. Confirm..confirm. Confirm kereta 'bulldozer' semut itam kami dah kena pecah masuk. Check punya check, telefon bimbit aku nan usang sudah lesap. My mistake sebab terlupa nak bawak keluar sekali tadi. Kebetulan telefon tu duduk terselit di celahan lampin pakai buang & botol susu si kinting. Aku ni pulak memang bukan jenis yang akan usung telefon ke hulur ke hilir jika tak perlu. So, memang jadi habuan si pencopet la jawabnya. 'Selamat'. Kami check pulak kat bonet. Beg pakaian jenama Jusco reusable shopping bag juga telah lesap. Di dalamnya terkandung telekung solat Makcik Juli, toiletteries si kinting & aku, baju si kinting (pemberian si mak ngah yang baru pertama kali di pakai), track suit buruk aku,  dan yang paling berharga, kamera pemberian my FIL.

Haih. Nak marah-marah pun takde guna. Si pencuri sudah lari entah ke mana. Tiada saksi. Tiada CCTV. Diri sendiri cuai juga sebab tak ambil langkah berjaga-jaga. Kawasan yang tenang jangan di sangka tiada 'jibauk'nya. Barang yang hilang pun bukan boleh diperolehi kembali. Kereta jahanam sudah. Makanya kami redha & pasrah.  Mungkin ada khilaf kami di mana-mana. Terima juga ini sebagai peringatan & pengajaran. Bak kata MIL, halalkan saja. Balasan itu biarlah Dia yang tentukan. Aku bersyukur kerana hanya barang biasa yang hilang. Nowadays, ada kejadian curi yang lebih buruk dan dashyat hingga mengorbankan nyawa atau menyebabkan trauma..alhamdulillah, kami tidak mengalami itu semua dan mohon dijauhkan & disimpangkan terus dari kejadian sebegitu, amin. Anyway, kunci semut hitam akan dibaiki esok hari.

Benarlah, malang tidak berbau. Malang juga tidak berupa. Bila-bila boleh jadi. Boleh jadi di mana sahaja. Boleh menimpa siapa-siapa. Tapi aku harap kamu tidak menjadi mangsa.

4 comments:

  1. tiada ler gambo kenang kenangan kiter bersuka ria di desa water park..takper ler..tapi jimbek tul... sebelum ambik lain kali kasi ler aku apload dulu gambo n vedio tasnim tuh... huhuhu ilang sudah segala vc n pic kenangan....sop..sop..sop.. takper janji ko selamat..

    ReplyDelete
  2. Manusia camni mmg mengampangkan sungguhkan! Mmg! Dok kete perati org dan menjahanamkan reta org. Semoga mereka di cucuri rahmat bila nak mati kelak. Amin.

    ReplyDelete
  3. erksssss ............ kena extra hati2 lagi lps nieh

    ReplyDelete
  4. lely : hilang kamera takpe..jgn hilang nyawa sia-sia..uhuks!

    along : Amin. Bisa lagi membinasakan.. :-)

    diana : yup, kat mana-mana pun kena take extra carefull. Manusia la ni sanggup buat apa sj. ramai pesakit jiwa.

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)