06 May, 2010

Tumbuhan beracun?!

Aku terima emel ini dan terasa ingin berkongsi dengan engkau orang terutama kepada ibu-ibu & bapak-bapak budak.

Emel tersebut adalah lebih kurang berbunyi seperti ini
" I almost lost my daughter who put a piece of the leaf of this plant on her mouth and her tongue swelled to the point of suffocation. This is one plant but there are others with the same characteristics of coloring. Those are poisonous and we should get rid of them. Please watch out for our children. As we all leave our children home in the hands of helpers, we should give them a safe environment where they can play."

Inilah tumbuhan yang di maksudkan. Ini pokok puding kan? Tak sangka pulak pokok ni beracun. Dah nama pun pokok puding, bunyi macam mesra alam gitew kan? Lagipun dari kecik aku memang dah biasa tengok orang jadikan pokok ni tanaman hiasan kat kawasan rumah atau pejabat. Aku dulu siap kutip daun ni main masak-masak atau jual-jual. Kira lagi lebar daun, lagi tinggi la nilai 'duit' tu. Lagipun spesis pokok puding ni ada macam-macam bentuk & warna. Jahanam pokok orang kami kerjakan.

Nama saintifik si puding ini ialah Codiaeum variegatum. Kebiasaannya didapati di Rwanda dan mengandungi racun yang boleh membunuh terutamanya kepada kanak-kanak. Ia boleh membunuh seorang kanak-kanak dalam masa kurang seminit dan dewasa dalam masa 15 minit. (Huh, dah ler rupa tak seberapa..beracun pulak ko ye.) Jika tersentuh, elakkan menyentuh mata kerana ia boleh menyebabkan buta - sementara atau selamanya. (Oh my..oh my! Err tapi aku tak pasti ini tersentuh daun aje ker atau terkena getahnya ker atau apa.)

Untuk penerangan lanjut boleh klik gambar di bawah.
Taken from here.

Okey, aku sertakan jugak link untuk senarai tanaman lain yang merbahaya kepada kanak-kanak. Klik sini. 
Some of the plants from the list tu bukanlah merbahaya secara keseluruhannya, contoh macam pokok kekwa..yang beracun daun dia tapi bunga dia kita boleh buat teh kan?
Kalau dah tanam atau nak tanam jugak, kena pastikan pokok tu ditempatkan di kawasan yang terhadang atau tak dapat dicapai oleh anak. Ajar anak-anak kita supaya tidak masukkan apa-apa bahagian dari tanaman tersebut ke dalam mulut. Bagi anak-anak yang dah besar, bagitahu sebabnya. Apa yang penting, kita kena aware dengan kebaikan dan keburukan sesuatu pokok/tumbuhan tu sebelum menanamnya.

Boleh juga get info dari website En.Fazlisyam di sini.

Chempaka aurora : Aku takut tengok pokok paku pandan yang bebesar tu sebab dulu Makcik Juli pernah cakap itu pokok tempat pontianak suka lepak. Akakaka. Ntah ye ntah idak. Ntah-ntah mak aku tu saja memandai sebab pokok tu kan spesis pokok menumpang kat pokok-pokok besar. Wallahualam.

4 comments:

  1. salammm...
    erk!!biasa kan orang tanam pokok ni!!??
    kat rumah kita pun ada..
    sah kena derma tempat lain balik nanti..
    :)

    ReplyDelete
  2. wsalam..hi puan dokter :-)
    tu la..mostly semua rumah buat pokok ni pokok perhiasan. Tak pernah terpk pun pokok ni bahaya. Hurm..ada anak kecik eh?

    ReplyDelete
  3. yekew?? kita tatau pn..sebe bek bc blog ko ni! umah kita xder tanaman pun..hehehe

    ReplyDelete
  4. aku pon memula taktau..tapi dapat satu emel member forward. At least, lepas ni kita lebih aware ngan persekitaran kita.

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)