21 August, 2010

Conteng jangan tak conteng

Inilah pekerjaan si kinting bila aku leka-leka. Dia kata nak menulis, siap mintak pen..so aku bagi la buku & pen untuk dia tulis (actually lukis bulat-bulat ..tapi dia panggil tulis ). Dan inilah hasilnya...

... contengan abstrak di kaki. Jenuh aku nak mengonyohnya. Mujur dia pakai  baju & seluar, so takat tu aje yang mampu dicontengnya. Kalau dia ber'diaper' aje, mau penuh satu badan dia mencakar. So sambil-sambil mandikan si kinting, aku bagitau dia..lain kali jangan 'tulis' kat kaki, orang 'tulis' kat buku aje. And si kecik tu pun kemain mengangguk lagi tanda faham.

Itu kejadian seminggu dua yang lepas..tadi dia minta pen & buku nak menulis lagi. Bila aku hulurkan pen, spontan aje si kinting menjawab, "Angan tuwisy kaki kan?" - jangan tulis kaki kan?. Dia ingat lagi nasihat aku ke dia tu rupanya. Hehe.

So dia pon mencontenglah seperti biasa. Siap minta aku lukiskan tangan dia. Maksudnya dia tekap tangan pada buku & aku akan buat garisan ikut tekapan tangan yang dia buat. Mujur dia tak mintak lukis kaki..selalu mesti dia mintak secara pakej. Bila dia dah puas aku layan dia, dia duduk tengok TV and aku seronok layan FB. Tup-tup aku tengok dia pulak yang seronok kalerkan mulut dia dengan pen tu. Adess.


Konon pakai lipstick dengan eye-liner la tu. Gamaknya dia fikir, ibu kata tak  boleh 'tulis' kat kaki tapi 'tulis' kat mulut & mata mesti ok. Hurms...logik gak kalau dia fikir macam tu. Aku la kena lebih pandang ke depan sebelum nak cakap or ingatkan dia dengan sesuatu.Macam-macam la telatah anak-anak ni kan?

No comments:

Post a Comment

care to drop a comment? thanx! ;-)