16 October, 2010

Cerita tak bergambar

Bermula awal bulan ini kesibukan adalah teman setia. Hurm..sibuk ke? Aku rasa macam sibuklah juga sebab rasa macam 24 jam sehari adalah tidak cukup, itu nak buat..ini nak buat, itu nak fikir ini nak fikir sampai senak kepala otak & hati tak tenteram (tapi orang nampak macam aku endah tak endah aje, saja la acting cool kunun-kunun :P)

Mana nak handle aktiviti & event PUSPANITA, nak buat preparation untuk mesyuarat berganda di Pahang & Selangor, mujur aku just kena attend mesyuarat kat Selangor. Dah kena stand by untuk buat tindakan susulan hasil dari mesyuarat hari tu..ada la 2,3 daerah kami kena turun nanti untuk pemantauan & bantuan teknikal. Nak entertain negeri-negeri lain yang report pasal fault log lagi. Malam-malam attend class lagi, nak buat assignment lagi ( which is aku tak sempat nak buat, just sempat print..baca & discuss soalan aje & aku terpaksa skip class programming sebab ada masalah regarding PUSPANITA matter, hurms..mujurlah ada classmates yang sudi nak share their notes..tengs ye kawan-kawan!),  and kelam-kabut since mak aku tak dapat babysit si kinting untuk 3 hari (dia teman ayah aku attend majlis persaraan kat KL..sakan depa stay kat The Legend..bagi can la depa berhoneymadu..huhu!).

Dulu masa kat officce lama, aku tak tahu pun kewujudan PUSPANITA nih..'lame' giler mak noks. Takde siapa ajak aku join pun, aku tau pun bila akak-akak kat office sibuk berlatih menari poco-poco. Aku pulak dok ingat aku tak layak nak join kot sebab belum masuk kategori akak-akak lagi time tu..hahah! Tapi bila PTD baru masuk, dia yang muda remaja macam aku automatik di'join'kan. Apakah? Gamaknya sebab aku ni tak masuk 'click' kot..oklah, whatever. Then bila pindah masuk office baru, aku nampak kelab PUSPANITAnya lebih happening. Kemain beria officemate aku ajak join. Aku pun join. Aku tau ada sesetengah muda-mudi cakap PUSPANITA ni poyo hoyo. Aku pun skeptikal macam tu juga tapi pepandai la kau bawak diri kan. And bila dah join, dah attend meetings, dah join activities depa, it's not so bad though. Apa-apapun, tepuk dada..lu pikir la sendiri.

So antara aktiviti yang aku join tu adalah lawatan ke Taman Herba Perak, Batu Gajah. Even aktiviti tak seperti yang dirancang, panas, penat & rasa bersalah sebab menjebakkan 3 officemates aku untuk turut serta (suppose kami sampai Putrajaya petang tapi terlajak sampai malam..masing-masing dah selenge), terubat juga sebab dapat tambah ilmu tentang khasiat-khasiat tanaman-tanaman di sekeliling kita. Nantilah kalau aku ada masa aku share dengan engkau orang semua (rupanya banyak pokok disekeliling kita ni elok untuk kesihatan kaum wanita).Nak dijadikan cerita, masa kami dibawa melawat kebun aromaterapi ke hapa ntah, kami diberi kebenaran untuk ambil pucuk-pucuk, bunga-bunga & batang pokok..so masing-masing kemain terujalah petik sana petik sini sampaikan pokok serai wangi togel dikerjakan which is aku rasa kurang  'anggun' lah. Supervisor ladang pun sampai tak boleh nak kata apa..yang mencabut buat dunno aje ngan larangan dia. Kot ye pun orang bagi green light, agak-agak la kan. Apapun, layanan pegawai-pegawai kat Taman Herba tu memang terbaik..dapatlah kami bawa balik jus belimbing buluh, jus markisa & temulawak. Yang jus temulawak tu konon nak bagi mak aku..tapi dia suruh aku pulak yang minum..haha..bajet nak elakkan diri tapi tak dapat..apapun, jus tu elok je tak terusik lagi sebab aku still tak tergamak nak minum. Err..aku penakut pahit even orang kata rasa temulawak tu macam halia plus ada manis-manis sikit. So biarkan aku amik masa manis sendiri dulu ye. :P

Tang event PUSPANITA tu, macam-macam benda nak kena settle since aku under biro sosial yang dipertanggungjawabkan sebagai urusetia. Kitalah yang nak kena sediakan surat pelepasan dari Dato' Pengarah, mohon kebenaran guna dewan, handle hal ehwal mesyuarat, mohon kerjasama AJK untuk setiap tugasan yang berkaitan dengan event, buat poster, buat brochure, bagi bantuan pada AJK-AJK yang memerlukan, being part of techical person & lain-lain perkara yang terlibat. Semua tu dibuat dengan bantuan ahli-ahli senior yang banyak beri pandangan, guide, kritikan & support. Lagipun SU kami memang dah biasa handle such event, so dialah yang jadi floor manager & sumber rujukan. Seriously lepas habis je event, kepala otak aku dah terasa ringan-seringannya. Even ada unexpected cacat cela  once the event is on, overall semua yang hadir seronok & enjoy. Alhamdulillah. Aku pun malas nak fikir kalau ada orang still nak berbunyi ala-ala rumah dah siap tapi pahat berbunyi. Orang selalu nampak yang buruk tu lebih kan. Cakap memang senang, tapi cuba engkau pulak yang buat itu semua. Mesti superb kan? Nanti next event bolehlah kami-kami hand over all the task to you, okeh?

Hujung minggu ni kena gigih beramah mesra dengan assignment-assignment semula.

2 comments:

  1. wow dasat la ko nina keje melambak2..kan..opis aku ni br dpt bos br so br le nk gerak 5s. aku pn br rasa semangat nk keje setelah opismate sini rasa keje ke tak keje je dtg opis ni haha!!!
    aku pn join puspanita tp heran puspanita sini..mcm x grand je..klo ada aktiviti kan..n panggil pn ala2 wakil dr opis 4 org..dah la puspanitanye ramai..time kutip duit ahli tau lak mcm angin kencang tp bile time buat aktiviti angin sepoi2 je.aduss aku ler selalu jd org terakhir yg tau event diorg..sedeyyy je. ok la keep up a a gud work beb!

    ReplyDelete
  2. Puja : Dasat benor tu idokler..budak baru belajar,gegel la nak kena buat macam-macam benda. Aku ni kira ahli biasa aje. Tapi sebab kat floor aku ramai orang-orang kuat & aktif berPUSPANITA,so terjebak la sudah..huhu! Layankan aje. Tapi banyak tempat la aku tengok,orang teknikal cam kita depa pandang sepi..buat apa-apa event mmg set-set depa je yg tau or pegi. Mmg sedey lor.

    Anyway, chaiyook Puja! :D

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)