03 December, 2010

Dilema

Di luah mati emak, di telan mati bapak. Begitulah ibaratnya keadaan aku sekarang...huhuh! En. F dah sibuk survey taska untuk si kinting & dah sibuk tanya aku bila nak inform kat mak ayah aku tentang hal tu. Hurms, kalau nak ikutkan dia..sejak si kinting umur setahun dia dah sibuk nak hantar si kecil tu ke taska. Masa aku duduk kat kuarters apartment dulu, adalah jiran-jiran yang cadangkan sekian-sekian pengasuh kepada kami. En. F memang take note lah dengan cadangan-cadangan tu semua, hanya aku yang memandang sepi. Paling kuat pun aku akan cakap, tunggu lah si kinting besar sikit. Well adalah beberapa sebab kenapa aku keberatan sikit dengan cadangan-cadangan yang diberi waktu tu, kepada yang memahai..fahamlah, kepada yang mengetahui..tahulah, kepada yang tak faham..takpelah. Tak perlu aku cerita panjang lah.

Apapun,memang dari si kinting dalam kandungan lagi, mak ayah aku dah berhajat nak jaga bakal cucunya. Bak kata orang, standardlah cucu pertama so of courselah atuk & neneknya akan teruja. Diaorang siap offer aku tinggalkan si kinting dengan diaorang, kalau nak ambil or jenguk seminggu sekali pun tak pa. Betapa kasihnya diaorang kepada anak aku (alhamdulillah) hinggakan tak sampai hati nak biarkan cucunya kena angkut pepagi & memalam buta. Tapinya tak sanggup lah pulak aku nak terima tawaran sedemikian memandangkan jarak bukannya jauh mana pun. Apa kes aku nak goyang kaki kat rumah sedangkan orang lain yang berhempas pulas jaga anak aku kan? Tak syok maa..Apapun bila atuk & nenek dah jaga cucu ni, susah sikitlah diaorang nak lepas (as for my parent lah). Selalu ambil peluang nak cucunya stay dengan diaorang. Kalau diikutkan macam-macam mak ayah aku plan untuk anak aku. Salah satunya ialah plan nak bawa si kinting stay dengan diaorang kat Kuantan. Inipun dah sebulan lebih si kinting kat sana dengan diaorang. And sepanjang tempoh tu, adalah 2 kali emak aku turun sini kejap & aku pun sempat jenguk si kinting kat Kuantan time raya haji hari tu. Masa minggu pertama si kinting tak da kat sini, aku macam ayam berak kapur..huhu! Selenge je muka. Rasa macam something missing aje. Gamaknya En. F pun sama naik dia punya sengal macam aku..tu yang dia beria nak cari taska untuk si kinting. Aku pun memanglah ada plan nak macam tu since aku rasa dalam umur si kinting yang dah nak menginjak ke 3 tahun tu kira dah sesuai nak hantar ke taska. Bila aku ajukan pada En.F tentang plan aku tu, dia memang sokong 110% lah sebab memang dah lama dia berkehendak cenggitu. Tapi sekarang aku rasa serba salah pulak. Rasa macam nak tangguhkan dulu plan tu sementara waktu.  Luahan mak aku mengusik hati aku dan telah membantutkan niat aku yang satu itu...ecececeh. Yolah, banyak hati nak kena jaga termasuk la hati sendiri. Uhuks. Apapun, untuk masa sekarang ni aku nak biar everything goes with the flow..hurms...... *rolling eyes*

No comments:

Post a Comment

care to drop a comment? thanx! ;-)