11 December, 2010

Khasiat tumbuhan herba

Aku pernah cerita tentang lawatan sambil belajar ke Taman Herba Perak, Batu Gajah pada Oktober lepas kan? Jadinya hasil daripada lawatan tersebut adalah mendapat pengetahuan baru tentang banyaknya khasiat yang terdapat pada tumbuhan herba. Hatta rumput umpama lalang di halaman rumah pun punya khasiat yang jarang kita mahu ambil tahu. Jadinya di sini aku kongsikan khasiat beberapa tumbuhan yang berguna untuk kesihatan wanita khususnya dan kesihatan sejagat amnya :D Semoga kita sama-sama mendapat manfaat darinya. (keh keh keh...ayat skema tak boleh blah tuuu..)

Khasiat pokok bunga kertas ye..bukan Bun Kertas.."nga"nya tak nampak dek kerana silau ler.
 ~~~~~~~~~~~~~~

Tak kenal rupa pokok balung ayam? Selalu ditanam sebagai tumbuhan landskap oleh majlis perbandaran/daerah, so mesti pernah tengok. Hurms..tak? Sila lihat gambar seterusnya :P

~~~~~~~~~~~~~~

 Ini sawi rusa. Bagaimana nama begitulah rupanya. :-)

 ~~~~~~~~~~~~~~

Terung pipit. Aku pasti khasiat yang pertama itu membuatkan ramai yang teruja. Kih kih kih. Walaupun kecil-kecil cili padi,  macam-macam khasiatnya..kalau atuk nenek, mak ayah, suami hatta diri kita sendiri ada darah tinggi elok amalkan makan buahnya.
~~~~~~~~~~~~~~

 Pokok cekup manis gajah

 Yang paling bawah tu ada seriawan bukan berlawan :P Pokok ni tak bagi khasiat untuk berlawan, bergocoh, bertumbuk atau yang seangkatan dengannya. Khasiatnya adalah melawan barah rahim, bengkak boobs, menjarangkan anak dan seriawan.Oh,apa itu seriawan? Jom kita tanya pakcik Google. Dan pakcik Google berkata, here it is - Seriawan merupakan jangkitan kulat pada mulut bayi yang boleh merebak pada buah dada anda dan menyebabkan puting anda terasa sakit dan gatal. Ia juga dikenali sebagai jangkitan yis. Senang cakap bahasa omputihnya adalah thrush.
~~~~~~~~~~~~~~

Pokok tanduk. Dulu-dulu selalu la aku nampak orang tanam pokok ni kat kawasan rumah. Sekarang macam rare sahaja.

 
 Bila dah meningkat umur & beranak pinak, memang akan rasa sengal seluruh badan a.k.a sakit-sakit urat. So kalau rasa gamak nak telan air rebusan pokok tanduk, boleh cuba. Jangan risau, engkau orang takkan bertanduk punya. :D
~~~~~~~~~~~~~~

 Nenas batu

 Ada siapa-siapa yang pernah makan nenas batu? Rasa sama macam nenas biasa ker?
~~~~~~~~~~~~~~

 Terung susu kambing. Kenapa tak terung susu lembu ker..kerbau ker eh? Erms...agaknya rasa terung ni macam susu kambing kot, takpun anak kambing suka menyusu ngan terung ni..huhuh! Apa la ko merepek ni labu? Haih.

 Maap le kome terteleng-teleng kepala nak membacanye. Haa..ini antara alternatif kepada ibu bapa yang mempunyai bayi yang menghidap demam kuning. Ate petua tok nenek kita bagitau susu kambing boleh kurangkan demam kuning, gamaknya apa-apa yang ada kaitan ngan susu kambing pun boleh la ye? Yang penting, kita ikhtiar..iye dak?
~~~~~~~~~~~~~~

 Biasa jumpa tak pokok jemuju nih? Rupanya pokok jemuju ni famous ye sebab hampir boleh ditemui di seluruh dunia. Kat US, orang buat pokok ni sebagai sayur youuu. Sedap digoreng bersama telur dan dapat menenangkan fikiran sekiranya dimakan. Juga turut digunakan sebagai perasa untuk masakan. Owh, i'm impressed. Aku ingatkan rupa cenggitu takda nilai apa-apa. I'm totally wrong, shame..shame.

Inilah antara khasiatnya :
 ~~~~~~~~~~~~~~

 Haba neraka - pokok ini tak mendatangkan apa-apa khasiat tetapi memberi impak negatif kepada kaum wanita ye. (*o*)

Maklumat tang mengugurkan kandungan tu bukanlah nak bagi idea kepada siapa-siapa musibat untuk buat pekerjaan haram tu ye. Aku sekadar nak kongsi dengan semua tentang betapa bahayanya tumbuhan ini. As stated in the picture, wanita mengandung dinasihati untuk tidak menghampiri atau berada dekat dengan kawasan tanaman  ini (dengan kerap) kerana ia boleh menyebabkan keguguran. Bagi wanita yang kedatangan haid/period, ia boleh menyebabkan pendarahan yang banyak dan bagi anak dara , tumbuhan ini boleh menyebabkan kesukaran untuk mengandung. Sebab itu, tumbuhan ini tidak digalakkan ditanam di kawasan rumah atau tempat yang menjadi tumpuan orang. Wallahualam.

3 comments:

  1. Waaa, haba neraka itu sungguh scary. Sudahlah namanya begitu. Thanx for the entry! ; )

    ReplyDelete
  2. ayu, itulah..mmg padanlah dgn namanya. btw,sharing is caring..no problemo ;)

    ReplyDelete
  3. Haba neraka tu bole dibuat selusuh sbenarnya.. dan melawaskn pembuangan klau cara lain tak jln

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)