29 June, 2010

Tudung Anggerik

Tudung Anggerik - jenis Hamidah tebal bercorak, saiz M

Posing lagi

Ahlan wa sahlan.

Ya, mari dekat mari rapat..cik adik, cik kak, saudara, saudari sekalian. Ini hari ana mau promo sikit tentang ini tudung anggerik. Jangan banyak tanya kenapa ini tudung nama anggerik lah sebab ana sendiri tidak tahu. Tapi ana rasa mungkin sebab jahitan tepi tudung itu ada lengkuk-lengkuk macam itu kelopak bunga anggerik lah. Ana beli ini tudung sama kawan ana lah..dia memang kaki bisnes, selepas jual muslim slim wear dia jual tudung pula lah.

Ini tudung agak berharga, oh maksud ana harganya agak mahal (bagi golongan marhaen macam ana lah) tapi sangat berkualiti. Mula-mula ana skeptikal juga mahu beli ini tudung sebab ana rasa mesti tak sesuai dengan muka ana. Tetapi bila ana sudah cuba, wah..ana suka lah..suka, ini tudung elok sahaja terletak di muka ana. Lihat gambar atas lah. Apa macam? 

Ini tudung senang pakai lah. Takda komot-komot punya. Mahu pakai senang, mahu basuh senang, mahu simpan pun senang. Takda rasa panas, rasa selesa adalah. Bila basuh, sekejap saja sudah kering. No worries.

Ana sangat recommend kamu semua cuba lah. Jika berminat, sila layari laman ini.
 Wassalam.

p/s: Tiba-tiba terbit mode padang pasir. Gaya lebih macam penjual minyak dhab.

28 June, 2010

Oh mata memandangku

Aku suka pakai kanta lekap. Kali pertama dan terakhir aku pakai kanta lekap adalah sewaktu majlis pernikahan & persandingan aku. Lepas tu kanta lekap aku lesap. Bukan aku yang lesapkan. Tapi kawan Pak Andam aku yang lesapkan. Dia kata dia nak pinjam. Nak bergaya untuk satu pertandingan 'auw-auw'. Tapi kalau dia pulangkan pun aku takkan pakai punya. Kan kanta lekap itu sensitif, wajib dikendali dengan penuh hygienic jadi kalau dah banyak tangan yang menyentuh erk..tak pasal-pasal aje nanti mata jadi korban. So takpelah, aku halalkan. Aku pun bukan pandai sangat pakai. Ambil masa berjam-jam nak pakai. Dan aku ni malas nak handle benda renyah-renyah. Kena tunggu time ada mood baru menjadi nak bagi mata bergaya.

Oklah, baru-baru ni aku dapat sampel percuma dari Ciba Vision. Itupun hasil informasi dari Kak Di (Green Apple) & LadyNoe (Perempuan Jomblo) tentang promosi yang dibuat. Ciba Vision sedang mempromosikan Freshlook Illuminate- sejenis kanta lekap yang bukan sahaja memberi pandangan yang lebih jelas tapi mata hitam yang lebih besar. Bukankah mata hitam nan besar seperti anime mangga Cardcaptor Sakura itu comel? Didatangkan dalam bentuk sepasang (depends pada stok kot, sebab aku tengok LadyNoe dapat 2 pasang eh 3 pasang..err, tak pasti tapi bukan sepasanglah.) dan berwarna ungu. Kamu minat ungu? Kalau minat kumpulan Ungu pun adalah relevan untuk inginkan sampel percuma ini satu. Kalau mahu, sila klik sini -> http://www.freshlookilluminate.com/ Manalah tahu masih ada rezeki untuk kamu.

Oh ye, harus diingat bahawa sampel itu adalah pakai-buang untuk 1 hari sahaja. Arahan pemakaian akan disertakan bersama sample yang dipos. Sila baca dan fahamkan ye. Jika berpuashati dan mahu beli, baucer potongan harga 30% juga diberi.

 Posto! Posto!
Aku boleh lupa 'power' yang aku mintak untuk kedua belah mata. Aper? Korang ingat aku mintak Power Rangers ker? :P

Perbezaan yang nyata. Mata kanan aku nampak lebih bundar,bulat dan bersinar. Err..sebenarnya effect bling-bling adalah rekaan semata-mata. Sekali imbas macam seram jugak tengok gambar ni yek?

14 June, 2010

Kesenggangan dalam kesibukan

Hendak kata waktu aku senggang sangat, aku rasa macam tidak. Hendak kata waktu aku macam sibuk sangat, rasa macam ada orang lain yang lagi sibuk. Apapun, lusa aku akan follow bos aku meeting di Kedah, ambil flight seawal pagi dan balik lewat malam. Pecah rekodlah nanti aku bangun bersiap pukul 4.30 pagi. Bulan puasa aku bangun sahur pun pukul 5. Huhu. Khamisnya pulak aku berkursus 5 hari, Isnin depan baru habis. Habis kursus, selang dua tiga hari aku akan ke Kuantan untuk setup system for training. Dan hujung bulan ni aku bakal berkampung di Kuantan 5 hari sebagai tenaga pengajar for that training. Terpaksalah tinggalkan si kinting dengan atuk & nenek dia nanti. Haih..kena latih hati untuk tahan rindu ni. +__+

Aku malas nak fikir kesinambungan cerita dari perenggan pertama. Aku tayang gambar teruslah.

Motif gambar makanan aku letak watermark? Hurm..entahlah. Ikut suka aku je kadang nak letak, kadang idak. Bab-bab watermark ni memang aku tak berdisiplin sikit. Apa-apa jelah. Gembar di atas adalah menu lunch merangkap dinner semalam. Kari udang, sup bebola daging + cendawan, tempe goreng & papadom. Asalnya nak buat sambal tumis udang, tapi bila terserempak dengan seikat kacang panjang waktu selongar freezer..terus datang idea nak masak kari. Kebetulan santan ada, serbuk kari pun ada.

Nasi goreng sempoi + keropok ikan & milo ais. Pepagi buta dah minum ais. Tak bagus..tak bagus kan? Tapi aku sarapan pun dah pukul 9 lebih. Tekak pulak haus. Layankan saja walaupun konon aku nak pantang. Memang pantang lah pun, pantang nampak. Haih..memang susahlah aku nak kurus bila gini gayanya. Hurms, nasi goreng itu adalah nasi goreng perencah Adabi. Aku campakkan juga isi udang barang secekur dua. Sayur mayur takde. Dah namanya sempoi, kan? Kalau makcik Juli, mau dia panggil tu nasi goreng bodoh. Lagik sadis kalau dipanggil nasi goreng tongong. Ye la, mana tak bodoh/tongongnya, goreng nasi semata-mata. Huhu. Tapi sebenarnya tu panggilan standard. Cuma kalau orang tak biasa, mau sentap la orang manggil masakan dia macam tu. Aku pun tak pasti kalau ada minah Melaka yang baru kawen, nak buat ramah ngan mak mentua yang bukan orang Melaka pastu nampak mak mentua goreng nasi pepagi..terus tanya, "Mak masak nasi goreng tongong ye?" Confirm si menantu dapat makan nasi goreng tu sekuali sebab mak mentua balas soalan tu dengan menelangkupkan kuali menggoreng nasi ke atas muka menantu 'mithali'. Kui kui kui.

Oklah, esok kerja. Kena tido dah ni. Nak ambik mood kira biri-biri.
Nite, nite!

12 June, 2010

A'anim & Yaya bersepeda

Apa? Bersependar? Bukanlah...bersepeda. Tau? Kalau tak tahu sila tanya cik adik manis si Totinx. Hahah. Tetiba.

Bersepeda itu berbasikal daa.

Inilah Yaya, my niece. Ahli sumo comel dalam keluarga kami. Hahah. Eh, serius dia boleh buat aksi macam sumo hentak kaki tu. Hurm..tak dapat kayuh (sebab kaki dempaknya tidak sampai), dapat posing pun jadilah.

Iskh..iskh..naper tak bergerak-gerak ni? Gigih juga mencuba sebab camerawoman a.k.a her Auntie Lely sedang rancak snap gambar dia.

Bila basikal tak bergerak-gerak, maka rampasan kuasa pun berlaku. A'anim menggunakan kuasa veto yang ada untuk merampas takhta. Yaya berlalu  pergi sebelum perang saudara meletus.

Mentang-mentang kaki dia sampai nak kayuh pedal, kemain lagi dia tunjuk skill. Berputar-putar kaki mengayuh..kalah pakcik beca.

Walaubagaimanapun apabila kita adalah bersaudara, maka adalah lebih afdhal menunggang basikal together-gether. *Sigh*  A'anim kayuh & Yaya jadi pemboncengnya.

08 June, 2010

Kereta buruk

Aku pakai kereta tempatan sahaja. Aku panggil dia semut hitam. Hehe, saja la bagi nama. Aku pakai sejak tahun 2004.  Ke hulu ke hilir itulah kenderaan yang aku naik. Dari zaman bujang, bercinta, berkahwin dan beranak (pinak belum lagi sebab baru sorang). Dua kali dah accidentnya. Itu major punya accidentlah. Yang takat terlanggar tiang porch, bergesel tembok simen, bumper jatuh, side mirror kena langgar ngan mat rempit tu tak termasuk ar. Siap ada member aku cakap..tu semua tanda aku bakal jadi pemandu jebat hebat. Akaka. Ha'ah, 'hebat' bebenor. Bak kata Mail dua singgit, biar berparut badan..macam tu lah anak jantan.

Akibat kejadian-kejadian yang menimpa dirinya, semut hitam aku menjadi comot dan nampak uzur (even dah direpair, dicat semula, manakan sama dengan rupa asalnya..ye tak? . Penampilan luaran nampak selekeh. Sudah bertompok-tompok. Tak lagi hitam berkilat.  Dek kerana rupa dia yang nampak uzur, ramai lah orang yang mengusulkan kami bertukar kereta. Betullah tu. Memang ada relevannya kami bertukar kereta. Perancangan tu sudah ada. Tunggu keadaan kewangan benar-benar mengizinkan saja. Kalau setakat ahli keluarga yang menegur kami terima lagi. Kalau tak dapat dijawab pun, masih boleh jugak tersengeh-sengeh macam kerang busuk cover diri. Tapi bila kawan-kawan semua dah pakat tegur, asal nampak muka macam dah takde topik lain nak cerita..mesti nak kaitkan dengan kereta buruk kami..apa kes? Hah..apa kes? (Saja ulang soalan nak bagi orang tahu aku menyampah, sama menyampah kalau orang single asyik di asak soalan bila nak kawen, yang dah kawen tapi takde anak asyik ditanya bila nak beranak. Faham?!) "Eh kau tak boleh masuk A Farmosa sebab kereta kau kereta buruk. Sana semua stok bawa kereta besar-besar. " So? Kat sana ada peraturan ke kena pakai kereta mewah baru boleh masuk? Kereta macam kami ni stok apa? Stok penyangak aje yang pakai ker? Stok orang ulu aje yang pakai ker? (no offensed yek),  atau stok ayam? *tetiba*  Kereta kamu pun bukan mewah sangat, bukan BMW atau Merc mata belalang. Bukan HA. Err..aku buta sikit bab kereta-kereta mewah nih. Engkau orang faham sendirilah kereta macam mana yang mewah kan, macam-macma jenis..aku sebutkan beberapanya saja. And kereta dia cuma kereta baru, pengeluar sama juga macam semut hitam aku. So, kamu pakai kereta baru..kami kena pakai kereta baru lah? Cenggitu? Boleh tu boleh, memang kami teringin nak berkereta baru, tapi kamu hulurlah duit depositnya ker..tolong bayarkan installmentnya ker..baru kami boleh saing dengan kamu. Jangan pandai cakap aje ye. Kami ini golongan marhaen, berpendapatan sederhana dan hidup sederhana. Makan, pakai kami ikut kemampuan yang ada. Btw, tanggungan kita berbeza. Jangan pandai nak perlekeh orang aje. Bukan tak cuba buat peruntukkan untuk perbaik mana yang patut, tapi kalau ada perkara yang lebih penting dari itu, bagaimana? Setakat ini asalkan kereta kami boleh bergerak, selamat digunakan :-), tak meragam..kami pakailah. Nanti dah ada rezeki, pandai-pandailah kami mencari & pandu uji. Huhu.

05 June, 2010

Sembang rambang

Siapa-siapa yang jengah blog aku 4,5 hari lepas mesti bosan kan? No new entry, no update. Eh, aku bukan merajuk sampai menyepikan diri since entry teka-teki aku takde yang sudi bagi sambutan yek. Akaka. Lagipun aku cilok aje soalan teka-teki tu. Kalau engkau orang jawab pun tak dapat apa-apa untung. So nevermind lah. Sebenarnya lately aku tak berapa ada mood nak online, apatah lagi nak blogging. Asal balik rumah je, aku rasa nak melepap. Letih lesu rasa badan. Malam kelmarin tiba-tiba pulak aku terasa macam nak demam. Makan ubat tak jalan. Minum 100 plus tak jalan. Sudahnya aku minum air cap badak. Tidur & tidur. Barulah ok sikit. Kurang dah rasa panas badan. So boleh la aku & family proceed dengan agenda hujung minggu kami.
Hari ini cadangnya nak bawa si kinting layan movie Shrek. 1st time nak bawa anak tengok wayang. Harap-harap si kinting behave. Kalau tak behave memang haruslah kami angkat kaki. Karang tak pasal-pasal aku laki bini pulak yang bertukar jadi Shrek. Hahah. Dan esoknya kalau tiada aral, aku akan ke Tg. Karang pulak untuk attend kenduri kawen officemate aku. Seterusnya esok kalau sempat, teringin juga nak singgah Sabak Bernam cari mentarang. Hari tu aku turun Sabak Bernam untuk kerja luar, tak terfikir pulak nak beli mentarang nih. Apapun aku belum lagi la nak masak mentarang tu, elok kita serahkan pada yang pakar yakni Makcik Juli. Akekeke. Lagipun, Pakcik Harun memang gemor benor makan makanan jenis-jenis siput nih. Mujur ajelah siput 'biba' tak leh makan, kalau boleh dah lama gamaknya dia approach kami adik beradik makan. Akaka. Aku memang tak boleh lupa la dia approach aku makan otak kambing masa aku kekecik dulu. Kembang-kembang tekak aku menelan gulai otak kambing tu. Aku rasa diri aku zalim giler sebab makan otak. Sambil telan sambil senyum macam nak menangis kat Pakcik Harun. Huh, cukuplah sekali *muka cuak* (Bunyi macam lagu Jay Jay la pulak..Hehe.

Bila dah sebut bab lagu-lagu nih, aku ingatkan nak share 2 buah lagu yang aku kemaruk gila dengar lately. Disebabkan line internet cam siput biba, nanti-nantilah aku cuba embededkan. Heheh..macam satu kemestian pulak kena embededkan video klipnya sekali. Ala kalau engkau orang suka lagu Arab nyanyian Amr Diab, mesti engkau orang suka dengan lagu Tamally Maak (ALWAYS WITH YOU) kan? Ni mesti ada yang bajet aku suka lagu ni lepas dengar si Shahir AF8 nyanyi lagu ni kan? No..no, u are wrong peeps (sungguh takmo mengaku minat kat Shahir..ahaks!). Dah lama aku suka lagu ni tau. Tapi tak pernah terfikir nak download untuk dengar ulang-ulang kali untill tengok Shahir nyanyi tempoh hari. Lagi satu, lagu Perancis - Et Si Tu N'existais Pas (IF THERE WERE NO YOU) nyanyian Joe Dassin. Oklah, aku ngaku aku ni minah sentimental, makanya lagu-lagu itu memang kena dengan selera telinga aku..but jangan tak tahu, sometimes aku boleh bertukar selera ke heavymetal you.."Here I am, rock you like a hurricane"..grenggg..grengg..grengg!!


Semalam aku layan filem di atas. Sangat kelakar. Sangat brilliant dan sarat dengan mesej. Pernah membaca review pendek tentang filem ini dari blog Chika. Dan ya, filem ini berbaloi untuk ditonton. Ia bukan filem hindustan yang biasa-biasa. Bila sampai scene yang menyentuh hati, mesti aku gigih menahan sebak atau bergenang air mata. Bila sampai part yang kelakar, aku terlebih-lebih gelak pulak sebab serius, memang geli hatilah. Well, aku bukan a big fan of hindustans' films but this one really catch my heart. Sebenarnya apa-apa cerita pun aku layan baik Hindustan, Tamil, Indon, Cina, Korea, German,Melayu, Inggeris dll asalkan jalan ceritanya kena dengan selera aku. Terasa macam nak cari dvd dia buat simpanan. Semalam tengok kat channel ABO aje. Selama sebulan ini bolehlah kalau mahu ulang-ulang tengok.

Oklah, got to go. Nak bersiap-siap untuk my family outing.