19 September, 2011

It's complicated

Dalam FB, adalah menjadi pemandangan biasa jika seseorang itu bertukar status. Dari "single" jadi "in the relationship", dari "in the relationship" jadi "engaged", dari "engaged" jadi "married". Adalah menjadi pemandangan biasa juga kalau dari "in the relationship/engaged" menjadi "it's complicated/single". Kalau hendak lebih drama boleh letak status "divorced". Kira bajet bercerai-bertalak & turun-naik mahkahmah bagai padahal "break" pakwe makwe saja. Dan kepada yang tunang-bertunang, kalau dari "it's complicated" tiba-tiba terus bertukar menjadi "married", marilah kita pakat doa-doa semoga rumahtangga mereka aman damai, permai & bahagia. Tak payah lah nak kondem, "Hari tu kata dah takde harapan, macam nak putus sesangat, tup-tup kawin pulak. Ntah pape." *cebik mulots* Eh, terima ajelah itu sudah jodoh mereka. Kalau pun tetiba mereka bertunang dengan orang lain kemudian berkahwin dengan orang lain, tak perlulah susah-susah nak argue kenapa jadi begitu. Semua itu bukan aturan kita. Tapi kalau kepada yang berkahwin, tiba-tiba status jadi "it's complicated", ini akan mengundang tanda tanya, maka ramailah yang akan memasang speku kannn?? (Kalau yang "single but not available" bertukar status kepada "it's complicated" pun, ramai yang berspekulasi, x gitu?) Bukankah, status "married" itu lebih baik remain as "married" selagi tiada kata putus untuk bertukar menjadi "single" (read : i'm available!(again))? - walaupun ada yang akan kata, ala..mulut orang ni tukar apa-apa status pun kalau dah dasar mulut tempayan, yang baik-baik pun akan diburukkan tapi sekurang-kurangnya tak perlulah kita bagi peluang untuk mereka berbuat demikian.

*entry cermin diri*

No comments:

Post a Comment

care to drop a comment? thanx! ;-)