04 September, 2011

Ketuk-ketuk Ramadhan 2011 Bhg Akhir

Haih, sudah masuk bulan Syawal pun masih hendak bercakap soal masak-memasak di bulan Ramadhan. Tetiba aje dari bahagian satu terus ke bahagian akhir. Nampak sangat dapur ahkak tak berapa nak berasap bulan lepas. Ate setakat goreng cincai boncai, tumis ayer atau panaskan lauk tu, al-paham ler kan..itu aktiviti standard di dapur untuk wanita berkeroje & belajo cam ahkak ni kan, di tambah pula tak berapa nak gigih berkuntau di dapur saban hari. Sebenarnya ini entri ter'kepam', sayang pulok le teman nak mendeletnyer. Ate nak nunjuk kat kome kerajinan teman yang tak seberapa tu kan..maka teman hapdetkan entri ini. Lepeh ni kita cerita pasey ghaye le pulok ye. Moh kita layan :))

Mi goreng sehangat mentari - nama kemain over, rasa sedang elok aje..eceh-ceh, terpuji masakan sendiri pulak. Ala..mi goreng je pun.

Nekbat - sebelum disira dengan air gula. Dah 3 tahun aku mengidam nak makan pencuci mulut orang pantai timur ni time bulan puasa. Tahun ni baru berhasil mendapatkan. Itupun sebab member pejabat En.F bagi. Alhamdulillah, dapat juga aku merasa.

Gini le rope nekbat yang telah disira. Kembang semangkuk gitu. Tengok, daun pandan pun tak dibuang, tukang masak pemalas kaedahnya. Konon stail la kan nak amik gambo. Aku buat air gula ni cair sikit sebab takmo menanggung risiko terkena kencing manis. Sebenarnya nekbat ni memang sedap dimakan manis-manis. Kalau air gula dia lagi pekat & manis, lagi sedap la tapi sendiri mau ingat la itu kandungan gula haaa.

Aglio olio. Selera mat saleh la pulak. Tu pinggan jiran (motif bagitau? saja :p), sebelum bertukar juadah berbuka, kita amik gambar dulu.

 Salah Salad kentang dengan tuna mayo. Kurang mendapat sambutan. Rupa pun 'kusam' semacam je kan, tak membangkit selera. Aku je yang tala. Erm..aku prefer salad kentang letak telur, sedap lagi kot.

Kerutuk ayam, telur rebus & pulut kuning. Mujur tak keneneng makan pulut time berbuka, yelah perut tengah kosong dilawan dengan makanan berangin, memang saja cari penyakit la kan tapi disebabkan teringin sangat punya pasal. 3 kali aku ulang makan. Siap tapaukan pada jiran sebelah & makcik Juli sebab aku buat banyak. Tapi tang pulut tu kena kasi lemak lagi baru menepati piawaian makcik Juli. Aku malas nak buat lemak-lemak sangat, nanti nak makan banyak-banyak tak boleh sebab muak. Hahah..alasan..alasan.

Kek buah - buah tangan balik rumah mertua. Konon tahun ni nak buat projek 'baking with joy' secara gigih tapi disebabkan aku ni 'cekap' sangat buat kerja 'baking-membaking' ni, maka yang terhasil hanyalah sebiji kek marble trio untuk buah tangan family aku & kek buah untuk family En.F, selebihnya aku bawakan kuih muih raya tunjuk-tunjuk aje.

Sekian,wassalam :))

No comments:

Post a Comment

care to drop a comment? thanx! ;-)