28 October, 2011

Subjek Elektif

Aku baru tahu dekat sekolah kebangsaan subjek elektif seperti bahasa Arab, bahasa Mandarin & bahasa India dah dilaksanakan *sangat lame bukan?* Itupun bila kawan aku bercerita yang anak dia pilih bahasa Mandarin sebagai subjek elektif. Lagipun, dia sendiri ada ambil bahasa tersebut sebagai subjek elektif  untuk pengajian luar kampus, jadi dia fikir tak jadi masalah untuk dia beri tunjuk ajar kepada si anak. Tetapi rupa-rupanya cara pembelajaran si ibu & anak adalah berbeza. Kawan aku cerita, even dia belajar bahasa Mandarin pun, akan ada terjemahan bahasa Melayu, juga akan ada terjemahan sebutan dalam rumi, sedangkan anak dia memang bulat-bulat kena baca tulisan cina tu tapi si anak bagitau tak susah pun nak belajar subjek tu, which is amat membuat aku takjub sebab dia bukan setakat belajar bahasa Melayu, Inggers & Mandarin, tapi ada belajar bahasa Arab juga di sekolah agama. Multilingual gitu. Pada aku, bagus juga disediakan subjek elektif macam tu kat sekolah kebangsaan sebab dalam masa sekarang, bukan mudah untuk anak-anak kita memasuki sekolah jenis kebangsaan kerana terdapat banyak syarat yang perlu dipatuhi. Tapi menurut kawan aku tu, setiap tahun sekolah tidak akan menawarkan subjek elektif yang sama, mungkin tahun lepas sekolah tu offer bahasa Arab & bahasa Mandarin, tahun ni mungkin sekolah tu akan offer subjek bahasa Arab & bahasa Tamil. Yang  aku tak tahan tu, ada kawan-kawan anak dia yang pilih nak belajar bahasa Tamil sebab nak elak kena tipu waktu makan minum kat kedai mamak. Bahasa Arab takmau belajar sebab nak pergi Mekah sekali je seumur hidup tapi kedai mamak..hari-hari pergi. Hadui, apa punya motif la bebudak zaman sekarang ni (-_-)"

2 comments:

  1. er..ok..motif psl bahasa tamil tue xleh blah nie..adeh..

    ReplyDelete
  2. @tiefazatie : tu lah, akak pon tak terpikir itu alasan bebudak tu nak bagi..di luar jangkaan betol..huhu.

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)