30 December, 2011

Sangat tidak terjebak

... dengan penangan sinetron tempatan terhangat tahun ini #tentangdhia. Hanya sempat tengok 2 episod sahaja, itupun secara sikit-sikit. Hanya tahu perkembangan cerita dari teman-teman, blog-blog & juga status-status kengkawan di FB. Malam ini, hampir separuh warga FB memperkatakan Tentang Dhia...episod akhirlah katakan. Dan aku hanya mampu menelurusi status-status dan komen-komen secara 'blur' kerana gagal menjebakkan diri secara total untuk menghayati drama itu. Tidak mengapalah, masih punya banyak kesempatan untuk tatap wajah tampan Ady Putra di media massa. Walau tidak mengikuti, tetapi aku dapat moral of the story : Bomoh-membomoh membawa mati. Syirik. *Aku assume mak Zikir mati la kaedahnya* <-- tak terjebak la sangattttt :)) Anyway, banyak pengajarannya kan?

Ombak Rindu di U Tiub? Astro First? Belum ada perkiraan untuk muat turun atau melanggan buat masa ini. Antara teruja untuk menghayati karya Fauziah Ashari di layar perak, skeptikal dengan filem-filem adaptasi dan watak heroin itu (kenapa Maya Karin? Kenapa????), maka buat masa ini 'gua lek lu'.

27 December, 2011

My little cuppy cake, gumdrop, snoogums-boogums

Sudah lama tidak bercerita tentang kanak-kanak berbaju polkadot krim & coklat yang berambut kerinting gumpal-gumpal di tengah-tengah itu kan? Dan dari kiri adalah si sepupu yang 'garang' tetapi sangat keletah percakapannya. Dikenali sebagai jelmaan Mei Mei - Upin & Ipin. Walau dalam garang-garang pun, sekali dia membujuk rayu, hati boleh menjadi cair seperti M&Ms. Di sebelah kanan pula adalah 'auntie' kepada si 'Mei Mei' dan si kinting, 'little auntie' kerana jarak umur mereka hanyalah setahun. Dulu nampak macam comot-comot, tapi sekarang sudah menang gaya, halakan sahaja kamera pada dia :-) Jika tahun lepas, si kinting adalah sasaran utama dia untuk melepaskan geram dengan gigitan 'chenta' tetapi tahun ini mereka kelihatan sangat 'serashi bershama', sudah boleh berpeluk-peluk bahu gitu. Seperti selalu, si kinting adalah juara dari segi saiz & suara. Suara dia makin lama makin 'besar', makin husky i tell u. Dan aku perasan, dia jadi malu bila ada siapa-siapa yang menegur akan suaranya itu lalu dia akan bercakap menggunakan suara kecil ala-ala itik serati. Haih. Aku selalu ingatkan dia untuk bercakap seperti biasa dan memuji suaranya yang 'besar' & husky itu supaya dia tidak merasa rendah diri atau seangkatan dengannya. Itu bukan kekurangan kamu ye nak. Walau secara fizikalnya adalah membesar bagai johan, tetapi bab pengucapan awamnya masih ada sisa-sisa kepelatan, yang antaranya berbunyi begini; "Ibu, Anim kelupalah.", "Ibu, Anim kesedu ni..", "Ibu, tolong la pilih 'kartun laloq'", "Ibu, Anim nak 'beget'".. :-) Hurm..agak-agak kamu, apakah bendanya 'kartun laloq' & 'beget' itu? Haa..cer teka..cer teka..hehe.

Akan tetapi, dalam pada pelat-pelat itu, ada juga si kinting bercakap ala-ala skema  yang penuh ciri-ciri bahasa buku teks kaedahnya..huhu. Selalulah juga aku dengar dia cakap begini; "Kelajuan pantas!!! (pengaruh kartun Little Einstein..hihi)", "Opps..maafff!", "Anim sukakan ibu, suka sangat." Dan kelmarin, sewaktu dalam perjalanan balik daripada menghadiri majlis bertandang sepupu aku, pihak pengantin lelaki bagi cenderahati berupa kotak yang berisi home-made chocolate & ayat yang keluar daripada mulut si kinting, "Wah, peti harta! (ini musti pengaruh kartun "Jack & The Never Land Pirates)" Erks, ibu masa umur 3 tahun tak tahu apa kejadahnya peti harta tu nak oii, sobs..sobs..

13 December, 2011

Perkongsian secebis ilmu dari sahabat

Sekadar memanjangkan secebis ilmu yang dikongsi oleh ex-schoolmate aku :

"Apabila memasak, kacau arah lawan jam (arah tawaf Kaabah), sambil berzikir 'laisala ha mindunillahi khasyifah', tambahkan garam atau serbuk perasa mengikut kiraan nombor ganjil, contohnya 1,3,atau 5 sudu, InsyaAllah akan sedap dan berkat masakan tersebut."

Dan yang menariknya, petua tersebut kawan aku dapat dari bapak mertua dia :-) Semoga petua ini memberi manfaat kepada kita semu. Selamat memasak kawan-kawan!

08 December, 2011

Ayat-ayat cinta Makcik Juli

Aku baru sembang dengan adik & mak aku thru phone pagi ni. Sembang tentang cerita esok hari, hari bersejarah adik aku. Adik aku nikah pagi, to be exact, jam 10 pagi esok..insya Allah. Kalau ikut plan adik aku, dia memang nak nikah kat rumah, tapi kalau ikut plan emak aku, dia nak majlis tu dibuat di masjid je. Dan keputusannya adalah bernikah di rumah atas dasar takde siapa yang nak mengiring pernikahan di masjid tersebut since kebanyakkan saudara-mara kami bertolak pagi esok ke Kuantan termasuk aku jadinya kalau buat dirumah, jiran-tetangga boleh memeriahkan majlis kalau ada diantara kami yang terlewat sampai. Adik aku cakap, esok majlis nikah dia akan menggunakan tema British pekebenda ntah..huhu. Sempat juga cakap dengan mak aku, dia bercerita tentang esok pagi nak masak nasi dagang, bla..bla..bla..untuk sarapan pagi. Kemudian nak masak juadah makan tengahari bla..bla..bla..wajiblah terkejar-kejar dia esok hari, nak jadi mak pengantin lagi, nak jadi ketua chef lagi (even dia kata dia da sub-kan kat orang tapi Makcik Juli tetaplah Makcik Juli..hihi), bila aku kata "banyaknya benda nak kena buat (secara tersiratnya nak bagitahu mak aku sepatutnya pagi tu masak simple-simple je supaya tak terkejar-kejar nak siapkan makan tengahari a.k.a jamuan selepas majlis nikah), tetapi respon yang aku dapat berbunyi sebegini; "Yelah, nak buat macam mana, ada anak pun sibuk nak 'skoloh', xpelah." Hahaha..ayat sentap beri hati. Nak buat camne, memang aku dah tak mampu nak adjust plan aku..kalaupun tang kerja free dis week, tang study plak tak free, kena fikir kengkawan kelas yang dah beria-ia mintak cuti semalam & hari ni semata-mata untuk mid-sem test, minggu depan pun sudah ada beberapa komitmen, tetaplah tak boleh nak melepaskan lelah minggu ini. Terkilan memanglah terkilan tak dapat bersama-sama keluarga saat ini :( Adakah ini satu pengorbanan atau satu bebanan? Huhu. *aku da mula nak merapu lettew*

05 December, 2011

Amalkan selalu :P

Baru boleh bernafas sikit sebab sudah settle submit tugasan individu ke-2 subjek Teknik Pemproses Bahasa atau bahasa pasar yang aku sekelas guna "Compiler". Tapi ini kes last-minute buat kerja maka hasilnya boleh bikin pensyarah aku geleng kepala.

Malam ini ada mid-sem test subjek Komputer, Etika & Sosial. 7 bab kesemuanya dan 7 bab juga aku tak baca (lagi). Alasannya? Sibuk dengan rencana-rencana hidup yang lain serta tabiat yang suka menangguh-nangguhkan ulangkaji. Padan muka kan?

2 minggu lepas berulang-alik ke Kuala Pilah, minggu lepas menghabiskan masa berbengkel di Shah Alam dan minggu ni ada ura-ura FAT di Melaka tapi macam senyap aje. Mungkin aku sudah boleh apply cuti bermula Rabu ini hingga Isnin depan sempena majlis perkahwinan Lely Ngade (adik aku). Hooreay?!

Kalau dapat cuti, hari Rabu harus diperuntukkan untuk mengemas pakaian, jumpa doktor gigi (dah 3 minggu aku merana dek penangan geraham bongsu berlubang oii, semedang telan ponstan..tak bagus kan? Tapi nak buat camne, takde masa lagi nak jumpa doktor..uhuks!), servis kereta (jika perlu) dan attend kelas Compiler since minggu lepas dah ponteng sebab out-station. Hari Khamis subuh-subuh sapie harus bertolak supaya cepat sampai dan dapat menyediakan 20 biji kek marble versi Mat Gebu atas permintaan Makcik Juli. Mampukah aku?? Atau janji tinggal janji..huhu.

Erkss..alamak, aku baru teringat yang hari Khamis ni ada mid-test Computer Architecture plak..adoi la :(( Kena minta excuse buat next week la gayanya..harap-harap boleh la..haih.

Oh ye, hujung bulan ni PUSPANITA office aku nak buat majlis hi-tea untuk meraikan Timbalan Pengerusi baru & lama serta ahli-ahli yang bertukar dan bersara, maka kami sepakat nak buat persembahan ala-ala fashion-show bertemakan muslimah moden, so kepada sesiapa yang sudi nak kongsi/promote produk muslimah, sila kontek saya di chempakaunderscoreaurora@yahoodotcom.

Oklah, aku nak mula menelaah sekarang :-|