06 April, 2012

Saengil chukha hamnida Tasnim

Sebenarnya dah belated pun birthday anak dara ai yang kinting tu. Tapi sekarang ni tak berapa nak kinting sebab dia berambut pendek. Penangan serangan kutu untuk kali kedua. Mujur sekarang dia sudah bebas kutu. Kero jugaklah mata aku nak mencari telur-telur kutu tu, ibu-ibu kutu pulak selamat aku binasakan menggunakan sikat & syampu kutu. Demam chicken pox baru nak baik, berkutu pulak. Settle hal kutu, demam panas menyusul. Doktor kata itu biasa bagi budak-budak yang chicken pox. Kalau dia tak demam sebelum atau sewaktu kena chicken pox, dia akan demam selepas itu. Dan ini bahagian si kinting.

Sepanjang hampir 2 minggu En.F kat hospital, sepanjang itulah si kinting tak ketemu dengan babahnya. Hospital Putrajaya pulak memang strict tak benarkan bebudak bawah 12 tahun di bawa masuk ke dalam wad. Si babahnya pulak dah sebut-sebut, maka aku bagi tengok gambo anaknya thru handphone aje lah. Si anak pun, bila babahnya dah mampu bertongkat, barulah dapat berjumpa. Itupun aku sorong En.F guna kerusi roda ke lobi hospital. Patient lain pun macam tu. Bukan ahli keluarga yang naik ke wad tengok orang sakit tapi oerang sakit yang turun semata-mata nak jumpa anak cucu yang masih kecik. Masa jumpa tu, si kinting macam tak berapa nak cam akan babahnya. Yelah, orang tengah sakit, muka cengkung, dahi berparut & muka berjambang..si kinting pun takut-takutlah nak dekat. Bila ditanya, kenapa Tasnim tak nak 'hug' & salam babah? Dia jawab, "Tasnim tak bole pegang babah, kepala babah luka, tangan babah ada jarum, kalo Tasnim 'hug', nanti babah sakit." *alahai anak ku*

Sekarang ni, semenjak dua menjak En.F dah 'berpantang' dekat rumah ni, si kinting dah boleh diharap nak tolong jagakan babahnya. 3,4 hari lepas, waktu si babahnya nak shi-shi, si kinting cepat-cepat ambilkan tongkat. Terhoyong-hayang aku tengok dia mengusung tongkat tu. *Alololo, dedemok ibu nih* Pagi ni pulak, disebabkan badan dia dedar-dedar & dia selsema, aku bagitau dia tak perlu pegi sekolah. Seronok bukan main lagi dia, siap cakap, "Takpelah, Tasnim jaga babah saja. Ibu pegi work pukul minit aje tau. Cepat-cepat balik ye." *Pukul minit tu maknanya 3 minit*

Bersama 'partner-in-crime'. Teman bermain & bergaduh. Bila dedua buat perangai memang rasa nak kutik-kutikkkkkkan aje.

Dah serupa boiboiboy. Tu belum dengar suara garau dia. Si nenek konon pakaikan gelang emas olok-olok nak menyerlahkan keperempuanan si cucu, sekali kena 'sound' dengan atuknya. Yelah, zaman sekarang ni pantang lepa, kang tak pepasal kena kidnap sebab nakkan gelang 'emas' tu, nyesal pun tak guna dah time tu. Ye, saya sokong Atuk Harun.

Apapun, tanggal 29 Mac 2012 lepas genaplah sudah anakanda aku berumur 4 tahun walaupun fizikalnya nampak macam budak umur 5,6 tahun. Nanti-nantilah kita sambut ye nak. Tunggu babah kamu sihat bebetol dulu, even kamu selang sehari dok tanya ibu ada beli topi hari jadi tak, huhu. Semoga Tasnim Imtinan membesar menjadi anak solehah, berakhlak mulia & berjaya dunia akhirat. Lebiu ketat-ketat.

2 comments:

  1. huhu sebaya ekk tasnem ngan aqil hehe..pandai dah anak dara neh senang ati ibu dia hehe

    ReplyDelete
  2. haah, sebaya le anak kita dua deq ana. tp org xde adik ni kekadang dia suka buat hal dia je..huhu.

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)