08 June, 2012

Temubual santai bersama Azli Paat

Kamu pernah dengar DAPAT? Pernah mengundi peserta pilihan AF (AFUNDI)? Pernah menggunakan MySMS, RakanCOP atau i-Metro? Ok, apa itu DAPAT? DAPAT adalah short code SMS untuk 32728. Kalau tak percaya, cuba tekan 32728 pada standard handphone keypad, mesti dapat DAPAT kan? Anyway, En. Azli Paat adalah pengasas kepada DAPAT SMS & perkhidmatan-perkhidmatan seperti yang tersebut di atas. Dan sekarang beliau giat memperkenalkan produk/perkhidmatan terbaru beliau yang di panggil ADACODE. Beliau juga ada memberikan ceramah, seminar & perkongsian maklumat serta tips terkini mengenai teknologi maklumat di media massa seperti BERNAMA Radio 24, Klasik.FM, Astro AWANI, Berita Harian & The Star.

Maka atas sebab itu, beliau dipilih sebagai tokoh keusahawanan untuk projek berkumpulan kami. Lagipun, 2 tahun lepas, aku ada mendengar ceramah beliau tentang pemasaran & internet yang telah di anjurkan oleh PUSPANITA kementerian dan aku dapati tips-tips serta idea beliau berkenaan keusahawanan adalah menarik. Ditambah pula beliau tidak sombong, senang diajak berbicara & sempoi, maka aturan perjumpaan untuk temubual tersebut menjadi mudah. Bila dah bertemu bual tu pun, kami jadi tak segan silu nak bertanya soalan dengan beliau, siap masing-masing melawak lagi ada.Apapun, pertemuan aku & ahli kumpulan bersama pakar IT & tokoh keusahawanan ini telah membuka mata & minda kami tentang banyak perkara berkenaan prinsip keusahawanan anak jati Batu Pahat ini. Alhamdulillah, temubual selama lebih kurang 2 jam itu telah berjalan dengan lancar.





p.s : Malu weii bila beliau yang tunggu kami sebab kami sesat barat nak menyampai ke Desa Sri Hartamas ni. Moral of the story, jangan yakin sangat dengan google maps atau GPS kalau tempat yang dituju tu kita tak biasa pergi. Kalau google maps / GPS bagitahu tempoh perjananan adalah 36 min, belum tentu kamu sampai dalam tempoh waktu tersebut. Dasar buta jalan KL, macam ni laa T_T

2 comments:

  1. wah untung aa dpt interview azli paat ni..dia ni dah top kan? sebenarnye dia ni under company ape yeh? cybersecurity ke ape?

    ReplyDelete
  2. @Puja : top la jugak tapi dia macam suka low-profile. setakat yang dia cerita kat kami tu, xde la dia sebut dia under cybersecurity tp dia bnyk jd perunding untuk syarikat-syarikat IT.

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)