08 October, 2012

Tahukah anda?

Tahukah anda akan tahap ketahanan tubuh badan standard manusia? Tahukah anda di mana titik badan kita akan berkata tidak? Ok-ok, sila bagi peluang kepada aku untuk menulis entri yang berciri ilmiah sekali-sekala, boleh? Kerana aku rasa info ini berbaloi untuk dikongsi kepada pencinta ilmu alam, kepada pemikir yang ingin tahu.


Air 
Kita digalakkan minum air 2-3 liter sehari kan? Lagi banyak minum (maksud aku minum air suam/kosong/mineral/jus tapi bukan todi ye) lagi bagus untuk tubuh badan. Tahukah anda bahawasanya badan kita mampu menampung cairan sehingga 10 liter dalam masa sejam tanpa mencairkan tahap elektrolit badan. Kalau rasa mampu minum air lebih dari itu dalam masa sejam, anda mungkin berhadapan dengan risiko meninggalkan dunia serba fana ini.

Darah
Tubuh badan manusia dapat bertahan dengan kehilangan darah sehingga 50 peratus tanpa mengalami kejutan. It's somewhat surprising, isn't it? Tapi janganlah pula menawarkan sang nyamuk hatta sang vampire untuk hisap darah kita suka-suki dia. Baik pergi derma darah aje, pahala dapat, badan makin sihat, mudarat tak lekat. (Kempen kepada diri sendiri juga yang masih tak berjaya untuk menderma darah :-<)

Alkohol
Ini boleh dijadikan info berguna kepada pemabuk di luar sana. Dengan tahap kandungan alkohol 0.4 peratus dalam badan, ianya dapat membunuh sebahagian daripada anda. Ini bersamaan minum 9 - 10 gelas minuman beralkohol dalam tempoh sejam.

Kuasa elektrik
Kalau rasa hendak terkena kejutan elektrik dengan kadar 27 000V, sila lakukannya dalam keadaan tubuh badan anda kering, pakaian pun kering. Insya Allah, selamat. Kalau melecur satu badan aku tak jamin. Jika tidak, dengan hanya kadar rencatan elektrik berkuasa 10 kali lebih rendah, anda adalah tidak selamat, harap maklum.

Udara
8.0 kilopascals adalah kadar separa tekanan oksigen terendah yang surviveable untuk manusia, or else manusia (kita) akan menghadapi kerosakan otak secara progresif dan tidak dapat dipulihkan. Kepada sesiapa yang berjaya menjejakkan kaki ke puncak Gunung Everest (di Zon Maut), anda memang heiiibatttt kerana paras tekanan di situ adalah 6.65 kilopascals. Siapa-siapa yang mahu cuba, perlu ada bantuan alat pernafasan untuk memastikan misi berjaya.

Sejuk
20 darjah Celcius (bersamaan 68 darjah Fahrenheit) adalah teras suhu minimum yang mampu ditahan oleh badan sebelum jantung berhenti berdegup. Tiba-tiba aku teringatkan cerita animasi Ice Age, err..motif??

Tumbukan
Lengan manusia mampu menahan kuasa tumbukan sehingga 50 kN tanpa menyebabkan tulang berkecai. Kuat sungguh tulang kita kan? Tapi itu kalau tak berkecai, patah riuk harus dah. 

Lari pecut
Kelajuan maksimum yang mampu dicapai oleh manusia sewaktu memecut larian adalah 43.06 km/j tanpa mengoyakkan tendon quadriceps di lutut anda. Kalau risau tercedera, jogging ajelah, kalau tak mampu juga, lari setempat sudah.

Sekian perkongsian ilmu hari ini. Salam bahagia semua.

2 comments:

  1. wahhh..perkongsian menarik..kalau tak , saya pun tak tau..:) tq for sharing:)

    ReplyDelete

care to drop a comment? thanx! ;-)