18 September, 2012

Pic-O-Memory II

 Gambar yang diambil sewaktu hari raya pertama. Ye, hari raya pertama. Baju raya hanya sempat disarung tak sampai separuh hari. Sudahnya beraya dengan t-shirt & seluar steng. Gaya ala diva memang tak boleh blah.
Peminat karakter Cookie Monster. T-shirt adalah dari Sempoi Shoppe. Jemputlah singgah cuci mata di  FB. Boleh request nak design yang disukai. Ewahh, sambil menyelam minum air bunyinya, ahaks.

 Bercanda bersama rakan sepermainan. Mujurlah BFF dia tak lokek ajak dia mandi kolam sama-sama tapi ayat si kinting takmo kalah, "Wah, besarnya kolam Aqil..tapi kolam Anim lagi besarrrr." Padahal kolam dia takde la besar mana, dah koyak rabak pun.

 Waktu tido memang dia seksi selalu/sokmo.

 Gembira dapat balik dari sekolah awal. Kemain tepi cikgu dia sikatkan rambut. Maka meh kita retrokan dia dengan shades aviator.

Owh dan ini adalah little Mr. Mc Dreamy. Anak buah aku edisi terkini. Namanya Aisy Faris Al-Rasshid. Lahir pada 31 Ogos 2012. Yerp, angkatan baby merdeka. 3 sudah cucu Pakcik Harun & Makcik Juli.

10 September, 2012

Pic-O-Memory I

Aku dipangkuan nenda, lebih kurang 32 tahun dahulu. Bila tengok muka sendiri sewaktu bayi, teringat rupa si kinting kecik-kecik saling tak tumpah macam aku.

Pakcik Harun di kala muda. Ehems. Masa aku upload gambar ni kat FB, sepupu aku komen, "Jambu nyer rupa Pak Ngah muda-muda dulu". Oh well, mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan? kan? *kelip-kelip mata* Padahal diri sendiri kemain berkerak berkat main tak hinggat bawah panas terik.

Yang berdiri disebelah bapa aku tu adalah pakcik aku yang usianya muda 3 tahun dari aku. Memang dia masa kecik dulu tak lekang dengan puting tapi dah besar panjang ni takde la dia bergigi jarang/pendek/jongos seperti dakwaan sesetengah orang pada budak yang berputing. Sekarang bukan main sedap mata memandang lagi. Anak sulung dia pun sebijik rupa dia kekecik dulu. 

Aku ada juga terpikir, bila kita tenung anak, kita rasa senang, kita rasa tenang juga rasa takjub dengan kejadian Allah. Makanya secara tak langsung kita rasa senang, tenang dan takjub tengok muka sendiri, hehe.

Aku bersama adik-adik dan sebahagian sepupu-sepapat. Masa ni umo aku 18/19 tahun kot, zaman baru masuk kolej. Aku tak berapa pasti waktu ni kami baru balik beraya atau kenduri tapi memang set-set perempuan dari anak bawak ke mak berpakat pakai jubah. Disebabkan badan aku kus semangat lagi masa tu, maka padanlah aku menyarung jubah makcik aku. Tengok la tudung kami pun sepesen je. Boria sungguh la. Sepupu aku yang duduk atas tangga muka berkilat pakai baju pink tu bukan main terkekeh lagi tengok gambar ni. Dia gelakkan kakak dia yang sandang beg biru tu, dia kata kakaknya macam nak pergi umrah, aku pulak bajet islamik, tapi aku rasa dalam ramai-ramai muka dia la paling tak boleh blah sekali. Adik aku pulak (yang berjubah hitam muka tembam kemain tu), dulu masa kecik bukan main kurus kedengking tapi bila dah meningkat remaja, amik kau, lebar pinggan dengan muka sama je. Dulu kemain ngata aku gemuk kan. Haha. Pastu bajet stailo letak spek atas dahi, apa kes? Kemain ber"oh-no-oh-no" bila aku upload gambar ni kat FB. Sekor-sekor muka sakai katanya.

Ini pun kenangan. Kenangan bergraduasi. Sebenornya gambar ni penuh sampai ke kaki tapi bila edit kat Instagram, ini je la yang muat masuk frame. Gambar aku dengan salah seorang coursemate aku dulu. Sekarang pun dia jadi coursemate aku. Kami ni adalah antara yang lepas habis diploma dapat rezeki tawaran kerja & sambung belajar, dan dedua pilih untuk kerja atas sebab tersendiri. Bunga yang aku pegang tu bukan hadiah dari mana-mana pakwe, tapi BFF zaman sekolah-sekolah dulu. Matching dengan baju kurung aku lagik tu. Terharu aku.