05 February, 2013

Ke laut

Semalam aku menghadap kertas pertama untuk peperiksaan akhir semester ini, subjek Sistem Cerdas atau mengikut bahasa terjemahan Google Translate; Kecerdasan Buatan atau singkatan glamornya, AI (macam lah orang tak tahu Nina oii!!) Ala, saja nak bagi ayat mukadimah panjang sikit, boleh gitu?


Sadis jugak la cara aku menjawab semalam. Soalan yang patut lukis graf, aku tak buat graf. Soalan yang patut aku jelaskan dengan diagram yang lengkap, aku buat diagram tak habis, 'goreng' pun ntah apa-apa yang digoreng. Soalan yang direct to the point pun aku bebal nak jawab. Setakat tricky sikit terus gelabah buat rules sendiri padahal bukan tak pernah buat. Bluerghh. Terlebih buat penaakulan mantik cenggini la jadinya. Kenapa la aku tak terfikir nak jawab macam mana yang sepatutnya aku jawab, 'cerdas' la sangat kaedahnya. Sobs. Rasa macam nak ambil balik paper ni. Tapi takkan nak repeat paper kot. Repeat order makan ker, order baju bajan ker, lain la. Uhuk, sungguh pilu bak awan terpilu hati ini.

Agenda nak pekena Subway lepas habis exam, terus tak jadi. Tetiba takde selera. Takde selera nak makan Subway la, selera nak melantak benda lain tetap ada, tu yang elok sampai rumah, aku ajak En.F & si kinting layan Malee Seafood kat Dengkil. Motif utama nak makan sotong celup tepung tapi failed big time. Rasa macam makan cekodok kunyit. Dalam cekodok ada la sotong seciput, macam kalau kita potong sotong bulat-bulat tu, yang bulat-bulat tu dia potong separuh, dah la saiz sotong kecik bila dah potong macam tu haruslah rasa sotong sekadar di celahan gigi aje. Apa dah jadi ni Malee? Bila perut lapar, kepala berat & hati awan terpilu, memang benda kecil macam tu pun dah tak boleh dibawa tolak ansur. Terus pangkah restoran tu. Saya mesti tak pilih!

Apapun, perjuangan perlu diteruskan. Ada lagi 3 subjek menanti. Terimalah muka orang yang mengenang barang yang lepas. Tak boleh blah punya kuciwa (padahal macam mintak penampo aje gayanya.)


:P

No comments:

Post a Comment

care to drop a comment? thanx! ;-)