04 July, 2013

Tips mengilatkan kereta secara ekonomik

Kepada yang rajin membasuh sendiri kereta masing-masing, aku rasa tips ini amat berguna diaplikasi untuk mengilatkan kereta secara DIY. Jimat pun jimat okeh.

Bahan-bahannya :

1/2 baldi air paip
1 penutup penuh cecair pelembut fabrik

Cara-caranya :

1. Larutkan cecair pelembut fabrik bersama air tersebut.
2. Basahkan kain pengelap ke dalam larutan tersebut, perah dan lapkan pada padan kereta anda. Kalau terlebih rajin, boleh masukkan larutan tersebut ke dalam botol pengepam, semburkan pada seluruh badan kereta dan lap menggunakan kain lembab yang telah dibasahkan menggunakan larutan tersebut.
3. Biarkan seketika larutan itu pada badan kereta anda.
4. Lap badan kereta anda sehingga kering mengguna kain pengelap yang sama, pastikan kain tersebut lembab dan jangan tunggu sehingga larutan itu kering.
5. Ulang proses 2 - 4 sebanyak 4 - 6 kali (selagi korang rasa tak patah pinggang, lengan tak tumbuh otot..gosok jangan tak gosok noo)

Selain digunakan untuk mengilatkan kereta, larutan ini juga boleh dimasukkan ke dalam tangki air pengelap cermin untuk hasil bak mencurahkan air di daun keladi. Larutan ini tidak mengaratkan logam dan menghalang pengaratan (bak kata si pemberi tipsnya). Kredit kepada : kotikumpunNo comments:

Post a Comment

care to drop a comment? thanx! ;-)